spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
26-sept.-2023

Cât de harnice au fost autoritãtile vasluiene la accesat bani europeni?

- Advertisement -

Carta alba a proiectelor judetului Vaslui

BANI EUROPENI. Prefectura Vaslui a finalizat „tema” datã de primul ministru Emil Boc în luna iulie cu privire la întocmirea unei situatii cu privire la numãrul proiectelor pentru accesarea fondurilor comunitare si a sumelor atrase în judet. Din analizã reiese cã pâna la data de 31 iulie 2010, la nivelul judetului Vaslui existã un total de 73 de proiecte promovate de autoritãtile administratiei locale si institutiile subordonate acestora dar si de alte institutii publice ale judetului – Prefectura si servicii deconcentrate – cu finantare de la Uniunea Europeanã. 90% dintre proiecte au fost realizate de cãtre administratiile locale. Grav este faptul cã unele proiecte ale administratiilor publice, dar si aleunor servicii deconcentrate riscã sã piardã finantarea din cauza cã nu mai au bani de co-finantare „ Cu sigurantã s-ar fi putut face mai multe proiecte. Acest lucru depinde si de fondurile de cofinantare aflate la dispozitia consiliilor locale, de fondurile alocate de la bugetul Consiliului Judetean Vaslui”, este de pãrere subprefectul Ciprian Iftimoaei

Guvernul trebuie sã realizeze Carta Albã la nivel national a absorbtiei fondurilor comunitare pe baza datelor pe care ministrii si responsabilii Autoritãtilor de Management le vor prezenta lunar cu privire la proiectele depuse, aprobate, contracte dar si a plãtilor fãcute cãtre beneficiari. În consecintã, Prefectura Vaslui a trebuit sã realizeze o sintezã a tuturor proiectelor judetului. Din analizã reiese cã din totalul de 73 de proiecte, existent la 31 iulie 2010, 69 de proiecte de proiecte au fost promovate de autoritãtile administratiei locale si institutiile subordonate acestora: 9 proiecte CJ Vaslui, 13 proiecte promovate de consiliile locale municipale, 2 proiecte de consiliile locale orãsenesti si 45 de proiecte promovate de consiliile locale ale comunelor. Prefectura si serviciile deconcentrate au promovat 4 proiecte dintre care 2 – Prefectura Vaslui si 2 – Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui. Institutia Prefectului Judetului Vaslui, prin serviciul de Afaceri Europene, a primit finantare pentru douã proiecte cu finantare prin Programul Operational de Dezvoltarea Capacitãtii Administrative (PODCA). Aceste douã proiecte însumeazã 111,457 mii euro. Unul dintre proiectele finantate prin Phare – fonduri de pre-aderare urmeazã sã se încheie în luna septembrie, nefiind înregistrate întârzieri. De mentionat cã prefecturile au putut sã depunã proiecte la aceste categorii numai din anul 2009.

Situatie gravã la Perieni si Negresti

Proiectul “Sigurantã si progres, proiect transfrontalier pilot de management preventiv al riscului la inundatii”, promovat de Consiliul Local Perieni si având valoarea de 492 mii euro, riscã sã piardã finantarea europeanã întrucât beneficiarul nu a asigurat partea de cofinantare în valoare de 47,06 mii euro. O situatie deosebitã la nivelul judetului Vaslui o reprezintã proiectul “Sistem de colectare selectivã si valorificare a deseurilor reciclabile în zona Negresti, jud. Vaslui”, promovat de Consiliul Local al orasului Negresti si finantat prin Phare CES 2004 – “Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor”, având o valoare totalã de 944,952 mii euro. Proiectul a fost încheiat în februarie 2010, dar, din cauza faptului cã beneficiarul nu a putut acoperi contributia proprie, contractul de finantare a fost reziliat si Autoritatea finantatoare a dispus recuperarea sumelor achitate

30 de proiecte europene sunt încã în evaluare

În cazul fondurilor post-aderare, 30 de proiecte în valoare totalã de 70.630,820 mii euro sunt în evaluare pentru a obtine finantare din Programul Operational Rregional(POR) (4), Programul National de Dezvoltare Ruralã(PNDR) (10 proiecte) iar PODCA (4), Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitãtii Economice(POSCCE) (7) si POC (5), iar 5 proiecte au fost declarate eligibile pe POR si sunt în fazã de precontractare. Un numãr de 32 de proiecte se aflã în diferite etape de implementare, majoritatea fiind finantate prin PNDR (24 proiecte). Pentru 14 dintre acestea (5 pe POR, 7 pe PNDR si 2 pe PO DCA) au fost efectuate plãti în valoare de 12.238,991 mii euro.

Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui riscã sã piardã un proiect important

Pe lângã proiectele autoritãtilor administratiei publice locale si structurile subordonate acestora, la nivelul judetului Vaslui sunt 4 proiecte cu finantare din fonduri de pre-aderare (1 proiect) si post-aderare (3 proiecte), promovate de alte institutii publice (Institutia Prefectului si Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui). Valoarea acestor proiecte este de 1.268,657 mii euro. Situatie gravã se înregistreazã si la APM Vaslui care nu are bani pentru co-finantare. Astfel, Proiectul “Management comun România – Republica Moldova pentru protectia calitãtii aerului” finantat prin Phare si în valoare de 547 mii euro riscã sã piardã finantarea europeanã din cauza neasigurãrii cofinantãrii în timp util (318,048 mii euro reprezentând valoarea plãtilor neefectuate în termen). “Personal, îmi este destul de greu sã fac o apreciere cu privire la modul în care autoritãtile publice ale judetului Vaslui s-au implicat în atragerea de fonduri europene. O astfel de apreciere, având situatia în sintezã la nivel national cu toate judetele, se poate face numai la nivelul Guvernului. Însã, cu sigurantã s-ar fi putut face mai multe proiecte. Acest lucru depinde si de fondurile de cofinantare aflate la dispozitia consiliilor locale, de fondurile alocate de la bugetul Consiliului Judetean Vaslui pentru cofinantarea proiectelor europene sau de modul în care autoritãtile obtin împrumuturi de la bãnci garantate de stat.”, este de pãrere Ciprian Iftimoaei, subprefectul judetului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.