Casele de vacanţă şi conacele ridicate de premieri şi baroni, scoase la vânzare cu peste 200.000 de euro

Castelul de la Zlatna în stil Neoromânesc, reşedinţă de vară a premierului regelui Carol al II-lea Ion Gigurtu,  a fost scos la vânzare cu 275.000 de euro. De asemenea, conacul baronului Urbán de Monyoró se vinde cu 490.000 de euro iar casa de vacanţă a familiei Misselbacher din Sighişoara cu 215.000 de euro. Castelul de la Zlatna a fost construit între 1936 şi 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu şi a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer român şi om politic de extremă dreapta, pro-german.

În guvernul condus de Octavian Goga între 28 decembrie 1937 şi 10 februarie 1938, Ion Gigurtu a fost numit de regele Carol al II-lea pentru a pregăti instaurarea regimului personal, primind portofoliul Ministerului Industriei şi Comerţului. În noaptea de 5 spre 6 mai 1950 este arestat şi închis la penitenciarul din Sighet împreună cu ceilalţi foşti demnitari din perioada interbelică, dar şi cu soţia sa. Ion Gigurtu a decedat pe 24 noiembrie 1959 la penitenciarul din Râmnicu Sărat, având vârsta de 73 de ani.

Binecunoscut om de afaceri, acesta a fost şi director general al societăţii „Mica”, specializată în extragerea de aur şi alte metale preţioase. Castelul a fost iniţial folosit ca reşedinţă de vară a familiei şi ca sediu administrativ pentru societatea minieră.

Statura şi elementele de compoziţie îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budeşti. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de metri pătraţi, are o suprafaţă construită de 1.358 metri pătraţi, 19 camere şi un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. În ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare şi reabilitare.

Castelul a fost folosit ca şcoală şi tabără şcolară, pentru ca în anii ’80 să fie oferit unei unităţi militare. Celebritatea sa este legată de faptul că aici a fost filmată o parte importantă din filmul “Noi, cei din linia întâi”, film regizat de Sergiu Nicolaescu şi în care au jucat Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu şi Ştefan Iordache. ,,https://www.romaniatv.net/casele-de-vacanta-si-conacele-ridicate-de-premieri-si-baroni-scoase-la-vanzare-cu-peste-200-000-de-euro_523855.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