spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Caritas la Finantele Publice

- Advertisement -

BANI Ipotezã socantã în cazul celei mai mari delapidãri din istoria finantelor judetene. Conform unor informatii vehiculate în interiorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), mai multi angajati de la Finante ar fi apelat la “împrumuturi” din bugetul statului, atunci când erau în impas financiar, dupã care banii ar fi fost pusi foarte repede înapoi. Asa s-ar putea explica usurinta cu care fosta sefã a Serviciului Încasãri din Trezoreria municipiului Vaslui scotea bani, fãrã a fi controlatã strict.

Elena Chiriac, fosta sefã de serviciu din Trezoreria municipiului Vaslui, implicatã în cea mai mare delapidare din istoria finantelor judetene, a furat ani de-a rândul din bugetul de stat, fãrã ca sefii acesteia sã realizeze ce punea la cale salariata. Nu a fost singura, conform unor informatii vehiculate pe holurile Directiei de Finante a judetului. Unii finantisti spun cã devenise o practicã printre unii angajati ca, atunci când aveau probleme financiare, sã apeleze la conturile în care se gãsea disponibil, iar sumele de bani necesare erau transferate în conturile de card personale, iar la finalul lunii fiecare punea banii înapoi la buget. Conform raportului de control care a pus Directia de Finante pe jar, Chiriac îsi alimenta sistematic cardurile personal, cu bani din bugetul de stat, sustrãgând sume importante din unele conturi mai putin supravegheate. Metoda prin care Chiriac devaliza conturile de la Finante era simplã. Functionara stergea din înregistrãrile fiscale mari sume de bani, care erau trecute într-un cont de disponibil, contul 50.05 “Disponibil pentru sume de mandat si sume în depozit ale ministerelor si institutiilor subordonate”, dupã care sumele erau transferate în conturile de card personale. O miscare penalã repetatã ani de-a rândul de Chiriac, sub privirile îngãduitoare ale unora dintre sefii sãi ierarhici. Comisia de anchetã din cadrul DGFP a constatat cã Elena Chiriac a furat sistematic din bugetul de stat, în anii 2008, 2009, 2010 si 2011, valoarea estimatã a prejudiciului fiind de aproape 2 miliarde lei vechi. Or, asa cum se aude acum, au mai fost si altii care au folosit aceastã metodã, însã au scãpat, plãtindu-si datoriile la timp. O ipotezã care ar putea zdruncina din temelii Directia de Finante judeteanã. Directorul executiv al DGFP Vaslui, Mihãitã Pantâru, neagã cu înversunare o astfel de ipotezã, desi recunoaste cã s-a gândit si el la aceastã variantã. “Nu pot sã cred, nu este adevãrat. Cei care ar fi fãcut asta ar fi avut nevoie de douã semnãturi, a Elenei Chiriac si a directorului adjunct, Angela Dumitru. Noi am extins, este adevãrat, cercetãrile asupra conturilor de disponibil, pentru a vedea dacã mai este vreun salariat care a folosit bani de acolo. Mi se pare o prostie sã facã vreun salariat un astfel de gest, pentru cã tot delapidare se cheamã, chiar dacã ar fi pus ulterior banii înapoi în cont”, a spus Pantâru. Nu este exclus sã aparã si surprize sãptãmânile urmãtoare, când aproape zece angajati din Finante vor merge la Politie pentru declaratii.

Povestea unui jaf care a speriat Finantele

S-a finalizat, la finele sãptãmânii trecute, raportul de control în cazul celei mai mari delapidãri din istoria Finantelor Publice vasluiene. Conform raportului, ajuns în posesia anchetatorilor care se ocupã de acest caz, verificãrile au pornit de la nota de constatare 16439, din 5 septembrie a.c., care stabilea cã, în perioada 1.01.2011-31.08.2011, a fost viratã ilegal, din mai multe conturi de venituri ale bugetului de stat în conturile personale de card ale Elenei Chiriac suma de 25.865 lei. Sumele au fost virate din contul 50.05 “Disponibil pentru sume de mandat si sume în depozit ale ministerelor si institutiilor subordonate” în conturile de card ale fostei sefe de serviciu din Trezoreria mun. Vaslui, deschise la Raiffeisen Bank si RBS Bank România. Metoda folositã era extrem de simplã, spun anchetatorii. Chiriac alimenta cu sume importante contul 50.05, atât prin stornarea (stergerea, n.r.) unor sume de bani din unele conturi de venituri ale bugetului de stat – “încasãri din valorificarea bunurilor confiscate”, “Regularizãri”, “Venituri din amenzi si alte sanctiuni”, “Venituri din prestãri servicii” -, cât si prin virãri directe din conturile de venituri ale bugetului de stat. Pentru a stabili amploarea furturilor, echipa de control a procedat la verificarea tuturor extraselor de conturi ale contului 50.05, din ultimii cinci ani. Pentru cã niciunul dintre sefii ierarhici nu a descoperit smecheriile functionarei, aceasta s-a dezlãntuit. în 2009, Elena Chiriac a furat 89.535 lei, în 2010 – 76.843 lei, pentru ca în primele opt luni din acest an sã mai sustragã suma de 25.815 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.