23.2 C
Vaslui
18-aug.-2022

Cimitirele ortodoxe din judetul Vaslui vor fi sistematizate (FOTO)

- Advertisement -
foto credit: ziarul lumina.ro

ANUNT…Prima întrunire nationalã a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizeazã cimitirele din Biserica Ortodoxã Românã a avut loc marti la Palatul Patriarhiei. Delegatul Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie a fost pãrintele Aurelian Ciprian Tacu, consilier patrimoniu si constructii bisericesti din cadrul Centrului Eparhial Husi. Noul Regulament al Cimitirelor din Biserica Ortodoxã Românã a intrat în vigoare în data de 11 decembrie 2020. Anul 2021 a fost  proclamat de Patriarhia Românã drept  Anul comemorativ al celor adormiti în Domnul; valoarea liturgicã si culturalã a cimitirelor.

Participantii au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat în acest scop de Biserica Ortodoxã Românã. Din partea Adminstratiei Patriarhale au participat Pãrintele Diacon Alexandru Bordea, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, iar Arhiepiscopia Bucurestilor a fost reprezentatã de pr. Dumitru Stefãnescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ‑bisericesc, si de Pãrintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente si servicii funerare. Pãrintele Ionut‑Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a moderat întâlnirea. Sistematizarea „este un demers amplu, care cuprinde atât o actiune administrativã cât si una concretã, de reparare, îngrijire, refacere a împrejmuirilor, a gãrduletelor, a elementelor degradate din monumentele funerare”, a declarat Pãrintele Ionut‑Gabriel Corduneanu pentru Radio Trinitas. El a subliniat cã este nevoie sã se facã aceste lucruri chiar si în cele mai modeste cimitire sãtesti, pentru cinstirea celor decedati. „Noul regulament al cimitirelor, al doilea din istoria Bisericii Ortodoxe Române, are ca noutate faptul cã în anexã sunt trecute principalele documente care sunt utilizate în administrarea unui cimitir, de la registrul locurilor de înmormântare pânã la modelul de act de concesiune, pânã la diferitele adeverinte si documente care sunt eliberate”, a explicat vicarul administrativ patriarhal.

Regulamentul aduce clarificãri si în ceea ce priveste sensul unor termeni, pentru o aplicare unitarã.

„Discutãm despre modul în care, mai ales în acest An comemorativ al celor adormiti în Domnul, trebuie sã se îngrijeascã fiecare comunitate atât de troitele, de monumentele eroilor, cât si de mormintele si monumentele unor personalitãti marcante trecute la Domnul din localitãtile respective”, a mai spus Pãrintele Ionut-Gabriel Corduneanu. Cimitirele aflate în proprietatea eparhiilor, parohiilor sau mãnãstirilor au caracter de bunuri sacre, fiind organizate conform prevederilor  Statutului Bisericii Ortodoxe Române si Regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxã Românã.  (sursa: Basilica.ro)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. Vorbesti numai prostii preotul Nacu este un om cu multa credinta in suflet si un bun comunicator care are un suflet nobil
  .Fiecare om are dusmanii lui probabil tu esti primul$$$

  • Curat murdar! Are un suflet atât de nobil că trebuie să dea bani ca să se ridice. Are atât de multă credință în suflet încât trebuie să lingușească mieros, vorbind prostii despre alții prin birourile episcopiei, ca să-și demonstreze conducătorului credința și valoarea.

 2. Pe scurt, popa Tacu, care a dat insuficienta șpagă de 15.000 euro fostului conducător ca să fie mutat la Bîrlad (a se vedea informația https://www.vremeanoua.ro/iata-traseul-spagilor-in-episcopia-husilor/ ), și care vorbea aiurea de presupuse orgii ale preoților, a ajuns ca prin minune consilier pe probleme de patrimoniu în vremea noului episcop, la ceas de pandemie când muritorii umblau cu declarația în buzunar. Și pentru că era insuficient, tot noul episcop decide că acest popă șpăgar reprezintă cu succes județul nostru la capitală, tocmai la discuțiile despre banii administrației cimitirelor. Și ne mai mirăm de ascensiunea corupției în România. Mare ți-i grădina ta Doamne. Sper să-l vedem consilier la patriarhie peste câțiva ani. Vrednic este.

  • Mai oameni, nu mai judecați preoții, ca ii judeca Dumnezeu, și pentru ei este mai mare judecata, decât patru noi oamenii de rand. Dar, Dumnezeu ne va judeca pe toți, ce o sa răspundeți atunci când veți fi în fata Lui????????

   • Deci să-i încurajăm pe ăștia să ne ia banii cu sistematizările lor prin cimitire; să-i susținem în a se ridica între ei cu funcții publice pe banii din taxele noastre din pandemie; să-i iertăm că ne abuzează până și copiii fără să spună nimeni nimic și fără nicio scuză publică; să-i lăsăm să ne bage și pumnul în gură pe motiv că-i judecă Dumnezeul lor. Nu, nu sunt spălată pe creier.

  • Vorbesti numai prostii preotul Nacu este un om cu multa credinta in suflet si un bun comunicator care are un suflet nobil
   .Fiecare om are dusmanii lui probabil tu esti primul$$$

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.