
LENEȘI… Mai bine de jumătate dintre consilierii județeni dorm în funcții, pe banii cetățenilor. Nu au vorbit niciodată în plen, nu acordă audiențe vasluienilor și nici nu au rapoarte de activitate publicate pe site-ul Consiliului Județean Vaslui. Lista consilierilor e lungă, astfel că îi vom preciza, întâi de toate, pe cei care nu și-au arătat deloc grija față de problemele județului (în ședinte sau în mediul online): Mihai Ardeleanu, Carmen Bularda, Lucian Chirica, Liviu Filip, Gelu Gălățeanu, Gicu Huzum, Cornel Iordache, Roxana-Mădălina Miron-Feraru, Costică Lupu, Louis-Iulian Pălăduță, Ghiorghe Pricop și Costel Zară. Activitatea acestora se rezumă doar la a face act de prezență în ședințe și a vota așa cum spun șefii de partid sau liderii de grup. Pentru aceste două lucruri, pe care le-ar putea face și un elev de clasa a II-a, încasează lunar 1.872 lei, adică 10% din indemnizația președintelui Consiliului Județean, Dumitru Buzatu – 18.720 lei. Singurii consilieri județeni care și-au publicat rapoartele de activitate (anul 2021) pe site-ul Consiliului Județean sunt Gheorghe Veziteu și Gheorghe Ștefan. Gheorghe Veziteu este, de altfel, unul dintre cei mai vocali consilieri județeni, în fiecare ședință cere clarificări, își exprimă punctele de vedere și/sau prezintă amendamentele grupului liberal. Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean spune clar: „fiecare consilier județean, precum și vicepreședinții consiliului județean sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al județului”. Așadar, o obligație, nu o activitate opțională.
Consiliul Județean Vaslui este format din 33 de consilierii, dintre care doi vicepreședinți, și un președinte. La învestirea în funcții, aceștia au depus un jurământ prin care s-au angajat să facă tot ce le stă în putere pentru binele vasluienilor: „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Vaslui. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”. Activitatea consilierilor trebuie să respecte prevederile Codului administrativ, precum și ale Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Vaslui. Aceștia trebuie, în primul rând, „să se supună regulilor de curtoazie și disciplină și să nu folosească în cuvântul lor sau în relațiile cu cetățenii expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase”. De asemenea, trebuie să nu lipsească (nemotivat) de la ședinte, inclusiv de la cele ale comisiilor de specialitate, să dea dovadă de „probitate și discreție profesională”, „cinste și corectitudine”, fiindu-le interzis „să ceară, pentru sine sau pentru altul, bani, foloase materiale sau alte avantaje”.
Niciun consilier județean nu organizează audiențe. Regulamentul îi obligă însă pe toți
Dincolo de aceste atitudini pe care trebuie să le aibă consilierii, regulamentul prevede și o serie de activități pe care aceștia sunt obligați să le îndeplinească. Spre exemplu, alin. (1) al articolului 95 spune că „aleșii locali sunt obligați ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte în consiliul județean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii”. Singurul care are audiențe anunțate public este președintele Dumitru Buzatu – în fiecare zi de marți și joi, începând cu ora 16:00 (însă progrmările se fac în fiecare zi de luni, începând cu ora 9:00). Niciun consilier județean nu și-a anunțat public audiențele, iar dacă vreunul a avut întâlniri cu cetățenii, nu a prezentat informări cu privire la acestea decât ocazional. Spunem “ocazional” pentru că au fost, totuși, câteva intervenții în plen ca urmare a unor discuții cu cetățenii. Spre exemplu, anul trecut, consilierul Gheorghe Veziteu a povestit într-o ședință că a fost oprit pe stradă de vasluieni care i-au cerut să solicite lămuriri cu privire la neregulile constatate de Curtea de Conturi.
