spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Cardurile pentru masă caldă, soluția „băieților deștepți” de a pune mâna pe banii bătrânilor săraci din Vaslui

- Advertisement -

HARABABURĂ… Un program implementat de Guvernul României, care are menirea de a ajuta pensionarii de peste 75 de ani cu venit minim și persoanele fără adăpost, oferă ocazia unor băieți deștepți de a face bani foarte mulți fără prea multă osteneală. Este vorba despre tichetele în format electronic, pe un card, cu care beneficiarii pot cumpăra doar mâncare caldă. Fiecare persoană care intră în posesia acestui card primește în fiecare lună 180 de lei, cu care își poate cumpăra mâncare gătită de la orice firmă de catering înscrisă în program. Cum în județul Vaslui sunt aproximativ 10.000 de astfel de beneficiari și peste 200 de firme abonate, căile de a fenta sistemul s-au înmulțit, mai ales că nicio autoritate a statului nu pare să urmărească traseul acestor bani. În două comune de pe Valea Racovei, spre exemplu, o firmă de catering cumpără produsele din piață (fasole, ulei, sos de tomate, ceapă) și le duce beneficiarului, fără a le mai găti. Altă firmă care totuși gătește transportă mâncarea până la intrarea în localitate, de unde o altă mașină a unei persoane din satul respectiv o preia și o împarte beneficiarilor, cu un cost de 4 lei per caz. Cum acel transportator intermediar nu apare nicăieri în documentele oficiale, cu siguranță nici autoritățile sanitare nu și-au pus vreodată problema să îl testeze împotriva coronavirusului, o problemă destul de serioasă, mai ales că vorbim de mâncare servită persoanelor vulnerabile. Însă ce nemulțumește cel mai mult pe toată lumea, autorități locale, firme de catering și beneficiari deopotrivă, îl reprezintă faptul că cei care au implementat acest program nu au făcut o delimitare clară a ariei de acțiune a fiecărei firme de catering. S-a ajuns astfel în situația ca firmele din Bârlad să ducă mâncarea la beneficiarii în nordul județului, cele din Huși să se deplaseză în comune precum Băcești, Dumești și Rebricea, în timp ce firmele din Vaslui asigură hrana pentru bătrânii din Pochidia și Tutova.

MENIU… Așa arată, de exemplu, la Zăpodeni, un meniu „dublu” de 40 de lei. Măcar în această comună se duce o masă caldă, spre deosebire de Laza sau Poienești, unde se livrează cartofi, ulei, făină, la preț de magazin de lux.

Cardurile au fost oferite de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, ca parte a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD), finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Conform legii, beneficiarii primesc un card asemănător cardului bancar, care nu funcționează întocmai ca un card bancar, ci este încărcat lunar cu suma de 180 de lei. Destinatarii eligibili sunt persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani, care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special, plătite prin case teritoriale de pensii. În cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizații sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depășește 800 de lei, adică valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, aceștia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. De asemenea, în criteriile de eligibilitate se încadrează și persoanele/familiile fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale. Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar și permit introducerea sau eliminarea beneficiarilor, în cazul în care apar noi persoane eligibile, respectiv dacă unii beneficiari existenți nu mai întrunesc condițiile necesare acordării tichetelor sau decedează. Distribuirea cardurilor s-a făcut în timpul campaniei electorale pentru parlamentare, iar banii au fost încărcați în luna decembrie, inclusiv cu sumele aferente lunilor septembrie, octombrie și noiembrie. 

În județul Vaslui, aproximativ 200 de firme de catering asigură hrana caldă pentru 9918 beneficiari

Potrivit Prefecturii Vaslui, în județul nostru au fost emise 9918 carduri pentru hrană caldă, 9814 aferente primei categorii, adică persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani și care au un venit de maximum 800 de lei și 104 carduri pentru persoanele fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate sau nu au un domiciliu stabil. La un calcul simplu, 180 lei/lună înseamnă 6 lei/zi. Cum un meniu complet costă aproximativ 20 de lei, asta înseamnă că beneficiarii au varianta de a mânca o masă caldă doar o dată la trei zile din acești bani. Ei nu au voie să cheltuie mai mult de 40 de lei o dată. Ceea ce nu ar fi poate atât de rău pentru cei care au un local în apropiere. În județul Vaslui însă programul de asigurare a hranei calde este sinonim cu haos total, bătrâni de la sate ajungând ori să mănânce mâncare sleită de la furnizori care trebuie să străbată zeci de kilometri până la ei, ori să-și facă singuri de mâncare, firmele respective ocupându-se doar de cumpărarea produselor.

