0.1 C
Vaslui
01-dec.-2022

Cât costã viata unui om?

- Advertisement -

50.000 de euro, despãgubiri record pentru moartea unei foste învãtãtoare din Vaslui

SENTINTÃ La începutul lunii iunie, judecãtorii vasluieni au stabilit despãgubiri record, pentru familia unei foste învãtãtoare din Vaslui, care si-a pierdut viata, anul trecut, dupã ce a fost lovitã de un sofer neatent pe trecerea de pietoni din zona Buium. Familia acesteia va încasa de la bãrbatul vinovat, gratie politei RCA, sume foarte mari de bani, care însã nu pot compensa sub nicio formã pierderea Marianei Macovei.

La peste 50.000 de euro se ridicã suma pe care Iorgu Cãrare, bãrbatul vinovat de moartea Marianei Macovei, trebuie sã o achite familiei acesteia. În sumã intrã atât daunele morale datorate rudelor fostei învãtãtoare, cât si cheltuielile cu spitalizarea, înmormântarea, organizarea de praznice. Copiii si sotul femeii s-au constituit în parte civilã în proces si au cerut despãgubiri importante celui vinovat de moartea fostei învãtãtoare. Au câstigat, dar asta nu le aduce consolarea. Pe 1 iunie, la Judecãtoria Vaslui s-a dat urmãtoarea solutie:

„În baza art. 14 Cod de procedurã penalã, (…), admite, în parte, actiunea civilã formulatã de cãtre partea civilã MACOVEI GHEORGHE. Obligã asigurãtorul SC ASTRA SA, cu sediul în Bucuresti, prin Sucursala Vaslui, în calitate de asigurãtor de rãspundere civilã, la plata urmãtoarelor sume:

– 672 (sase sute saptezeci si doi) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune materiale cãtre partea civilã MACOVEI GHEORGHE (contravaloarea cheltuielilor în cuantum de 3.000 lei efectuate cu pomenirea de 40 zile);

– 20.000 (douãzeci de mii) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune morale cãtre partea civilã MACOVEI GHEORGHE. (…)

În baza art. 14 Cod de procedurã penalã, (…), admite, în parte, actiunea civilã formulatã de cãtre partea civilã MACOVEI LIVIU. obligã asigurãtorul SC ASTRA SA, prin Sucursala Vaslui, în calitate de asigurãtor de rãspundere civilã, la plata urmãtoarelor sume:

– 4.118 (patru mii o sutã optsprezece) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune materiale cãtre partea civilã MACOVEI LIVIU (10.000 lei, contravaloarea cheltuielilor efectuate cu înmomrmântarea si celelalte obiceiuri crestinesti, cu exceptia pomenirii de 40 zile, 6.684,59 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate cu achizitionarea medicamentelor, materialelor medicale, 1.702 lei, reprezentând contravaloarea necropsiei);

– 10.000 (zece mii) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune morale cãtre partea civilã MACOVEI LIVIU (…).

În baza art. 14 Cod de procedurã penalã, (…), admite, în parte, actiunea civilã formulatã de cãtre partea civilã MACOVEI ION. Obligã asigurãtorul SC ASTRA SA, (…) prin Sucursala Vaslui,(…), la plata urmãtoarelor sume:

– 10.000 (zece mii) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune morale cãtre partea civilã MACOVEI ION. (…).

În baza art. 14 Cod de procedurã penal, (…), admite, în parte, actiunea civilã formulatã de cãtre partea civilã ROMASCU ION. Obligã asigurãtorul (…) la plata urmãtoarelor sume:

– 1.000 (o mie) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune morale cãtre partea civilã ROMASCU ION. (…).

În baza art. 14 Cod de procedurã penalã, (…), admite, în parte, actiunea civilã formulatã de cãtre partea civilã MACOVEI ALEXANDRA, prin reprezentant legal MACOVEI ION. Obligã asigurãtorul (…), la plata urmãtoarelor sume:

– 5.000 (cinci mii) Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plãtii, reprezentând daune morale cãtre partea civilã MACOVEI ALEXANDRA. (…)

În baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sãnãtãtii, (…) obligã pe asigurãtorul de rãspundere civilã SC ASTRA SA, (…), prin Sucursala Vaslui, sã achite :

– pãrtii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon, cu sediul în Iasi, suma de 28.150,66 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate cu asistenta medicalã acordatã victimei Macovei Mariana, pe perioada spitalizãrii, la aceastã unitate sanitarã, la care se adaugã dobânda legalã pânã la achitarea integralã a prejudiciului, potrivit OG 9/2000.

– pãrtii civile Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui, (…), suma de 670,90 lei, reprezentând cheltuielile efectuate pentru transportarea victimei Macovei Mariana (…). Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public, inculpatul Cãrare Iorgu, partea civilã Macovei Ion si de la comunicare pentru pãrtile civile Macovei Gheorghe, Macovei Ion, Macovei Alexandra, Romascu Ion, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon, Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui (…)”.

Soferul a fost orbit de razele soarelui

Accidentul s-a petrecut în luna februarie, anul trecut, în zona Buium. Femeia de 68 de ani a fost lovitã în plin, chiar pe trecerea de pietoni. Imediat dupã accident, Mariana Macovei a fost transportatã cu o ambulantã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Suferise un traumatism cranio-cerebral si era în comã. Starea ei a impus transferarea la Neurochirurgie Iasi. A murit dupã o lunã de zile. „Autoturismul Dacia 1310 circula pe strada <<Stefan cel Mare>>, din directia spital cãtre centru. La o trecere pentru pietoni, în dreptul unui bloc turn, soferul a accidentat o femeie de 68 de ani. Din primele verificãri, a reiesit cã aceasta se angajase în traversarea strãzii pe marcajul pietonal. Conducãtorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero”, declara atunci Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Soferul a spus cã nu a observat-o pe femeie la timp si nu a putut evita impactul. Omul le-a mãrturisit atunci politistilor cã soarele l-a orbit si cã regretã cele întâmplate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.