Fiecare consilier județean e obligat să prezinte un raport anual de activitate. Vicepreședinții nu sunt exceptați
De asemenea, consilierii județeni sunt obligați, prin Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean, să întocmească un raport anual de activitate. Alineatele (2) și (3) ale art. 95 spun clar: „Fiecare consilier județean, precum și vicepreședinții consiliului județean sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al județului. Fiecare președinte al consiliului județean prezintă anual în fața autorității deliberative un raport privind modul de îndeplinire a atribuțiilor sale”. Președintele nu și-a prezentat, până acum, un raport care să facă referire strict la atribuțiile sale, însă în Raportul de activitate al Consiliului Județean Vaslui, deci al întregii instituții, precum și a instituțiilor subordonate, se face referire și la atribuțiile președintelui. Redăm, în acest sens, un exemplu extras din raportul în cauză: „Sub directa coordonare a secretarului general al județului, Biroul Relații cu Publicul și Consilierii, Relații Mass-Media, Informare Cetățeni a asigurat îndeplinirea procedurilor de convocare a consiliului județean, la cererea președintelui consiliului județean sau a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor județeni în funcție, pentru un număr de 12 ședințe ordinare, 2 ședințe extraordinare și 4 ședințe de îndată, în urma cărora au fost analizate și adoptate 224 de hotărâri”. Consultând secțiunea “Rapoarte” de pe site-ul Consiliului Județean Vaslui, aflăm că niciunul dintre vicepreședinți, Ciprian Trifan și Dan Marian, nu și-au prezentat, până acum, raportul de activitate pe anul 2021. Prin prisma funcțiilor pe care le ocupă, aceștia sunt însă mai implicați în activitățile instituției, implicit în problemele județului și ale primarilor, decât ceilalți consilieri județeni. În plus, ei nu primesc indemnizații pentru participarea la ședințe. Astfel, singurii consilieri care și-au întocmit raportul de activitate pentru anul trecut sunt Gheorghe Veziteu și Gheorghe Ștefan.
Gheorghe Veziteu, cel mai conștiincios consilier județean
În privința consilierului Veziteu, nu e nicio surpriză pentru că, potrivit variantei mai vechi a site-ului, în 2021 a fost singurul care și-a publicat raportul de activitate. Documentul cuprinde 13 pagini și prezintă o sinteză a activității sale din fiecare ședință, motivându-și, totodată, și voturile date. Spre exemplu, în ședința de pe 25 ianuarie 2021, acesta a fost împotriva proiectului de hotărâre privind cumpărarea unui imobil (teren) de către Consiliul Județean în Huși. “Am solicitat precizări de la domnul președinte – dacă pe terenul acestui propietar s-a intervenit, dacă s-au făcut lucrări, eventual cu permisiunea lui. Deoarece președintele CJ a confirmat că s-a intervenit deja pe acel teren, că la momentul executării acestor lucrări s-a discutat cu propietarul și că acesta a fost de acord sau cel puțin nu a încercat să stopeze aceste lucrări de consolidare, mi-am exprimat îndoiala că, din punct de vedere procedural, s-ar fi urmat calea în conformitate cu legea și că avem temerea ca, la momentul dezbaterii, consilierii sunt chemați doar să acopere cu hârtii ceea ce s-a întâmplat deja. Am exprimat îndoiala că ar mai fi oportun ca noi, Consiliul Județean, să stabilim în ședință o manieră de a achiziționa acest teren, prin licitație, prin caiet de sarcini. Ne-am pus problema dacă mai este nevoie de așa ceva, din moment ce s-au purtat deja discuții cu propietarul, fiind convinși că alta ar fi calea rezolvării acestei situații. Totodată, am arătat faptul că era important ca documentațiile și actele să fie făcute la timp și că terenul ar fi trebuit să fie cumpărat înainte de a fi făcut lucrarea acolo. Doar în calitate de proprietar, Consiliul Județean putea să obțină autorizație de construire și certificat de urbanism pentru lucrările executate pe acel teren”, scrie consilierul Veziteu în raportul să de activitate pe anul 2021, ce poate fi consultat pe site-ul Consiliului Județean Vaslui (www.cjvs.eu), în cadrul secțiunii “Rapoarte”.
