spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Ce spune medicul ginecolog al Oanei

- Advertisement -

Cazul tinerei mame, moartã într-un spital din Iasi, a înduiosat opinia publicã

EXPLICATII …Pentru moartea dureroasã a tinerei mame în vârstã de 20 de ani, Oana Acsinte, din Gusitei, comuna Dimitrie Cantemir, se cautã vinovatii! Dupã toate premisele însã, dar si conform informatiilor primite de familia Oanei, chiar de la medicul legist, care a efectuat necropsia, decesul a survenit ca urmare a unei neglijente din timpul efectuãrii operatiei de cezarianã, la maternitatea “Cuza Vodã” Iasi, acolo unde i-a fost tãiat apendicele, fãrã ca gestul sã fi fost observat la timp de medici. Întrucât, coplesitã de suferintã, familia tinerei a fãcut afirmatii care au vizat si modul în care femeia a fost îngrijitã în spitalul Husi, în cele 8 zile cât a stat internatã, medicul ginecolog Ovidiu Sandu a fãcut precizãri necesare în acest context. “Pacienta a decedat la nu mai putin de 18 zile, dupã plecarea sa din spitalul Husi, iar faptul cã a fost îngrijitã corespunzãtor pe perioada sarcinii, este dovedit, între altele, de nasterea unui copil prematur, viabil, cu o greutate de 2400 grame”, a spus dr. Ovidiu Sandu.

Astãzi, în satul Tomsa, comuna Hoceni, familia îndoliatã a tinerei Oana Acsinte o va înmormânta pe cea care a fãcut sacrificiul suprem, pentru a aduce pe lume un copil! Din pãcate, Oana nu a mai avut timp sã se bucure de fetita sa, întrucât la câteva zile de la operatia de cezarianã, tânãra a decedat în sectia de Terapie Intensivã din cadrul spitalului de Boli Infectioase din Iasi. În urma acestei morti care a produs rumoare în rândul opiniei publice au rãmas o multime de întrebãri, dar si dorinta de a fi gãsiti responsabilii. Medicul ginecolog Ovidiu Sandu, pe care familia l-a acuzat cã ar fi neglijat-o pe Oana, câtã vreme aceasta a fost internatã în spitalul Husi, a dorit sã argumenteze de ce aceastã acuzã poate fi perfect înteleasã pe fondul durerii, dar, în realitate, lucrurile au stat altfel. “Oana Acsinte a fost o pacientã constiincioasã. Împreunã cu sotul, a venit la control de fiecare datã când a trebuit, cam de 3 sau 4 ori, pânã pe data de 9 ianuarie. Totul a decurs normal. În aceastã zi sau cu o zi mai devreme, nu mai retin exact, sotul ei m-a sunat ca sã îmi spunã cã Oana are dureri abdominale. Le-am recomandat ca imediat sã vinã la spital, sã nu stea acasã, dacã sunt dureri. Au venit si am considerat cã se impune internarea, care s-a fãcut în data de 9 ianuarie. I s-a fãcut consult clinic si paraclinic. Prezenta contractii uterine dureroase, nesistematizate, rare, tonus uterin normal, tegumente usor palide, tuse seacã. A fost internatã cu diagnosticul 1G1N, sarcinã 31 sãptãmâni, iminentã de nastere prematurã (INP) si vaginitã. Imediat i-au fost fãcute analizele, iar în urma lor a fost diagnosticatã si cu anemie, dar si cu traheobronsitã acutã”, a precizat medicul Ovidiu Sandu.

S-a decis trimiterea la Iasi a Oanei!

