spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Cel mai dur inspector ITM din Vaslui, un „rãzboinic” veritabil dupã program

- Advertisement -

INSTRUCTOR… Cel mai dur inspector ITM din judet îi învatã pe vasluieni sã se apere de oamenii rãi. Este vorba despre Costel Harja, un specialist în domeniul securitãtii în muncã de peste 30 ani si care în timpul liber are o mare pasiune: artele martiale. Le-a descoperit în urmã cu aproape 40 de ani, pe când era student în Galati si, desi erau interzise de comunism, a început sã le învete si sã le practice, iar apoi sã le predea celor interesati. „Artele martiale te ajutã sã îti îmbunãtãtesti anumite calitãti fizice (fortã, mobilitate, vitezã) si mentale (curaj, stãpânire de sine). În viatã tebuie sã avem o filozofie practicã a luptei, pentru cã dacã primim o loviturã puternicã trebuie sã ne concentrãm si sã ne ridicãm cu mai multã energie si dorintã de a castiga lupta”, a explicat Costel Harja. Cei care vor sã învete de la acesta tehnici de autoapãrare, îl pot gãsi în fiecare zi de marti, începând cu ora 17:30, în sala de sport de pe strada Alecu Donici. „Cursul se bazeazã pe tehnici simple, eficiente si usor de învãtat, care functioneazã în situatii reale. Tehnicile se înva într-un timp relativ scurt si oferã instrumentele fizice si mentale de a ne apãra împotriva unui agresor în conditii extreme”, a mai explicat Costel Harja.

Costel Harja este considerat unul dintre cei mai exigenti inspectori de muncã din judet. Lucreazã în domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã din 1992, timp în care a scris peste 20 de lucrãri de specialitate. Datoritã pregãtirii si experientei câstigatã în timp, astãzi este si formator, astfel cã tine cursuri de specialitate: inspector în domeniul securitãtii si sãnãtãtii (SSM) în muncã, auditor SSM, evaluator de risc în domeniul SSM. Pasiunea pentru artele martiale a început pe vremea când era student. „Am descoperit acest sport în timpul facultãtii. Eu am început Facultatea de Mecanicã din Galati în 1983, iar în perioada aceea, pânã în 1989, practicarea artelor martiale era interzisã. Cei care conduceau antrenamentele în cadrul facultãtii erau studenti sau fosti studenti, nu pot sã nu-i mentionez pe Turuceanu Rica sau Xenofont Arion etc. În perioada 1983- 2002 stagiile nationale de pregãtire si examinare erau conduse de sensei Dan Stuparau si Adi Popescu Sacele. Am învãtat, m-am pregãtit si am devenit, apoi, instructor si arbitru în cadrul Asociatiei de Karate Traditional din Romania-FRKT, asociatie condusã de sensei Dan Stuparau”, a povestit Costel Harja.

„Autoapãrarea fizicã cultivã linistea sufleteascã, echilibrul, modestia si armonia interioarã”

Astãzi tine cursuri de autoapãrare pentru toti cei care vor sã se simtã, în permanentã, în sigurantã oriunde s-ar afla. „Am ales sã practic autoapãrarea fizicã pentru cã aceasta dezvoltã memoria, gândirea, imaginatia, formeazã deprinderi si obisnuinte precum capacitatea de a lua decizii corecte si rapide, stãpânirea de sine etc. Dacã ar fi sã dãm o definitie din carte pentru autoapãrarea fizicã, ar trebui sã spunem cã reprezintã o modalitate eficientã prin care victima unui atac îsi poate apãra integritatea fizicã si psihicã prin utilizarea calitãtilor motrice si psihice (viteza, forta, rezistenta, îndemânarea, vointa, curajul, perseverenta, încrederea în sine) dezvoltate prin antrenament. Însã vreau sã vã spun cã, dincolo de aceastã definitie, autoapãrarea fizicã înseamnã mai mult. Aceasta cultivã linistea sufleteascã, echilibrul, modestia si armonia interioarã care se practicã toatã viata, devine un mod si o cale de viatã. În cazul în care esti nevoit sã te confrunti fizic pe strada cu mai multi agresori puternici si posibil înarmati, majoritatea artelor martiale nu te vor ajuta. Atacurile reale sunt rapide, implicã o mare cantitate de miscare, sunt haotice si neasteptate. Unul dintre cele mai importante elemente ale violentei reale este socul mental, ritmul cardiac creste, se pierd abilitãtile motrice fine, vedere tunel etc. Pentru a putea face unei asemenea agresiuni, ai nevoie de o combinatie: evitare, prevenire, constientizare, strategie, tehnici si metode de antrenament, sustinute de conditie fizicã si de un pic de noroc”, a explicat Costel Harja.

„Multi mã întreabã de ce e nevoie de autoapãrare si încerc sã le explic tuturor cã aceste abilitãti sunt extrem de utile în via oricãrei persoane”

Cei care vor sã învete de la acesta tehnici de autoapãrare, îl pot gãsi în fiecare zi de marti la sala de sport de pe strada Alecu Donici. Doritorii trebuie sã aibã, însã, vârsta de 14 ani împlinitã. „Pot veni toate persoanele, indiferent de calificare, conditia fizicã, rezistentã, fortã sau experienta anterioarã. Desigur, trebuie sã aibã mãcar 14 ani împliniti. Multi mã întreabã de ce e nevoie de autoapãrare si încerc sã le explic tuturor cã aceste abilitãti sunt extrem de utile în viatã oricãrei persoane. În primul rând, sporesc încrederea în sine si sunt dobândite cunostintele necesare pentru a face fatã unei agresiuni. În al doilea rând, cunoscând aspectele juridice ale autoapãrãrii, o persoanã va sti care sunt actiunile si situatiile legale, pentru a nu îsi pune viata în pericol sau a fi private de libertate. În al treilea rând, prin studierea strategiilor si tehnicilor de autoapãrare, o persoanã devine mai sanãtoasã, mai puternicã si mai rezistentã fizic si psihologic, armonizarea stãrii emotionale, o crestere a rezistentei la stres, dezvoltarea abilitãtii de a suprima frica, anxietatea si panica. În al patrulea rând, persoanele care deprind abilitãtile de autoapãrare îsi proteja familia, prietenii si pe cei dragi”, a explicat Costel Harja.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Felicitări, domnule Harja! Imi amintesc de pasiunea dv pt acest sport de cand ati venit la Cuza-Vodă. Pe unii colegi chiar ati incercat să-i inițiați in tainele acestei arte. Salutări si numai bine vă doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.