Cei doi candidaţi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au confruntat într-o dezbatere maraton. Afirmaţiile lor au fost verificate de jurnalişti, care au dat verdictul de ADEVĂRAT sau FALS.
În cursul dezbaterii prezidenţiale organizate joi, 8 mai, de Euronews România, jurnaliştii au verificat mai multe dintre afirmaţiile făcute de cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al României, Nicuşor Dan şi George Simion şi au stabilit cât de informaţi sunt cu privire la anumite subiecte pe care le abordează.
George Simion: „Suntem una dintre cele mai bogate țări ale Uniunii Europene”
S-a verificat dacă România se află cel puțin în jumătatea superioară a clasamentelor europene în ceea ce privește PIB-ul per locuitor, salariile medii și investițiile în infrastructură.
* În 2024, PIB-ul per locuitor al României a fost de 77% din media UE, depășind Bulgaria și Grecia, însă fiind sub media Uniunii Europene. (mai multe detalii aici)
* În 2024, 27,9% din populația României era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, fiind al doilea procent cel mai mare din UE, după Bulgaria.
* Între 2012 și 2022, două regiuni din România s-au numărat printre cele cu cea mai mare extindere a rețelei de autostrăzi din UE. În 2023, România a înregistrat o rată de formare brută de capital fix de 26,9% din PIB, a doua cea mai mare din UE, după Cehia.
* Deși România înregistrează investiții peste media UE în infrastructura rutieră, în alte domenii principale, țara se află la coada clasamentelor europene, în special în ceea ce privește veniturile populației.
Verdict: FALS
George Simion: „Nicio țară din Uniunea Europeană nu are același potențial energetic, mineral și natural pe care îl are România”
S-a verificat poziția României în ceea ce privește potențialul energetic, mineral și natural în raport cu celelalte țări din UE.
Datele arată că, în 2023, energia electrică produsă din surse regenerabile a reprezentat 45,3% din consumul brut de energie electrică în Uniunea Europeană. România a înregistrat o creștere semnificativă în acest domeniu, însă nu se află printre liderii europeni în privința potențialului sau a producției.
De asemenea, România se numără printre principalii producători agricoli din UE, cu o valoare a producției agricole de 22,2 miliarde de euro în 2023, situându-se pe locul șapte în UE, după Franța, Germania, Italia, Spania, Țările de Jos și Polonia.
Verdict: FALS
Nicușor Dan: În Republica Moldova, numărul celor care doresc unirea crește. Dar azi este încă la 37%. Deci nu există o voință a majorității
Conform unui sondaj realizat de compania de cercetare sociologică iData și citat de agenția IPN, aproape 36% dintre cetățenii din Republica Moldova ar vota pentru unirea cu România, în timp ce 46% ar fi pentru modificarea Constituției în scopul aderării la Uniunea Europeană.
În cadrul aceluiași studiu, 35,7% dintre respondenți s-au declarat pro-unire, 54,8% contra și 9,5% au fost indeciși sau nu au răspuns. Așadar, procentul cetățenilor moldoveni interesați de unirea cu România se apropie de 37%, conform datelor sociologice ale iData.
Verdict: ADEVĂRAT..https://adevarul.ro/alegeri-prezidentiale-2025/cat-au-mintit-si-cat-au-spus-adevarul-george-2442009.html