spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Capela Cimitirului „Eternitatea” din Bârlad, sfintitã de PS Ignatie de Ziua Crucii! (FOTO)

- Advertisement -

SFINTIRE… Ziua Crucii, când Bârladul sãrbãtoreste Hramul orasului, a fost marcatã prin sfintirea capelei mortuare de la cel mai mare cimitir al localitãtii. Slujba de sfintire a fost sustinutã de PS Ignatie, Episcopul Husilor, care a fost întâmpinat de enoriasi cu multã dragoste si bucurie. Partea cea mai asteptatã de cei peste 100 de credinciosi prezenti a fost Omilia (Cuvântul de Învãtãturã – n.r.) spusã de Episcopul Ignatie, care a subliniat, asa cum numai el stie sã o facã, importanta Înãltãrii Sfintei Cruci. „Nimic nu era mai important pentru Dumnezeu-Omul, Cel rãstignit pe cruce, decât omul însusi, cu toatã rãutatea, meschinãria si cu tot veninul pe care l-a îndreptat împotriva Lui”, este esenta predicii PS Ignatie, iar oamenii l-au ascultat însetati de învãtãmintele pe care Episcopul nostru le transmite de fiecare datã, celor care îl ascultã.

În dupã-amiaza zilei de luni, 13 septembrie 2021, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari si a Litiei la Capela „Înãltarea Sfintei Cruci”, a cimitirului „Eternitatea” din Bârlad, iar apoi a binecuvântat si sfintit lucrãrile de reabilitare ale acesteia. Din soborul slujitorilor au fãcut parte si pãrintele protopop Vasile Lãiu si pãrintele paroh Brândus Ungureanu, alãturi de preoti din municipiul Bârlad si împrejurimi. În cuvântul de învãtãturã, Ierarhul Husilor a explicat cuvintele Sfântului Apostol Pavel: «Iar mie, sã nu-mi fie a mã lãuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este rãstignitã pentru mine, si eu pentru lume!».

„Sfântul Apostol Pavel ne spune cã lauda lui este crucea lui Hristos. Putini dintre noi se laudã la fel…

Dacã ne analizãm si sã ne evaluãm pe noi însine, întrebându-ne «cu ce ne lãudãm noi?», vom gãsi diverse rãspunsuri: unii se laudã cu cariera profesionalã; altii, cu o masinã pe care au reusit sã si-o achizitioneze; altii cu un gadget, cu tot ceea ce tine de lumea mediilor digitale; altii se vor lãuda cu frumusetea pe care Dumnezeu le-a dãruit-o; altii cu inteligenta; altii cu casele lor. Din nefericire, sunt prea putini crestini care sã aibã curajul si trezvia constiintei încât sã spunã cã adevãrata si unica lor laudã este «crucea lui Hristos», cea prin care am primit mântuire, cea prin care a venit Învierea, biruinta asupra pãcatului si a întunericului. Într-una din stihirile de la slujbã ni se spune cã, prin cruce, a venit în lume «dreptatea vesnicã», prin cruce «cel care a mâncat din pomul cunostintei binelui si rãului (într-o exprimare mai arhaicã, dar corespunzãtoare cu textul din limba greacã, se spune cel care a mâncat din lemnul cunostintei binelui si rãului), a primit vindecare» – mântuire prin rãstignirea lui Hristos pe lemnul crucii. Veninul cel rãu al sarpelui, cel care i-a ademenit si i-a prins în capcana lui, a fost anihilat prin sângele dumnezeiesc al lui Hristos. Prin cruce a venit dreptatea vesnicã a lui Dumnezeu. Prin «dreptate» nu trebuie sã întelegem, nicidecum, spiritul justitiar – de a dovedi, cu orice pret, cã detinem adevãrul.”, a spus PS Ignatie.

Din punct de vedere duhovnicesc, prin „dreptate” întelegem mântuirea.

Pãrintele Episcop Ignatie a explicat ce înseamnã, din punct de vedere spiritual, „dreptatea lui Dumnezeu”:

«Dreptatea» înseamnã sã gãsim calea lui Dumnezeu, voia Lui, iar El sã devinã centrul vietii noastre, iar nu o preocupare printre multe alte preocupãri pe care le avem. Domnul trebuie sã devinã „inima” vietii noastre, asa cum am fost noi, pentru Dumnezeu-Omul, când a fost rãstignit pe cruce. Nimic nu era mai important pentru Dumnezeu-Omul, Cel rãstignit pe cruce, decât omul însusi, cu toatã rãutatea lui, cu toatã meschinãria si cu tot veninul pe care l-a îndreptat împotriva Lui. De aceea Sfântul Pavel spune cã lauda lui este crucea, adicã iubirea lui Dumnezeu. Crucea este suferinta celui care iubeste, o suferintã înghititã de dragoste. Hristos, pe cruce, nu S-a apãrat, nu a fãcut nicio minune. A fãcut atâtea minuni în timpul activitãtii Sale, însã pe cruce nu a fãcut niciun miracol, pentru cã minunea era însãsi iubirea Sa pentru oameni.”, a precizat Episcopul Husilor, PS Ignatie.

Noi iubim circumstantial, conjunctural si egoist.

„Care este lampa de control dupã care ne putem da seama cã iubirea noastrã nu este curatã, ci una egoistã? Când ne revoltãm când cineva nu ne iubeste sau nu ne acordã atentia pe care credem cã o meritãm. Iubirea noastrã este nedeplinã, cu fisuri. Hristos ne descoperã adevãrata iubire, pe cruce. Toate sunt binecuvântate: si o stare materialã adecvatã; si tehnologia de care ne folosim; si o casã; si o masinã, însã sã nu le idolatrizãm. A le idolatriza înseamnã a le considera ca pe Dumnezeu; Îl dãm la o parte pe Dumnezeu si ne punem nãdejdea în cele din lumea aceasta – pe care le putem pierde foarte usor.  Sã ne întrebãm zilnic: ne lãudãm cu crucea Domnului Hristos? Cu iubirea pe care ne-a împãrtãsit-o pe cruce?”, a mai transmis cãtre enoriasi PS Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Dreptate = Principiu moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile; echitate; faptul de a recunoaște drepturile fiecăruia și de a acorda fiecăruia ceea ce i se cuvine.

    Dreptatea nu înseamnă să găsești calea cuiva sau ceva.
    Dreptatea nu înseamnă să faci voia cuiva sau ceva.
    Dreptatea nu înseamnă să ai în centru pe cineva sau ceva.
    Dreptatea nu înseamnă să ai preocupări printre alte preocupări.

    Acest individ agramat se pare că nu vrea să onoreze limba română și principiile juridice, răstălmăcind cuvintele în scopul unor evidente dorințe de manipulare a poporului.

    • Domnule “piticu”, se vede ca esti pitic la gandire. In limba romana, din fericire, cuvintele sunt polisemantice. Insa tu cum esti obisnuit sa ai gandire comunista, crezi ca un progreseu veritabil ca anumite cuvinte trebuie subordonate, confiscate doar unui domeniu profesional.

      Mintiuca ta este agramata, de vreme ce nu stii ca inclusiv a fi pitic in gandire inseamna altceva decat sensul de baza, adica scund.

      Oricum, se vede ca te deranjeaza Ignatie, ca e pregatit. Cand nu ai cu ce sa il ataci, inventezi injurii. Dar asa sunt oamenii pitici la minte. Sa fii sanatos cu piticenia ta, pentru ca nu ai cum sa vezi maretia lucrurilor si bogatia sensurilor unor cuvinte, care pot sa aiba si o intrebuintare biblica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.