spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Cel mai greu an pentru agricultura vrânceană. „Trecem printr-o secetă cumplită nemaiîntâlnită în ultimii ani”

- Advertisement -

Fermierii cer guvernanților să urgenteze procedurile pentru acordarea cât mai rapid a despăgubirilor pentru culturile agricole calamitate de seceta pedologică severă din acest an. Situația este dezastruoasă anul acesta în agricultură, foarte mulți fermieri neavând ce să recolteze de pe terenurile cultivate în toamnă și în primăvară. Iar sprijinul de la bugetul de stat este la circa un sfert față de cheltuielile făcute de fermierii care folosesc tehnologie modernă. Astfel, dacă pentru un hectar de cultură mare se cheltuie până la 4500 lei pentru înființare și întreținere, valoarea sprijinului acordat de la bugetul de stat nu depășește 1000 lei pentru hecturul cultivat cu rapiță sau 900 lei la grâu. La aceasta se adaugă cheltuielile cu arenda care trebuie plătită proprietarilor pentru terenurile lucrate.

Mulți fermieri, obișnuiți cu vremea capricioasă din ultimii ani, au cultivat atât grâu, dar și porumb, rapiță sau floarea soarelui, în speranța ca măcar o o cultură să prindă un an favorabil. Însă seceta extremă din acest an le-a dat toate planurile peste cap. Dacă grâul a fost compromis anul acesta, cu aproape 20 mii hectare din cele 26 mii calamitate la nivelul județului Vrancea, speranța era la porumb și floarea soarelui. Ultimele două săptămâni au arătat însă că și aceste culturi sunt compromise. Dacă până în ultimele săptămâni cele mai mari probleme erau în zone de sud, de la Vulturu, Tătăranu, Măicănești, lipsa de precipitații și temperaturile ridicate au afectat și culturile agricole din zonele Cotești, Golești.

Unul dintre cei mai mari fermieri din Vrancea, Constantin Bazon, ne-a spus că are aproape 800 hectare de porumb pe care va trebui să le toace deoarece nu are ce să recolteze. Nici aceasta nu este o soluție pentru că este nevoie de utilaje speciale și de ferme zootehnice dispuse să cumpere această producție. Este un an extrem de greu. Niciodată nu a mai fost așa ceva. Am mai avut ani secetoși, în 2002-2003, dar nu a fost atât de grav. Toți fermierii au avut de suferit din cauza secetei pedologice extreme. Am avut suprafețe de 500 hectare de grâu de pe care nu am recoltat un kilogram. În același timp, avem de plătit furnizori pentru inputuri, pesticide, motorină”, ne-a spus Constantin Bazon.

Singura soluție pentru a mai diminua din pierderi și a reuși măcar să înceapă lucrările pentru culturile din toamnă, este sprijinul financiar de la stat.  …https://monitoruldevrancea.ro/2020/08/12/cel-mai-greu-an-pentru-agricultura-vranceana-trecem-printr-o-seceta-cumplita-nemaiintalnita-in-ultimii-ani/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri