spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Capcana vanatorilor

- Advertisement -

OAMENII LUI ZÃRNESCU… Se face luminã în cel mai mare scandal de dupã 1989, în care a fost implicatã Asociatia Judeteanã a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi. Sâmbãtã, dupã concursul pentru obtinerea permisului de vânãtor, desfãsurat la Vaslui, procurorii DNA au retinut pentru declaratii mai multe persoane. Principalul “suspect” în acest caz, comisarul Gabriel Anton, seful Serviciului Arme si Munitii din IPJ, a fost de negãsit toatã ziua, desi oamenii legii se chinuiau sã dea de el. Din cele 13 persoane ridicate din restaurant la ora 14.00, doar douã au stat pentru audieri pânã aproape de miezul noptii, Virgil Cadãr, presedintele AJVPS, si Gheorghe Apetroaie, secretarul Asociatiei. Conform unor surse judiciare, persoana care a denuntat manevrele comisarului Anton, politistul care a promis mai multor candidati cã le va facilita obtinerea permisului de vânãtor contra unor sume de bani sau altor “atentii”, este un cetãtean din Murgeni, pe nume Eugen Moisã Sandu. Fiul sefului rromilor din Murgeni, Moisã ar fi recunoscut cã a dat câteva sute de euro unui intermediar pentru a trece examenul, bani care ar fi ajuns la comisarul Anton. În acelasi dosar, procurorii DNA au perchezitionat birourile a încã doi lucrãtori de la Serviciul Arme si Munitii, agentul sef Mircea Moraru si inspectorul principal George Dumitru. Ieri dimineatã, dupã ce a aflat cã este învinuit la DNA în dosarul 125/P/2011, alãturi de Apetroaie, Anton si membrii comisiei de examen, Virgil Cadãr s-a îmbolnãvit subit si s-a internat în spital.

Examenul de vânãtori de la Vaslui de sâmbãtã a fost monitorizat foarte atent de zeci de ofiteri de politie de la Directia Generalã Anticoruptie si procurori DNA, sâmbãtã dimineata, fiind înregistrãri compromitãtoare pentru ofiterul Anton, cel care a fost vãzut inclusiv în sala de examen, înaintea declansãrii concursului. Colegii din DGA si Directia Nationalã Anticoruptie au avut mai multe sisteme de înregistrare video în zona în care a avut loc concursul, fiind informatii cã si o serie de candidati au avut pe ei astfel de echipamente în timpul examenului. Pe înregistrãrile video apar mai multe persoane cu care comisarul Anton ar fi discutat în perioada examenului propriu-zis, în zona Centrului de Afaceri, inclusiv unul din adjunctii sãi, inspectorul principal George Dumitru. Interesant este cã, pe înregistrãri apar si unele persoane care au întins o masã cu bãuturi la parter, printre care fratele directorului Serviciului de Medicinã Legalã, Florin Moldoveanu, sau omul de afaceri Marcel Florescu. Cãutat toatã ziua de procurorii DNA, comisarul Anton a fost gãsit abia seara, când s-au fãcut perchezitii atât la biroul acestuia de la IPJ, cât si acasã. Acelasi lucru s-a întâmplat si în cazul a doi subordonati ai sefului de la Arme, inspectorul principal Dumitru si agentul sef Moraru.

Comisarul Anton era monitorizat de sase luni de zile!

Ceea ce s-a petrecut sâmbãtã, la Vaslui, a umplut paharul fãrãdelegilor. Sunt voci care spun cã în jur de 40 de persoane care au participat la examen ar fi contribuit cu sume cuprinse între 300 si 1.000 de euro pentru a promova concursul de vânãtor, lucru de neînteles pentru multã lume. Comisarul Anton era de mai mult timp în atentia DNA, de aproape sase luni de zile, fiind monitorizat pentru posibile fapte de coruptie. Sâmbãtã, comisarul s-a plimbat prin sala de examen, înainte de intrarea comisiei, fiind vãzut de zeci de persoane care-l cunosteau. În timpul probei scrise, seful Serviciului Arme si Munitii s-a plimbat prin sediul Centrului de Afaceri, unde avea loc concursul, nestiind dacã “protejatii” sãi, în jur de zece la numãr, vor trece sau nu examenul. Unele surse judiciare sustin cã, de la un candidat, comisarul Anton ar fi solicitat zece metri cubi de lemne, în timp ce altora li s-au cerut bani sau alte “favoruri”. Printre cei care au contribuit cu sume importante la Anton se numãrã si fiul unui lider al rromilor din Murgeni, Eugen Moisã Sandu. Acesta a fost introdus în “afacere” printr-un intermediar, un vânãtor din acelasi oras, Tase Stoica. Omul în cauzã i-a comunicat “tariful” care trebuia achitat la politist, fiind cel care a încasat spaga si a dus-o mai departe. Procurorii DNA au imagini cu Tase Stoica plimbându-se prin zona Centrului de Afaceri, sâmbãtã, în timpul examenului, în asteptarea rezultatului. Dupã examen, Stoica, la volanul masinii sale, o Daewoo Nubira, cu numãr VS-…-TAS, a plecat spre Murgeni, în spatele sãu fiind Mercedesul lui Eugen Moisã Sandu, cu numãrul VS-…-BOS. La Munteni de Jos, cele douã masini au fost oprite în trafic si trase pe dreapta de cãtre ofiteri de la Directia Generalã Anticoruptie. Celor doi li s-au confiscat telefoanele mobile si tot ce aveau prin buzunare, fiind condusi la audieri, la sediul DGA Vaslui.