Gheorghe Ștefan și-a rezumat activitatea în șapte fraze
Raportul consilierului Gheorghe Ștefan cuprinde doar șapte fraze simple și lipsite de esență. Pentru că este atât de scurt, spațiul ne permite să-l inserăm în rândurile următoare: “În cursul anului 2021, întreaga mea activitate de consilier județean s-a bazat pe respectarea atribuțiilor ce îmi revin în conformitate cu prevederile Codului Administrativ și a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Județean. În perioada 16 aprilie-31 decembrie 2021 mi-am exercitat mandatul de consilier județean din partea P.N.L. În acest sens, am participat la toate ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliului Judetean cât și la comisia pentru strategii, prognoze programe de dezvoltare economic-sociale, bugeț- finanțe și integrare europeană al cărei membru sunt. Alături de colegii din grupul de consilieri PNL am participat la discuții și analize pentru fiecare proiect de hotărâre, susținând toate amendamentele propuse de grupul nostru de consilieri. La votul final pentru unele proiecte de hotărâre care nu reprezentau în totalitate interesul și scopul pentru care au fost întocmite am votat împotrivă sau cu abținere împreună cu colegii mei. La fel am procedat și atunci când amendamentele noastre la unele proiecte au fost respinse. Întreaga mea activitate de consilier județean s-a bazat pe corectitudine, reprezentând întotdeauna interesele celor care m-au votat”.
Consilierii județeni USR nu au învățat nimic de la liderul lor, Mihai Botez
Cei trei consilieri județeni de la USR, Mitică Afteni, Iuliana Teslariu și Mihaela Bîicu, par să nu fi înțeles cât de importante sunt acest lucruri, chiar dacă au un exemplu clar în partid: Mihai Botez își prezintă agenda în fiecare săptămână, iar la final de an, raportul de activitate. “Fie că a fost vorba de activitatea mea de deputat sau activitatea din partid, cetățenii care m-au votat, și nu numai, au datoria să știe care sunt acțiunile pe care le-am desfășurat în sesiunea anterioară”, scrie deputatul Mihai Botez în raportul său de activitate. Cetățenii care au votat cu USR au dreptul să știe însă și care sunt acțiunile consilierilor județeni aleși pe listele partidului. Dacă grupul de consilieri locali USR, din Vaslui, comunică în mediul online cu cetățenii prin pagina de Facebook – USR Vaslui, nu același lucru îl putem spune despre grupul consilierilor județeni USR. Deși au avut intervenții în plen, de multe ori au cerut clarificări, au pus întrebări și au prezentat amendamente, mare parte din acestea nu au ajuns la cetățeni decât prin intermediul presei sau al liderului de partid, Mihai Botez. Spre exemplu, când consilierii județeni s-au abținut de la votul vicepreședinților Consiliului Județean (n.r. anul acesta, la începutul lunii martie), singurul care a explicat public decizia a fost Mihai Botez: “USR Vaslui nu este părtaș la reglări de conturi. Ne respectăm electoratul. Am luptat și vom lupta mereu pentru transparență, corectitudine și profesionalism în administrația publică pentru că ne dorim un Vaslui demn, prosper și administrat profesionist, în interesul cetățeanului și cu grijă pentru banul public. La alegerile pentru vicepreședinții Consiliului Județean Vaslui, consilierii noștri au votat abținere, fiind bine știut că PSD și PNL sunt în alianță la nivel central și că declarativ au în plan o alianță și pe plan local. Imaginea de la nivel central că PSD și PNL sunt “împreună” și nu se înțeleg s-a văzut și la nivel județean, iar ca drept dovadă avem rezultatul votului de ieri”, scria pe Facebook, în urmă cu o lună de zile, Mihai Botez. O atitudine care seamănă mai mult cu cea a unui părinte care ia apărarea copiilor săi în fața profesorilor și a colegilor decât cu cea a unui lider care își încurajează echipa să facă mai mulți pași în față și să își asume deciziile.
Consilierii Pro România sunt ascultători, nu ies din cuvântul președintelui Buzatu
În ceea ce-i privește pe cei doi consilieri de la Pro România, nici nu avem ce analiza. De când au fost învestiți în funcție, Gicu Huzum și Emil Dorin nu au avut nicio intervenție în plen, nu au pus întrebări, nu au cerut clarificări, nu au depus amendamente și au votat în spiritul alianței cu ALDE și PSD. Asemenea colegilor de la aceste două partide, nu și-au depus nici ei rapoartele de activitate, probabil și pentru că, mai mult decât liberalul Gheorghe Ștefan, nici au ce scrie.