“În momentul internãrii, pacienta era afebrilã. S-a instituit tratamentul, care s-a mentinut pe durata a trei zile, cât a durat starea afebrilitãtii si, e foarte simplu de vãzut pe documentele medicale, cã a fost vorba de 10 medicamente folosite, nicidecum doar de un Paracetamol sau un Faringosept. A patra zi însã, pacienta a prezentat o subfebrilitate (temperaturã a corpului mai micã decât cea normalã, n.r). A cincea zi a fost prima ascensiune termicã, motiv pentru care s-a instituit tratament cu douã antibiotice injectabile si cu antitermice. Tratamentul a fost urmat de scãderea febrei, dupã care, în urmãtoarele douã zile, a avut temperatura normalã. În seara celei de-a saptea zi, pacienta a prezentat iarãsi o subfebrilitate si i s-a administrat antiobiotic injectabil. În dimineata urmãtoare, pe data de 16 ianuarie, pacienta era afebrilã (cu temperatura corpului normalã, n.r.). Am considerat cã este cel mai bine sã solicit opinia unui medic infectionist. Am chemat-o pe doamna dr. Trandafir si, împreunã, am evaluat-o din nou pe Oana, clinic si paraclinic, luând de comun acord decizia de a o trimite la spitalul de Boli Infectioase la Iasi. Era clar cã existã o infectie undeva si cã trebuie investigatii mult mai amãnuntite. Oana nu a vrut sã plece la Iasi, dar am convins-o cã e spre bine ei, deoarece acolo pot fi fãcute analize mult mai complexe. Ne-am interesat imediat de starea sa, când a ajuns la Iasi. Pe perioada internãrii, pacienta a fost monitorizatã clinic si paraclinic, prin repetarea în dinamicã a hemoleucogramei, secretie de col, FCB, etc, tot ceea ce s-a impus. De aceea spun cã, desi de înteles suferinta familiei, mi-as fi dorit sã vinã la mine sã le prezint tot ceea ce am fãcut în calitate de medic, în acest caz. Ce s-a mai întâmplat la Iasi, cum a decurs operatia de cezarianã, ce a fãcut acea doctoritã, eu nu mai pot sti, dar, fãrã îndoialã, se va constata tot adevãrul. Oana a murit dupã 18 zile de la plecarea sa din spitalul Husi. Si eu chiar l-am rugat pe sotul Oanei, care mie mi s-a pãrut un bãiat foarte de treabã, cu mult bun-simt, cu care am cooperat bine, sã mã tinã la curent cu evolutia stãrii ei de sãnãtate. M-a surprins când am auzit cã sunt responsabilizat fatã de moartea Oanei, dar eu pot argumenta oricând cum am procedat în acest caz”, a explicat medicul ginecolog Ovidiu Sandu.

A recoltat celule stem pentru prima datã, la Husi, si a adus pe lume primii tripleti din istoria spitalului local!

CURRICULUM VITAE …De altfel, în vâltoarea evenimentelor nefaste care au marcat spitalul Husi, în ultima vreme, nu e de mirare cã pacientii si apartinãtorii acestora sunt tentati sã punã în aceeasi categorie cu controversata pediatrã Floreta Bianu, beneficiara unui “vot de blam” din partea colegilor din cadrul Colegiului Medicilor Vaslui, pe toti doctorii activi în cadrul unitãtii medicale husene. Ovidiu Sandu însã, fie si pânã la stabilirea vinovatilor în acest caz, rãmâne unul din medicii buni ai institutiei, iar reputatia sa a fost câstigatã mai cu seamã prin câteva succese medicale incontestabile. De pildã, în anul 2009, pe 5 iunie, la spitalul Husi, în conditii medicale foarte modeste, medicul Sandu reuseste sã recolteze, pentru prima datã în istoria medicinii husene, celule stem. Reusita sa a strâns atunci admiratie inclusiv din partea unor reputati medici ieseni, care au apreciat nu doar priceperea, dar si curajul sãu. De asemenea, în februarie 2012, acelasi medic ginecolog Ovidiu Sandu a reusit o altã premierã pentru spitalul Husi. A riscat sã aducã singur pe lume trei fetite, triplete, dupã ce mama, o tânãrã din comuna Botesti, a venit la spital destul de târziu. Provocarea a fost cu atât mai mare, cu cât mama fetitelor s-a prezentat la spital cu nasterea prematurã declansatã si, pentru a nu risca viata bebelusilor prin trimiterea ei la Iasi, medicul Ovidiu Sandu si-a asumat rãspunderea de-a aduce pe lume tripletii, care anul acesta, pe 25 februarie împlinesc 3 ani. “Eu mi-am fãcut treaba mereu si nu mi-a plãcut sã mã laud niciodatã cu asta. Si nu e usor sã afli cã un pacient de-al tãu pãteste ceva. Dar eu spun cã fiecare trebuie sã rãspundã strict pe ce face. Pacientele mele au telefonul meu si, 24 de ore din 24, mã pot suna si stiu cã rãspund de fiecare datã si sunt acolo, când au nevoie de mine. Si Oana si sotul ei, Andrei, de exemplu, au avut telefonul meu, m-au sunat si am cooperat foarte bine. Dar din momentul în care pacienta a plecat la Iasi, au trecut 18 zile, în care s-au întâmplat atâtea…”, a precizat medicul Ovidiu Sandu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.