Un număr de 130 de țări, printre care și România, a anunțat că sprijină introducerea unei taxe de minimum 15% la nivel global, astfel încât multinaționalele să nu mai evite plata impozitului pe profit prin virarea banilor către paradisuri fiscale. Se estimează recoltarea a 150 de miliarde de dolari. Experții români sunt însă circumspecți asupra câștigurilor de care ar urma să beneficieze țara noastră, pentru că nu știe cum anume se va aplica impozitarea.
Taxa ar urma să fie gata până în luna octombrie și va fi introdusă din 2023. Realizarea impozitului global pe profit este opera Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Aceasta își are sediul la Paris, iar România nu este membră. Inițial, taxa a fost anunțată pe 5 iunie de către G7, grupul celor mai puternice economii ale lumii. Ca principiu, taxa se va aplica în țările unde companiile operează și fac profituri, indiferent dacă au sau nu prezență fizică acolo. Deocamdată, nu se știe cum se va realiza taxarea și redistribuirea către statele unde s-a realizat profitul. Taxa de 15% va fi aplicată doar companiilor cu venituri de peste 750 de milioane de euro anual, exceptând sectorul de livrări. Nu se aplică micilor companii stabilite în paradisuri fiscale. Este vizată o distribuție corectă a profiturilor și a drepturilor de taxare a corporațiilor, inclusiv cele digitale. În urma ei ar urma să se strângă venituri suplimentare de 150 de miliarde de dolari anual, conform OECD, citată de Reuters.
Citeşte întreaga ştire: Ce poate spera România de pe urma taxei globale aplicate multinaționalelor. „Nu este ceva de genul: începând de mâine ne vom îmbogăți”