spot_img
spot_img
20.1 C
Vaslui
22-iul.-2025

Centenarul Marii Uniri la Vaslui: lansãri de carte si simpozioane

- Advertisement -

EVENIMENTE… În timp ce Departamentul de Identitate Nationalã, care are atributii în organizarea Centenarului Marii Uniri, doarme, la Vaslui se lucreazã de zor la actiunile de sãrbãtorire a evenimentului anului. Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui a început încã din decembrie 2017 pregãtirea actiunilor dedicate evenimentului anului: 100 ani de la Marea Unire. Luna aceasta, când pe 27 martie se sãrbãtoreste primul Centenar, vor avea loc mai multe actiuni. „Pe 23 martie, la Stãnilesti, 26 martie, la Husi si 27 martie la Vaslui, la sala de lecturã a Bibliotecii Judetene, se vor desfãsura trei activitãti în cadrul cãrora vor fi lansate douã cãrti – <<Revenirea Basarabiei la patria strãbunã a mea>> si <<Ograda eternã>>, de Ion Iancu Lefter. Sunt 400 de pagini de poezie patrioticã, toate scrise înainte de 1989, dar majoritatea nu puteau fi publicate atunci, pentru cã erau despre nationalismul românesc, despre Basarabia, despre Bucovina. A fost o muncã extraordinarã. Ion Iancu Lefter scria, desi stia cã versurile sale nu puteau fi publicate”, a precizat etnologul Dan Ravaru, consilier în cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.

Pe lângã aceste lansãri de carte, vor mai avea loc simpozioane în în Lipovãt, Dimitrie Cantemir, Miclesti, Epureni, Drânceni si Puiesti. Comune precum Muntenii de Jos, Tãcuta, Tanacu si Costesti s-au rezumat doar la spectacole dedicate Zilei Nationale a României. „În total, sunt 26 de activitãti. Sunt aproximativ suficiente. Dacã am adãuga si activitãti organizate de bisericã, scoalã si bibliotecã, atunci scopul ar fi complet. Noi i-am sfãtuit pe directorii de cãmine sã evite festivismul si sã-si orienteze actiunile pe transmiterea informatiilor si convingerea celor care participã. Am tot auzit cazuri în care cei prezenti la evenimente nu stiau despre ce e vorba. Nu întelegeau, nu cunosteau contextul istoric. Este pãcat! De asemenea, mai vreau sã punctez un lucru: pe 27 martie se împlinesc 100 ani de la revenirea Basarabiei la patria mamã. E primul centenar, pentru cã procesul Unirii a început atunci, a urmat 28 noiembrie – unirea cu Bucovina si 1 Decembrie – unirea cu Transilvania. Lumea stie numai de Transilvania. Sper ca, în preajma zilei de 27 martie, oamenii sã fie informati despre importanta zilei”, a declarat profesorul Ravaru.

Seful Departamentului Centenar a fost demis

Pe plan national nu existã, public, nici un program de sãrbãtorire a Centenarului. Paul Cotîrlet, coordonatorul departamentului care se ocupa de organizarea acestuia, a fost demis de ministrul Culturii, George Ivascu. Motivul invocat a fost lipsa unui concept unitar si a unor obiective coerente. De asemenea, i s-a reprosat cã proiectele nu s-au bazat pe fise tehnice ori documente, potrivit procedurilor. „La nivel national, lucrurile merg foarte slab. Din punctul meu de vedere autoritãtile nu se implicã suficient pentru marcarea acestui eveniment. Toatã lumea asteaptã bani pentru a organiza activitãti culturale. Trebuiau sã vinã la 1 ianuarie 2018, dar n-au mai ajuns. E gresitã aceastã gândire – nevoia de bani pentru culturã. Ce înseamnã cu adevãrat culturã nu înseamnã bani. Dacã facem un simpozion într-un sat, ne ducem trei persoane de aici (Vaslui), una de acolo… Nu costã nici un ban. Dar dacã aducem o cântãreatã, costã cât zece simpozioane. Lucrurile nu se fac neapãrat cu bani, ci cu suflet, dorintã, convingere”, a mai declarat profesorul Ravaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.