spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

CCR a declarat constituţională legea de majorare a pensiilor cu 40%. Ce urmează?

- Advertisement -

Cum anticipam în articolul de ieri, CCR a declarat constituţională legea 127/2019 care prevede creşterea pensiilor cu 40%.  CCR a respins sesizarea guvernului, privind resursele şi sustenabilitatea legii. Ce urmează acum cu aplicarea legii? Primul pas, legea va fi trimisă preşedintelui spre promulgare. Preşedintele a mai promulgat odată legea pensiilor, iar la începutul anului 2020 afirma la unison cu premierul şi ministrul de Finanţe că sunt bani pentru aplicarea legii. Iar banii necesari au fost prevăzuţi în bugetul pe 2020. Ce urmează acum După publicarea motivării deciziei CCR de azi, legea va fi trimisă la promulgare preşedintelui Iohannis.

Preşedintele o poate retrimite parlamentului spre reexaminare, dar nu cu privire la procentul de mărire a pensiilor cu 40%, pentru că este deja un lucru stabilit  de către CCR, şi nu mai poate fi modificat. Ori asta este acum esenţa discuţiei. Guvernul nu are bani să aplice o lege votată de parlamentul trecut. Ce mai probabil guvernul va apela la noul parlament să anuleze Legea 127 printr-o altă lege votată de actualul parlament, în care actuala putere are majoritatea, şi care să prevadă creşterea de anul acesta a pensiilor cu  14%, şi o alta etapizare a creşterii pensiilor pe anii următori.

O altă variantă posibilă pentru guvern este prorogarea termenului de aplicare a Legii 127, dar aici intervin alte considerente juridice, acţiuni în instanţă, cum a păţit şi guvernul Tăriceanu în 2008 când a prorogat legea de aplicare a creşterii salariilor profesorilor. Toate aceste variante şi soluţii se lovesc de decizia CCR nr 872/iunie 2010, ca urmare a intenţiei guvernului Emil Boc de a reduce  pensiile cu 15%, odată cu scăderea salariilor bugetarilor cu 25%.

Iată ce spune Decizia CCR nr. 872/2010 : „Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivităţii, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar”. „Aceasta nu înseamnă că legea nu poate în viitor să reaşeze sistemul de calcul al pensiilor, bazându-se, însă, tot pe principiul contributivităţii, pentru că, în caz contrar, s-ar ajunge la negarea evoluţiei în reglementarea juridică a acestui domeniu”.

Legea 127/2019 a „reaşezat” sistemul de calcul al pensiilor, aşa cum au considerat parlamentarii din parlamentul trecut. Legea a fost promulgată şi asumată şi de guvernul Orban, şi prevedea creşterea punctului de pensie cu 40%. Fraza cheie în decizia CCR nr. 872/2019 este: „diminuarea acesteia (a pensiei)nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar”. Legea 127/2019 este evident un drept câştigat al pensionarilor, iar cuantumul acestor pensii nu poate fi diminuat. Adică nu poate fi modificată creşterea prevăzută de această lege.

Citeste mai mult: adev.ro/qmvfy4

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.