În loc de mâncare caldă, bătrânii din comunele Laza și Poienești au primit cartofi, făină și lapte

Ionuț Pușcașu, primarul comunei Laza

Comuna Laza are 65 de beneficiari ai Programului „Masa caldă”, iar pentru banii lor se bat cel puțin două firme de catering, printre care și cea aparținând omului de afaceri Florin Pârgaru, deținătorul complexului Noblesse. Acesta este acuzat că pentru a retrage de pe carduri și sumele acordate lunilor septembrie, octombrie și noiembrie, a încărcat meniul cu produse alimentare, pe care le-ar fi decontat la suprapreț. Această practică a ajuns și la urechile primarului comunei Laza, Ionuț Pușcașu, care a fost sunat de copiii acelor beneficiari”. Pentru noi, dar cred că și pentru alte comune, acest program este o mare problemă pentru că nu a fost gândit bine deloc. El e foarte bun, vine în sprijinul persoanelor vulnerabile, însă a fost pus în practică cum nu se poate mai prost. Din punctul meu de vedere, trebuia făcută o licitație și desemnate câștigătoare firmele din localitatea respectivă, ori din vecinătatea ei. Nu mi se pare în regulă ca o firmă de catering din Laza să ducă mâncare la Solești, iar cea din Solești să aducă mâncare la noi. În plus, o altă problemă cu care ne confruntăm este seriozitatea unora dintre aceste firme. Nu vă ascund că la noi în comună avem o firmă care a distribuit beneficiarilor ulei, zahăr, făină, cu toate că programul finanțează doar masa caldă. Bătrânelul e bucuros când vede că primește doi litri de ulei, un kilogram de fasole și două kilograme de făină, dar el nu știe câți bani i se scot de pe card pentru acele produse, deoarece nimeni nu stă lângă reprezentantul firmei respective când decontează costul lor. Noi am aflat de aceste probleme de la copiii acestor beneficiari care ne-au sunat și ne-au atras atenția că se fac nereguli. Noi nu putem obliga beneficiarii să apeleze la o anumită firmă, nu ne putem implica în derularea acestui program pentru că primăriile nu sunt implicate, el este implementat de Guvernul României cu ajutorul prefecturilor din țară”, ne-a declarat primarul comunei Laza. Obiceiul de a deconta produse alimentare în locul mâncării calde este practicat de aceeași firmă și în Poienești, comună cu 116 de beneficiari ai programului.

„Pe unii nu îi mai satură Dumnezeu”

NEȘTIUTOR?!… Complexul Noblesse a fost construit din fonduri europene. Patronul, Florin Pârgaru, folosește restaurantul pentru a duce o masă caldă bătrânilor, din bani guvernamentali. Numai că nu prea o face.

Contactat telefonic, Florin Pârgaru, patronul complexului Noblesse, a recunoscut că pe lângă mâncarea caldă a distribuit beneficiarilor și produse alimentare, însă spune că a făcut-o la cererea lor. În plus, patronul firmei din Poienești spune că de când s-a înscris în acest program duce lupte cu o altă firmă de catering, despre care susține că ar avea sprijin politic. „Programul este foarte bun pentru că împușcă doi iepuri deodată: sprijină și industria Horeca, aflată în moarte clinică, dar ajută și bătrânii vulnerabili. Vizazi de cele sesizate de dumneavoastră, aspectele sunt parțial adevărate în sensul că, într-adevăr, pe lângă mâncarea caldă pe care le-am asigurat-o beneficiarilor am mai pus și alte produse pe lângă: făină, lapte, cartofi. Nu o făceam dacă persoanele respective nu cereau asta. Eu asigur hrană pentru aproximativ 100 de beneficiari din cele două comune: Poienești și Laza și mă lupt cu o altă firmă, care nu e din această zonă a județului, care are aproximativ 3000 de beneficiari și care vrea și mai mult. Atunci când ne-am decis să ne înscriem în acest proiect am făcut-o doar cu gândul că astfel vom putea plăti în continuare salariile angajaților din firmă. Profit nu avem cum să facem la cei 100 de beneficiari pe care îi deservim pentru că la costul de 20 de lei pe produs, acea masă caldă, se mai adaugă un cost de 4 lei la fiecare tranzacție, pe care îl ia Edenred-ul (n.r.compania care se ocupă cu gestionarea cardurilor), plus comisionul bancar de 1,5 lei, plus costurile cu oamenii care se duc în teren, mașina, motorina. Astfel, din cei 40 de lei, costul real al produsului se ridică undeva la 30 de lei. Din 180 de lei pe lună, la patru tranzacții ies 40 de lei profit, iar la 100 de beneficiari înseamnă 4000 de lei, bani cu care nu acopăr nici două salarii. Azi (n.r. miercuri) am dus mâncare caldă la 16 beneficiari. Credeți-mă că nici banii pe combustibil nu mi i-am scos. Am trei beneficiari în Fundu Văii cărora în fiecare săptămână trebuie să le duc mâncare. Cât de rentabilă credeți că e deplasarea până acolo? Eu sunt foarte supărat că în cele două comune unde îmi desfășor activitatea și unde plătesc taxe și impozite nu sunt lăsat să susțin salariile angajaților mei. Nu mi se pare firesc să vii cu borșul dintr-un capăt al județului în celălalt, urmărind să falimentezi afacerile unora, doar pentru că nu te mai satură Dumnezeu de bani și vrei și mai mult. Ar trebui să existe mai mult fair-play și să înțelegem că doar împreună putem trece prin această criză, nu dându-ne în cap unii altora”, ne-a declarat patronul complexului Noblesse.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.