ÎNTÂLNIRE… Membrii delegati ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” (CARP) Bârlad au participat sâmbãtã, 7 martie, la Adunarea Generalã Ordinarã Anualã. În cadrul întâlnirii desfãsurate la Centrul Social Cultural Rosiesti, presedintele asociatiei, Mihai Nicolae, a prezentat raportul Consiliului Director privind activitatea realizatã în anul 2019. De asemenea, la deschiderea Lucrãrilor Adunãrii Generale Anuale Ordinare a Delegatilor, acesta a transmis un mesaj tuturor femeilor membre ale asociatiei: „dumneavoastrã, femeile membre ale Asociatiei, dumneavoastrã reprezentantele lor în aceastã Adunarea Generalã, dumneavoastrã salariatele, voluntarele, colaboratoarele asociatiei noastre prezente la aceastã adunare si toate femeile, sotii, mame, bunici, surori … stiti sã ocrotiti, sã fiti blânde, sã ne ghidati pe noi, bãrbatii, în cele mai dificile momente si sã ne oferiti iubire, inspirând încântare si fermecându-ne inimile asemenea florilor. Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” vã ureazã tuturor sã cultivati în suflet o primãvarã fãrã sfârsit!”.
Nu întâmplãtor Adunarea Generalã Anualã Ordinarã a Delegatilor a avut loc la Rosiesti, o comunã care a dat multe personalitatãti României. „Comuna Rosiesti musteste de istorie, culturã si spiritualitate si privim cu foarte multã recunostintã faptul cã putem sã ne aflãm astãzi aici”, a transmis presedintele asociatiei, în cadrul întâlnirii. Acesta a dat, apoi, si câteva exemple de personalitãti nãscute în Rosiesti: „Poate multi dintre dumneavoastrã stiti cã aici, în aceste sate de rãzesi, ale comunei Rosiesti, urmasi ai marelui voievod si Sfânt, Stefan cel Mare, s-a nãscut în anul 1768 marele român, mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache (1768-1846), cãrturar si traducãtor, cel care în anul 1833 a initiat constructia monumentalei Catedrale Mitropolitane de la Iasi, în care astãzi cu atâta evlavie avem sansa a ne închina moastelor Sfintei Parascheva. Tot acesta a ctitorit mãnãstiri de care fiecare dintre noi am auzit si le-am vizitat, precum Sihãstria, Neamt si Agapia. Însã un fapt notabil acestui mare fiu al comunei si care ne inspirã si pe noi în lucrarea pe care o îndeplinim în cadrul Asociatiei noastre este aceea ca Mitropolitul Veniamin Costache a înfiintat sase scoli românesti judetene în principalele orase ale Moldovei, scoli care au fost deschise deopotrivã si pãmântenilor si strãinilor, si bogatilor si sãracilor, si în cadrul cãrora, pentru copiii lipsiti de mijloace a instituit un numãr însemnat de burse speciale”. Apoi, presedintele asociatiei a prezentat reusitele anului 2019: „îmi place sã mã gândesc la dumneavoastrã ca la membrii familiei mele, deoarece toate obiectivele pe care ni le-am propus în anul 2019 si pe care am reusit sã le atingem, dar si obiectivele pentru viitorul an, 2020, sunt obiective comune. În spatele efortului colectiv la care contribuie zi de zi personalul angajat, Comisia de Cenzori, Consiliul Director si eu, subsemnatul, se aflã dorinta de nestãvilit de a ajuta membrii Casei, de a le oferi un suport atunci când viata îi supune la încercãri, dar si atunci când simt sã împãrtãseascã momente cheie din viata lor pentru a spori sentimentele de bucurie si de împlinire”.
CARP Bârlad a acordat peste opt mii de ajutoare rambursabile în 2019
În ceea ce priveste realizãrile cuantificabile, presedintele asociatiei a declarat cã anul 2019 s-a încheiat cu acordarea totalã a 8.459 de ajutoare rambursabile în valoare de 35.711,350 lei. Acestea au fost acordate de la nivelul sediului central din Bârlad si în cadrul celor 29 de sucursale din teritoriu. Mai precis, la Bârlad au beneficiat 3.813 membri de suma totalã de 18.554,697 lei, iar la nivelul sucursalelor 4.646 membri, suma fiind de 17.156,653 lei. Acestor date se adaugã ajutoarele de deces acordate la 776 membri, în valoare de 605.791 lei. Cu prilejul sãrbãtorilor religioase, 3.899 membri s-au bucurat de ajutoare nerambursabile în valoare de 218.293 lei. Sãrbãtorile laice nu au trecut neobservate, de ajutoare nerambursabile cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Vârstnice beneficiind 600 de membri, ajutoare a cãror valoare s-a ridicat la 29.591 lei. La Nunta de Aur, eveniment cu traditie al Casei, s-au oferit ajutoare financiare la 142 de familii, acestea însumând 7.100 lei. În afarã de cele mentionate, au mai fost acordate ajutoare persoanelor ce au beneficiat de bilete de tratament în statiunile balneo-climaterice, în urma anchetei sociale, la împlinirea a 100 ani si veteranilor de rãzboi. De asemenea, au fost acordate ajutorare si sub forma serviciilor oferite de profesionisti în cadrul cabinetelor stomatologice, oftalmologice, de tratamente medicale, kinetoterapie, de accesul la ecograf, la servicii juridice, ale salonului de frizerie si ale atelierului de croitorie. Asta pentru cã din aprilie 2014, în categoria ajutoarelor nerambursabile se înscriu si serviciile prestate în cadrul cabinetelor medicale. Totalul membrilor ajutati prin oferirea suportului necesar nerambursabil si acordând reduceri la pretul serviciilor a fost de 5782, valoarea suportului fiind de 885.572 lei.
Lista facilitãtilor, serviciilor si ajutoarelor nerambursabile acordate membrilor CARP Bârlad
De asemenea, în 2019, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” (CARP) Bârlad a organizat numeroase activitãti pentru membrii asociatiei: multiple lansãri de carte, conferinte si simpozioane pe cele mai diverse teme, dezbateri stiintifice, literare, istorice si sociale, activitãti medicale, expozitii artistice si vernisaje, spectacole de teatru si muzicã, concerte, diverse concursuri cu premii, lansãri ale revistei „Viata noastrã, comemorãri ale diferitelor personalitãti locale si nationale, slujbe religioase, aniversãri deosebite precum Nunta de Aur sau împlinirea a 100 de ani a unui membru al Casei si diferite inaugurãri. „Dacã ar fi sã evocãm fiecare eveniment în parte al anului 2019, nu cred cã ne-ar ajunge o zi întreagã. De asemenea, asa cum am arãtat, scoatem în evidentã si facilitãtile, serviciile si ajutoarele nerambursabile de care au beneficiat membrii nostri în anul 2019, pe care le-am dat cifric si statistic mai sus, enumerând: dobânzile deosebit de modice, numeroasele ajutoare nerambursabile bãnesti, materiale, juridice, medicale, de înfrumusetare corporalã, etc. acordate membrilor ce îsi plãtesc cotizatiile la timp; gratuitãtile sau preturile extrem de scãzute la serviciile noastre adiacente – precum frizeria sau atelierul de croitorie – sau în cadrul magazinelor cu care ne aflãm în parteneriat, precum Magazinul naturist si cel economat, cât si preturi scãzute de care membrii nostri beneficiazã în cadrul cabinetelor medicale pe care le gãzduim”, a conchis presedintele CARP Bârlad, Mihai Nicolae.