spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Casa Corpului Didactic, gazda unei expozitii cu fotografii de la 1859

- Advertisement -

MANIFESTARE CULTURALÃ… Casa Corpului Didactic, cu o zi întârziere, a marcat, ieri, Unirea Principatelor, prin simpozionul “Unirea, natiunea a fãcut-o!”. Istoricul Laurentiu Chiriac si muzeograful Mihai Selaru au vorbit elevilor prezenti la manifestarea culturalã despre însemnãtatea Unirii Principatelor Române, iar Cristinel Popa, directorul Casei Corpului Didactic (CC), despre necesitatea aplicãrii si în zilele noastre a pricipiilor care au stat la baza Unirii din 1859. Totodatã, în sala CCD, a fost amenajatã o expozitie de imagini si documente de la 24 ianuarie 1859, realizatã de metodistii CCD, profesorii Silvia Roatru, Daniela Adam si bibliotecarul Liviu Muntenau. Actiunea a mai cuprins si un moment artistic, pus în scenã de Grupul folcloric “Floricica dorului” si coordonat de profesorul Adrian Cãlin. Desi, în program era mentionatã si prezenta Ramonei Mocanu, directoarea Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”, aceasta nu si-a fãcut aparitia, aceeasi situatie fiind semnalatã si vineri, la manifestarea culturalã de la Solesti.

“Ziua de 24 ianuarie a reprezentat în istoria românilor un pas decisiv si important, care a contribuit foarte mult în devenirea noastrã ca natiune. Între anii 1856-1859, actualul judet Vaslui cuprindea trei judete: Tutova, Fãlciu si Vaslui. De altfel, cele trei orase mari, Bârlad, Vaslui si Husi, erau trei centre unioniste destul de puternice. Toate au luptat pentru unire, în sensul cã au informat populatia din zonele respective despre importanta actului unirii si asupra faptului cã dacã vor fi uniti, vor fi mai puternici. Desigur, au pledat si pentru faptul cã atât starea tãrãnimii, starea învãtãmântului în Moldova si mai ales starea populatiei se va îmbunãtãti prin unirea Moldovei cu Tara Româneascã. Pentru judetul Vaslui, mândria noastrã trebuie sã fie dublã: o datã ca români si o datã ca locuitori ai acestor meleaguri, în care au crescut oameni mari, cum ar fi sotii Cuza (Al. I. Cuza, la Bârlad, Elena Cuza, la Solesti), Manolache Costache Epureanu, Iordache Lambrino, Fratii Sion, chiar si Mihail Kogãlniceau, desi era nãscut la Iasi, fãcea parte din Comitetul Unionist de la Husi. Acesti unionisti au ocupat dupã aceea functii importante în statul român modern si unit. Acest act al Unirii de la 1859 a fost un act de simtãmânt românesc, o exaltare a spiritului românesc pentru speranta de mai bine, dupã secole în care românii si-au dorit sã fie împreunã, toti în acelasi stat”, a spus istoricul Laurentiu Chiriac.

“Mã mândresc cã sunt român”

Cristinel Popa, directorul CCD, a tinut sã transmitã un mesaj realist adolescentilor prezenti la manifestarea culturalã. “Tânãra generatie are datoria de a arãta cã suntem mândri cã suntem români. Eu, personal, mã mândresc cã sunt român. Multi spun cã se duc în strãinãtate sã munceascã, cã acolo se câstigã mai bine. Ce bine ar fi si ca în România sã fie la fel de bine si sã plecãm în strãinãtate doar în vizitã, în vacante. Sã stiti cã asta nu depinde decât de noi. În multe tãri europene, când treceau prin momente mai grele, poporul s-a unit si a luptat, a muncit sã trãiascã mai bine. Eu sper cã si noi vom reusi sã constientizãm cã munca în strãinãtate nu este decât un obiectiv minor si de scurtã duratã. Nu va da rezultate la nesfârsit. Avem nevoie sã fim aici, în tara noastrã, sã luptãm pentru a trãi asa cum meritãm”, a spus Cristinel Popa, directorul Casei Corpului Didactic Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.