19.9 C
Vaslui
25-iun.-2022

Iata câte pastile de iodură de potasiu a primit județul Vaslui

DEPOZITARE… Pastilele care conțin iod au fost depozitate de către reprezentații DSP Vaslui, însă nu instituția este cea care le distribuie, în caz de nevoie, către populație.

APROVIZIONARE… Direcția de Sănătate Publică Vaslui a primit aproape 707.000 de comprimate de iodură de potasiu. Pastilele au fost livrate de ministerul Sănătății, fiind procurate de la compania farmaceutică Antibiotice Iași. 

Momentan, pastilele care conțin iod au fost depozitate de către reprezentații DSP Vaslui, însă nu instituția este cea care le distribuie, în caz de nevoie, către populație.  Teoretic, în cazul în care populația ar fi nevoită să ia aceste pastile, cel mai probabil vor putea fi obținute de la medicii de familie. ”Intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distriibuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste” a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Conform acestuia, campania de distribuire a comprimatelor va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare. Aceasta ar urma să explice modul de utilizare a acestor comprimate, “care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear”. Ministrul Sănătății a spus că aceste recomandări vor conține și detalii despre modul de păstrare a acestor comprimate.

Distribuirea de pastile de iod către DSP-urile din țară face parte dintr-o strategie națională. Interesul autorităților pentru pastilele de iod vine odată cu războiul pornit de Rusia în Ucraina și la scurt timp după ce în media internațională au apărut mai multe discuții și informații legate de armele atomice.

Comprimate de iodură de potasiu produse la Iași

Ministrul Sănătății a anunțat că 20 dintre cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse la Iași au fost deja distribuite DSP-urilor din țară. “Între timp, împreună cu CNAS facem o evaluare și o catagrafie a persoanelor din grupe de vârste. O avem la nivel național și județean, dar acum mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distruibuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste”, a spus Rafila. Conform acestuia, campania de distribuire a comprimatelor va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare. Aceasta ar urma să explice modul de utilizare a acestor comprimate, “care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear”. Ministrul Sănătății a spus că aceste recomandări vor conține și detalii despre modul de păstrare a acestor comprimate.

Ce este iodura de potasiu?

Iodul stabil este un oligoelement natural absolut necesar pentru sănătate. Intră în compoziția hormonilor produși de glanda tiroidă, situată în partea din față a gâtului, care fixează iodul inhalat sau ingerat. La ce folosește administrarea de iod în cazul unui accident nuclear? Comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.

Un accident grav produs la o instalație nucleară poate duce la eliberarea de iod radioactiv în atmosferă. Inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate, acest radioelement contribuie la iradierea populației, crescând riscul de cancer tiroidian. Accidentul reactorului nuclear de la Cernobâl din 1986 a provocat o importantă eliberare în mediu de iod 131 și iod radioactiv de scurtă durată. O rată mai ridicată de cancer tiroidian a fost observată la persoanele care trăiesc în zone contaminate din Belarus, Ucraina și vestul Federației Ruse. Pentru a preveni ca tiroida să fixeze iodul radioactiv, administrarea de iod stabil este un mijloc de prevenție pentru a proteja sănătatea populației expuse. Saturată cu iod stabil, ca un burete, glanda tiroidă nu mai poate să fixeze iodul radioactiv. Prin urmare, acesta poate fi eliminat rapid și natural prin urină.

Iodul stabil protejează împotriva tuturor pericolelor?

“Iodul protejează un singur organ, tiroida”, a declarat pentru AFP Autoritatea pentru Siguranță Nucleară (ASN), amintind că prima protecție în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă. Medicamentul nu protejează împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi cesiu 134 sau cesiu 137. De asemenea, trebuie acordată atenție respectării termenelor limită de ingerare.

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă nici un vaccin radioprotector, nici un tratament permanent. Comprimatele de iod stabil ar trebui să fie administrate, în mod ideal, cu o oră înainte de expunerea la radioactivitate și nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea. Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la șase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv. Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate. Comprimatele de iod pot fi înghițite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură.

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare – gravide, bebeluși, copii și tineri. Însă, “nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacții nedorite, sau alergii”, a subliniat ASN. Un aport excesiv poate duce la disfuncții ale tiroidei, dar și la anumite efecte secundare cardiace sau renale.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here