CELE MAI BUNE… Cinci eleve, patru din Vaslui si una din Bârlad, au câstigat locul I la faza judeteanã a Olimpiadei de Istorie si vor reprezenta judetul la urmãtoarea etapã, cea nationalã, programatã în perioada 18-21 aprilie, la Târgu-Mures. Printre ele se aflã si eleva Motas Stefania-Evelina de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, câstigãtoarea de anul trecut a Concursului de creatie literarã „Mlãditie literare”, organizat de Biblioteca Judeteanã „Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui.
Olimpiada de istorie a fost reluatã dupã doi ani de pauzã. Competitia s-a desfãsurat pe 19 martie, la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” si a reunit 109 participanti din scolile gimnaziale si liceele din judetul Vaslui. Elevii pasionati de istorie au avut de rezolvat, în functie de nivelul de studii, subiecte pe teme diferite de istorie anticã, medievalã, modernã si contemporanã, de istoria românilor sau istorie universalã. Cei care au obtinut cele mai mari punctaje s-au calificat la etapa nationalã. La fel ca în cazul olimpiadei de limba si literatura românã, pe lista celor calificati la etapa nationalã nu se aflã niciun bãiat, ci doar fete. Astfel, acestea sunt: la clasa a VIII-a, Butnaru Daria de la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Vaslui – prof. îndrumãtor Loredana Chelmu; la clasa a IX-a, Motas Stefania-Evelina de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui – prof. îndrumãtor Lucian Sava; la clasa a X-a, Motrea Ana-Maria Alexandra de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad – prof. îndrumãtor Cristi Grãjdeanu; la clasa a XI-a, Pãlimaru Andreea de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui – prof. îndrumãtor Lucian Sava; la clasa a XII-a, Ungureanu Elena-Laura de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui – prof. îndrumãtor Ionela Lepãrdã.
Felicitari! Mai exista un pic de speranta cat timp mai invata cineva carte in Romania…
Observatie: pe vremuri, existau un singur loc I, II, III si mai multe mentiuni, asa cum e firesc. Nu se poate ca toti sa fie pe primul loc, e contra naturii!
Acum, locurile astea, I,II,III sunt „repartizate”, de la bun inceput, pe licee… Adica, daca un elev de la liceul X ia nota 8, si 5 elevi de la liceul Y iau note intre 9 si 10, elevul de la liceul X si elevul cu cea mai mare nota de la liceul Y vor ocupa locul I, ceilalti vor ocupa locuri secundare, chiar daca au note mai mari decat nota elevului liceului X. Ar fi normal sa fie asa daca ar fi faza pe liceu a concursului, nu faza judeteana!
Mie, personal, mi se pare curat mestesug de tampenie si cred ca ar fi normal ca si elevii, si profesorii sa protesteze impotriva acestei „mode”.
Liceul cel mai bun:
LMK a câștigat un profesor extraordinar din venirea lui Lucian Sava de la Negresti la ei. Bravo, Lucian! Bravo, tuturor și mult succes!