RECUNOASTERE…Replica îi apartine ministrului Agriculturii Stelian Fuia, care a precizat cã CAP-urile au fost cea mai eficientã formã de valorificare a agriculturii. Pãcat însã cã recunoasterea acestui fapt vine abia acum, dupã 22 de ani de la Revolutie, timp în care agricultura româneascã s-a transformat, dintr-una performantã, în una de subzistentã. Mai nou, ministrul Agriculturii a demarat în trei judete un proiect agricol pilot cu o societate nemteascã, pe aceleasi criterii de functionare cu ale fostelor CAP-uri. Altfel spus, am avut CAP-uri, le-am distrus cu bunã stiintã ca acum sã vinã nemtii sã ne dea lectii! Nea Gheorghe Asavei a fost o viatã tractorist la IAS-ul de la Laza. „Niciun petec de pãmânt arabil nu era necultivat. Toatã lumea muncea si toatã lumea avea e mânca”, spune el.
S-a urcat prima datã într-un tractor, când avea doar 15 ani. A coborât pentru totdeauna, dupã Revolutie. Ar fi vrut sã apuce sã iasã la pensie de la IAS-ul unde a muncit o viatã. Dar, ca multi altii, a trebuit sã asiste neputincios la devalizarea uneia dintre cele mai importante structuri agricole din judetul Vaslui. Scenariul s-a petrecut la fel în întreaga tarã. Cu timpul, nu a mai rãmas nimic din imensele baze agricole de altãdatã. „Prima datã m-am urcat pe cel mai vechi tip de tractor, din acela cu un singur piston. Si pe tractor la IAS Laza am rãmas, pânã la Revolutie. Nu-i adevãrat cã murea lumea de foame pe timpul lui Ceausescu! Într-adevãr, totul era calculat si împãrtit, dar toatã lumea avea. Cã nici noi, cei de la tarã, nu eram mai bogati decât orãsenii. Doar si nouã ni s-au luat pãmânturile la CAP. Vã spun drept, cu salariul de tractorist mi-am întretinut familia. Patru fete am avut si pe toate le-am purtat la scoalã, le-am învãtat carte si le-am fãcut oameni. Câti dintre actualii pãrinti de la tarã îsi mai permit asemenea cheltuieli? Nu vedeti cã rãmân copiii analfabeti?”, spune nea Gheorghe.
În campaniile agricole, nea Gheorghe lucra pe tractor si noaptea.
„Erau dealurile pline de tractoare, noaptea. Lucrãrile agricole se fãceau în timp util si cu simt de rãspundere. De aia eram grânarul Europei”. Si munca salariatului de rând, spune nea Gheorghe, era mai respectatã atunci decât în ziua de azi. „Eram premiati dupã fiecare sezon agricol: dupã arat, dupã recoltat si la lichidarea anului ne dãdea încã un premiu. Câti dintre patronii din ziua de azi au grijã de salariatii lor? Câti le dau prime si le plãtesc orele suplimentare? Câti le dau salariii decente? Cã unii nici carte de muncã nu se îndurã sã le facã, de nu are omul nicio vechime la pensie, nicio asigurare de sãnãtate, nimic”.
Niciunul dintre ministrii de dupã Revolutie nu se comparã cu Ceausescu
„Spune ministrul Agriculturii cã au fost bune CAP-urile, cã Ceausescu nu era tâmpit. Eu spun cã el nu-i ajunge nici la degetul mic lui Ceausescu. Cã ministrii de-alde el au distrus agricultura dupã Revolutie. Niciunul nu se poate compara cu Ceausescu”, a declarat Gheorghe Asavei.