11.6 C
Vaslui
20-mai-2022

CARAGIALE SI OSTROVSKI… LA BÂRLAD

SPECTACOLE DE EXCEPTIE… Pentru iubitorii Thaliei, Teatrul „V. I. Popa” din Bârlad prezintã joi, 4 noiembrie, de la ora 18,30, în sala mare, spectacolul „O noapte furtunoasã”, de I. L. Caragiale. Spectacolul „O noapte furtunoasã”, regia aparținând lui Marcel Anghel, iar scenografia lui Sandu Maftei, a avut premiera în stagiunea 2012-2013, iar de atunci se joacã în fiecare stagiune, spectatorii fiind încântați de prestatia artistilor bârlãdeni. Sâmbãtã, 6 noiembrie, la aceeasi orã -18.30, va avea loc spectacolul cu piesa „Pãdurea” de Nicolae Ostrovski, piesã care s-a jucat în România prima datã în 1960 si de atunci este nelipsitã de pe scenele teatrelor din tara noastrã, Premiera la Teatrul „V. I. Popa” a avut loc pe 2 octombrie, asa cã jocul actorilor bârlãdeni este încã nevãzut de multi prieteni ai teatrului bârlãdean. Regia apartine lui Bogdan Husanu, costumele Iulianei Maftei, iar decorul lui Sandu Maftei.

Piesa „O noapte furtunoasã” de I.L. Caragiale este a doua variantã care vede lumina scenei teatrului bârlãdean „V. I. Popa”, prima fiind în 1998, în regia lui Bogdan Ulmu. Viziunea regizorului Marcel Anghel, care este și director al acestui teatru, a fost ca „sã fie lãsat textul original al piesei, curat, fãrã încãrcãturã absurdã cu scene inventate, lipsite de motivatie”. „Am ales piesa <<O noapte furtunoasã>> dintr-un motiv simplu: aveam distributia necesarã! Pe de altã parte, aș spune cã în aceastã piesã nu existã roluri principale sau secundare (ca importantã), fiecare actor având la îndemânã un rol egal ca greutate cu al colegilor sãi. Depinde de ei cum știu sã-l punã în valoare! Eu cred cã e suficient sã mergi pe mâna autorului și sã faci rolurile sã strãluceascã”, scrie Marcel Anghel în programul spectacolului. Dincolo de idilele consacrate, ca sã zicem asa, Chiriac (George Sobolevschi) – Veta (Petronela Ene) și Ricã (Cristian Todicã)- Zita (Irina Grãjdeanu), nenea Iancu animã mahalaua bucureșteanã cu personaje inculte și ridicole, dar „colorate”, de fapt, tipice vremurilor de atunci și, din pãcate, chiar și celor de acum: Jupân Dumitrache (Sorin Ghiorghe), Nae Ipingescu (Alex Savu), Spiridon (Ramona Pãrpãlitã). Este o lume a cãpãtuielii cu orice pret, a minciunii interesate, a mãruntisurilor de suflet. Caragiale se dovedeste a fi mai actual ca oricând! Bârlãdenii meritã sã vadã acest spectacol de exceptie, cei prezenti la premierã în 2012 au aplaudat minute în sir prestatia actorilor, spectacolul fiind unul foarte reusit. Poate cã, dupã „Tanche, Ianke și Cadâr”, de V. I. Popa, „O noapte furtunoasã” este cea mai reusitã idee regizoralã a lui Marcel Anghel.

Poftiti la o piesã excelentã – „Pãdurea” de Ostrovski!

Personajul central al piesei „Pãdurea” de N.A. Ostrovski este Gurmâjscaia, o proprietãreasã care sub o aparentã de virtute severã ascunde un trecut bogat în aventuri si dragostea prezentã pentru mult prea tânãrul Bulanov. Ea adãposteste o rudã sãracã, Axiusa, care doreste sã se mãrite cu fiul unui negustor de pãduri, Vosmibratov. Acesta se opune cãsãtoriei, cãci fata nu are zestre, iar Gurmijscaia nu vrea sã îi dea nimic. Coplesitã de mizerie si indignatã de aceastã suprematie a banilor, Axiusa este gata sã se sinucidã. Un frate de al ei, actor sãrac, o opreste de la acest gest extrem si îi oferã o sumã de bani pentru a face posibilã cãsãtoria. La rândul ei, Gurmâjscaia se cãsãtoreste cu tinerelul care ar i-ar fi putut fi fiu, dacã nu chiar nepot.. Dincolo de aceastã intrigã, piesa este bogatã în personaje bine creionate si în simboluri. Pãdurea devine o metaforã a obscurantismului, a disimulãrii, a minciunii, a ceea ce se vinde si se cumpãrã. Pe când Gurmâjscaia este mereu nevoitã sã vândã câte o bucatã de pãdure pentru a-si asigura plãcerile ei dubioase, Vosmibratov cumpãrã mereu de la ea, înselând-o când poate si îmbogîtindu-se pe seama acestui comert. Astfel, în vreme ce realitatea reduce raporturile omenesti la negot si intrigi de convenientã, arta si umanitatea redau vietii ceea ce are ea mai profund: dragostea. Din distributie fac parte: Cãtãlina Rusu, Dumitriana Creti, Oana Florea, Sorin Ghiorghe, George Sobolevschi, Siomn Salcã jr., Lucian Arhire, Bogdan Manolache si Cristian Todicã.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here