Marius Arcăleanu, singurul consilier județean activ pe Facebook. Veșnica lui preocupare: sistemul de aprovizionare cu apă
PREZENT… Marius Arcăleanu este singurul consilier județean activ pe Facebook. Iar când spunem asta, ne referim strict la faptul că duce problemele județului în mediul online, creează dezbateri și interacționează cu aceștia. Exclus de curând din Partidul Național Liberal, acesta continuă să critice sistemul de aprovizionare cu apă în Vaslui. Cea mai nouă reacție a avut-o ieri: “Sunt din nou probleme la sistemul de aprovizionare cu apă în Vaslui. O avarie din zona gării lasă fără apă blocul 353 încă de ieri dimineață, iar blocurile 359 și 361 din dimineața aceasta. Este o problemă foarte gravă, iar Aquavas și constructorul Pfeiffer își pasează responsabilitatea. Am fost în teren să văd ce se întâmplă și am observat exact ce mă așteptam – nici urmă de vreun director plătit bine din Aquavas care să se asigure că se rezolvă problema, nici urmă de Dumitru Buzatu sau Vasile Pavăl. Faptul ca vasluienii nu au apă de 24 de ore nu pare să îi intereseze. Se pare că a avea cel mai mare tarif pentru apă nu garantează interesul companiei sau autorităților pentru a nu se întâmpla aceste situații. Mergând la fața locului, mi-a fost ridicată, din nou, problema metrilor cubi de apă în plus facturați de Aquavas către vasluieni. Le-am garantat oamenilor că mă voi asigura că această problemă va fi, în sfârșit, rezolvată”. Nu se înțelege, însă, dacă a și rezolvat problema, însă probabil că nu, căci nu ar fi ratat ocazia de a se autolăuda.
si cind te gindesti cite tiganii au tiganii. nimeni nu aminteste de ei in consiliu.
Usr istii care fura, spre deosebire de PSD dei, fura cu cărțile pe față și explică clar cum fura …asta înseamnă să fii mafiot
Ar fi bine sa faceți un subiect cu preotesele din primărie, se vad de la o posta, au jeepuri, au har, niste sfinte cu pile, să râdem și mai tare
Eu am contracte de consultanta cu primăriile pe firma mea, firma de consultanta srl, incasez destui bani.
Mulțumim domnului prefect Onofrei pentru acest articol comandat. Cum spunea și dânsul, din 11 au mai rămas 9 iar acum din 9 o să mai rămână vreo 4. Nu-i problemă, oricum mai mult de 4- 5 consilieri judeteni nu va avea PNL-ul in 2024 așa că înțelegem mesajul dânsului
Ce treaba are sula cu prefectura? Consilierii județeni să-și facă treaba, sa aducă în atenția plenului legislativului problemele cu care se confrunta cetățenii care i-au ales! De asta au fost trimiși acolo, pentru a se lupta pentru binele vasluienilor, nu doar pentru a ridica mana când șefii spun sa o facă!
Bani grei…..mai exact 1095 lei pe luna. Daca scazi motorina ramai cu fix ciuciu. De ziua in care lipsesti de la munca nu-i pasa nimanui pentru ca se subintelege ca daca esti in politica doar din asta traiesti nu ca de fapt vii cu bani de acasa. Sanatosi sa fim ca ziaristi sunt destui
Nu-ți convine, stai acasă! Nu te-a obligat nimeni sa candidezi! Dar dacă tot ai ajuns în CJ, fa Eva pentru cei care te-au trimis acolo, nu doar act de prezenta!
Lucian, tu nu plătești apa, asa i? Sau cheltuielile casei sunt la doamna? Dacă era Marius bine cu doctorul de la Huși, ziceai ca vai ce bine ca o da într una cu apa… Păcat, plătește apa exact cât e acum și vezi realitatea din teren și după aia sa te iei de om. E singurul care are curajul să zică așa.. Insistă e adevărat, dar vreodată cine știe…
Eeei,na ! Doar votează și nu spun nimic ! Dar cei care vorbesc pe lîngă subiect,care spun doar prostii fără argumente, care se baga in seama bagind strimbe pe anumite proiecte doar ca să facă….opoziție, cu ce se deosebesc de ăștia care doar votează ????!
🇷🇴🧙