Cadãr s-a îmbolnãvit subit, dupã ce a aflat cã este învinuit

Membrii comisiei – Daniel Dicu, Constantin Badea si Ovidiu Ionescu – au fost anuntati cã sunt învinuiti în dosarul 125/P/2011, deschis la DNA, Serviciul Teritorial Iasi. Alãturi de ei, vor mai rãspunde pentru faptele lor si sefii vânãtorilor si pescarilor din judetul Vaslui, Virgil Cadãr si Gheorghe Apetroaie. Primul s-a îmbolnãvit în mod suspect, ieri dimineatã, imediat ce a aflat cã este în atentia DNA, desi tot timpul a sustinut cã nu este implicat în nicio manevrã. Procurorii anticoruptie au ridicat de la sediul AJVPS Vaslui suma de 380 milioane lei vechi, despre care aveau informatii cã urma sã ajungã sub formã de mitã la comisia de examen. În realitate, spune Gheorghe Apetroaie, secretarul AJVPS Vaslui, “banii sunt proveniti de la examinare, unde s-au dat chitante tuturor celor care au participat, de la valorificare vânat sau alte servicii ale noastre”. Dacã se va dovedi cã suma în cauzã nu este parte din acest “complot” penal, va trebui sã revinã Asociatiei vânãtorilor si pescarilor sportivi.

Zãrnescu si Cadãr, protejati de Anton!?

Toti cei implicati în acest caz sustin cã lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere. Se pare cã, pe lângã comisarul Anton, era monitorizat de mai mult timp si unul din reprezentantii comisiei de examinare, de la Ministerul Mediului. Nici varianta cu fostul sef din IPJ, Marinicã Zãrnescu, nu este de neglijat. Acesta a fost sef al Serviciului Arme si Munitii si este principalul autor al cazului de braconaj petrecut în urmã cu o sãptãmânã si jumãtate. Desi a trecut prin mai multe probleme cu legea – inclusiv împuscarea unui câine hoinar pe o stradã din suburbia Gura Bustei – Zãrnescu a fost scãpat de cãtre fostii sãi subordonati, în mod miraculos, primind NUP de fiecare datã. Un alt beneficiar al “serviciilor lui Anton a fost presedintele AJVPS, Virgil Cadãr. Acesta si-a pierdut arma de vânãtoare, într-o situatie penibilã, care s-ar fi putut termina prost. Cadãr a plecat din fata blocului cu pusca pe masinã, în 2010. Arma a cãzut pe o alee, fiind gãsitã de o persoanã, care a anuntat politia. Desi cunoscutii spun cã era sub influenta bãuturilor alcoolice atunci când s-a petrecut fapta si nu mai avea voie sã detinã armã pentru gestul sãu, a fost iertat de acelasi Anton si colegii lui de la Serviciul Arme si Munitii.

Are de plãtit trei porci mistreti, la AJVPS

Pe lângã toate necazurile cu presupusele spãgi pe care le-ar fi primit în ultima perioadã, comisarul Anton are de dat socotealã si la Asociatia Judeteanã a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi. Conform legii, cazurile de porci mistreti sau alte animale sãlbatice accidentate pe drumurile publice trebuie anuntate la Politie, la Serviciul Arme si Munitii. Profitând de functia sa, comisarul Anton si-a “tras” mai multi mistreti ucisi de masini pe drumuri. În trei cazuri, a “uitat” sã mai plãteascã la AJVPS pentru animalele cumpãrate la preturi de nimic, astfel cã nota de platã a comisarului hrãpãret trece de 10 milioane lei vechi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.