spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Cinci pași pentru a deveni acționar la Coca-Cola

- Advertisement -

Începând de astăzi pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București acțiuni ale câtorva companii americane de prestigiu: Intel, Apple, Visa, Coca Cola și Bank of America.

Veți putea cumpăra mai cu încredere o Cola dacă veți ști că sunteți și acționar

Acestea se alătură acțiunilor altor 10 companii europene aduse deja la bursa locală, printre care Adidas, Daimler, E.ON sau Deutsche Telekom.

Dacă până acum era dificilă achiziționarea acțiunilor acestor companii, fiind nevoie de deschiderea unui cont de tranzacționare la firme de brokeraj internaționale și depunerea unor sume consistente de bani, acum lucrurile sunt mult mai simple.

Mai jos sunt prezentați cei cinci pași necesari pentru a deveni unul dintre ”șefii” CEO-ului Apple, Tim Cook, fără să vă mai deplasați până în Silicon Valley, sau pentru a bea mai liniștiți o sticlă de cola, știind că faceți profit în acest fel:

1. Dacă nu aveți deja, deschideți un cont bancar. Alimentarea contului de tranzacționare pe care îl veți deschide pentru a tranzacționa acțiunile se face mai ușor din cont, la fel ca și retragerea banilor. În plus, din ce în ce mai multe firme de brokeraj, mai ales dintre cele mai importante din piață, nu mai acceptă decât în cazuri izolate depuneri sau retrageri direct prin casierie.

2. Căutați o firmă de brokeraj autorizată să tranzacționeze acțiuni pe platforma Bursei de Valori București. Lista lor o găsiți la adresa de web www.bvb.ro/Intermediaries/SSIFuri.aspx. Majoritatea au site-uri și platforme de tranzacționare online prin intermediul cărora puteți tranzacționa direct de pe internet. Nu vă grăbiți să alegeți prima societate care vă iese în cale sau pe cea mai apropiată de casă. Diferențele în privința calității serviciilor sunt foarte mari, la fel ca și diferențele de costuri. Ar fi de preferat să căutați o firmă cu comisioane cât mai mici (categoric sub 1%, dacă se poate chiar sub 0,5%-0,7% din valoarea tranzacțiilor). De asemenea, ar fi un avantaj dacă firma respectivă v-ar putea oferi analize și păreri pertinente referitoare la piețele financiare internaționale, eventual să aibă și un istoric în acest sens.

3. Deschideți un cont la societatea de brokeraj pe care ați ales-o. În cele mai multe cazuri este nevoie de prezența personală la sediul firmei, dar unele dintre ele oferă și posibilitatea de a deschide contul online. Birocrația, în cazul din urmă, este destul de mare totuși, din cauza reglementărilor foarte restrictive ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

4. Alimentați contul cu suma pe care intenționați să o investiți. Alimentarea se face de regulă prin transfer bancar, care poate fi ordin de plată sau transfer electronic. Este de preferat să nu blocați în cont o sumă cu mult mai mare decât cea necesară pentru tranzacții. Restul banilor pot fi păstrați în contul bancar, unde pot aduce o dobândă, chiar dacă nu una mare. O variantă alternativă este păstrarea ”surplusului” de bani într-un fond deschis de investiții de tip monetar, de unde pot fi retrași de obicei fără costuri, într-un timp foarte scurt. Unele dintre firmele de brokeraj, cum ar fi cele ale băncilor, au astfel de fonduri în grupul din care fac parte, iar transferul spre și dinspre contul de tranzacționare bursieră se face aproape instantaneu. Avantajul este o dobândă mai mare decât la contul curent de la bancă și accesul rapid la bani atunci când apar oportunități de cumpărare a acțiunilor.

5. În momentul în care banii au ajuns în contul de tranzacționare, puteți da ordinul de cumpărare. De la caz la caz, acesta poate fi transmis online, de la calculatorul personal, sau prin telefon, către broker. Bineînțeles, cumpărarea acțiunilor trebuie făcută pe baza unei analize personale cât mai obiective a perspectivelor pieței și acțiunilor în cauză. Pentru acțiunile americane listate astăzi pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare (ATS) al Bursei, volumul minim tranzacționat este de doar o acțiune. Asta înseamnă că este nevoie de o sumă relativ redusă pentru a investi în ele.

La ce prețuri pot fi cumpărate acțiunile

La prețurile de ieri seară de pe piața americană, cea mai ieftină este acțiunea Bank of America, la mai puțin de 30 de lei. Urmează Intel, la 94,7 lei, Coca Cola la 246 de lei pe acțiune și Visa la 406 lei. Cireașa de pe tort este reprezentată de acțiunea Apple, pentru care va fi nevoie să scoateți din buzunar peste 2.000 de lei, aproape cât prețul unui iPhone. Mai este de precizat că, spre deosebire de alte instrumente financiare pe care le oferă unii brokeri, cum ar fi CFD-urile (Contracts For Difference, contracte derivate care imită, practic, evoluția acțiunilor) de această dată este vorba chiar de acțiuni emise de companiile în cauză, cumpărate de pe piețele de origine (în acest caz SUA) și revândute în România. Compania de brokeraj care a inițiat acest demers, Tradeville, este și market maker pentru acțiunile celor cinci emitenți, asigurând existența în piață a ordinelor de vânzare și de cumpărare chiar dacă în mod normal nu ar exista cumpărători sau vânzători. Astfel, prețul va fi și el apropiat de cel de pe Wall Street, neexistând posibilitatea vreunor derapaje necontrolate sau a imposibilității de a vinde acțiunile cumpărate anterior.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.