4.4 C
Vaslui
30-nov.-2022

Cine-i nebunul care l-a hãcuit pe primarul de la Oltenesti!

- Advertisement -

MISTERE Florin Mocanu, atacatorul primarului din Oltenesti, îsi va petrece urmãtoarele 29 de zile în stare de arest preventiv. Asta a decis, asearã, instanta de judecatã. Tânãrul de 31 de ani este cercetat pentru tentativã de omor si tâlhãrie. Asta dupã ce a recunoscut cã, imediat ce si-a nãucit victima cu mai multe lovituri de secure, i-a luat din buzunar suma de 30 de lei si s-a fãcut nevãzut. Între timp, la Iasi, medicii luptã pentru viata lui Iorgu Sonea si spun cã sansele sale de recuperare sunt de 50%. La Bârlad, familia tânârului de 31 de ani este în stare de soc. Pãrintii spun cã e posibil ca acesta sã fi rãmas fãrã bani dupã moartea bunicii, acum aproximativ 40 de zile si i-a solicitat primarului un ajutor social, pe care acesta nu i l-a putut acorda, Mocanu neavând mutatie pe Oltenesti. Mama lui spune cã Florin s-a schimbat radical dupã ce, în urmã cu câtiva ani, a intrat într-un grupare de yoghini. Se contureazã si ipoteza unui atac comandat, având în vedere cã bãrbatul de 31 de ani avea asupra sa o secure, lovindu-l ulterior cu aceasta pe primar.

FILMUL TRAGEDIEI. Joi dupã-amiazã, Iorgu Sonea a fost la Bârlad, cu treburi administrative. S-a întors la primãrie si a decis sã meargã acasã, la Târzii, pentru a sta la masã. Urma sã revinã pentru a-si continua munca de birou. A fost abordat de Florin Mocanu, care l-a rugat sã-l ducã pânã la sosea. Sonea, de bunã-credintã, a fost de acord, mai ales cã dimineatã îi dãduse si niste bani de tigãri. Mocanu a urcat pe bancheta din dreapta, spate. Avea în mânã o sacosã în care avea ascunsã o secure de aproximativ 42 de centimetri. Imediat ce au trecut de calea feratã, bãrbatul de 65 de ani a fost atacat fulgerãtor, din motive care nu sunt deocamdatã foarte clare anchetatorilor. Agresorul i-a aplicat câteva lovituri puternice în cap si în gât si pentru cã, probabil, victima a încercat sã se apere, i-a tãiat degetele si bratul drept. I-a luat dintr-un buzunar, de la piept, 30 de lei si a dispãrut în buruienile înalte de pe marginea drumului. Din motive care urmeazã a fi stabilite, portiera din stânga fatã a rãmas blocatã, iar Sonea a iesit din autoturism pe partea dreaptã. Pare incredibil, însã omul a stat pe picioarele lui, plin de sânge si cu rãni foarte grave. Era în stare de soc si le-a spus celor care l-au gãsit cã a lesinat si s-a lovit cu capul de volan. Oamenii s-au îngrozit, însã. Imaginea însângeratã a primarului lor îi va urmãri toatã viata. Au înteles imediat cã edilul e în pericol si au sunat ambulanta si politia. În scurt timp, Iorgu Sonea a ajuns la spitalul din Vaslui, unde medicii l-au stabilizat si au decis transferarea lui la Neurochirurgie Iasi. Aici, a fost operat pe creier si la gât timp de sase ore de cãtre trei echipe de medici. Desi a supravietuit unei interventii chirurgicale complexe, sansele lui rãmân destul de mici.

A cãlãtorit cu TIR-ul, cu securea în sacosã

Între timp, speriat de cele întâmplate, Mocanu s-a refugiat o vreme pe dealurile din împrejurimi, într-o vie care apartine familiei, însã si-a dat seama cã este cãutat si a riscat. A coborât în gara Târzii, potrivit procurorului de caz, a urcat în tren si, când a ajuns la Husi, a iesit la sosea unde a fãcut autostopul. Un TIR moldovenesc a oprit si l-a luat, tânãrul spunând cã vrea sã ajungã la Bârlad. Numai cã sute de politisti si jandarmi erau pe urmele sale. Oamenii legii au fost ajutati în scotocirea pãdurilor, viilor, caselor si beciurilor din zonã de RAF, câinele- politist antrenat pentru astfel de misiuni. I-a dus pe anchetatori în via bunicilor tânãrului, unde se bãnuieste cã a stat un timp. A urmat o noapte grea pentru anchetatorii si criminalistii vasluieni, care au decis sã nu încheie cãutãrile pânã când tânãrul de 31 de ani nu va fi prins. Acestia bãnuiau cã are în continuare securea asupra sa. Toti politistii din judet au fost în alertã. Procurorul de caz, Ovidiu Berinde, a fãcut un apel la populatie sã dea o mânã de ajutor în prinderea lui. Asa au ajuns pe urmele atacatorului. La un filtru de politie, în zona Bârlad, oamenii legii l-au recunoscut pe Mocanu si au dat alarma. Avea asupra sa securea, ascunsã într-o sacosã. Nici prin cap nu i-a trecut soferului moldovean de TIR de ce era în stare tânãrul cu privire pierdutã si înfãtisare cuminte. În jurul orei 2.00, mascatii l-au adus pe Mocanu, încãtusat, la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. Audierile au durat toatã noaptea si au continuat în cursul zilei de vineri.

Pãrintii sunt distrusi si nu înteleg ce s-a întâmplat

Agresorul este din Bârlad si provine dintr-o familie de oameni cumsecade, respectati de vecini. Locuiesc undeva în centrul orasului, lângã Primãrie. Cei doi pãrinti lucreazã la stat, de peste 34 de ani (mama la RAGCL si tatãl la CUP SA). Ei sunt coplesiti de rusine si spun cã nu pot întelege ce l-a determinat pe Florin sã facã asa ceva. Mai mult, tatãl lui este bolnav de inimã si, în clipa în care a aflat ce a fãcut unicul lui fiu, a suferit o crizã de anginã pectoralã, iar acum este internat la spitalul bârlãdean. Florin a absolvit Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si a urmat timp de trei ani cursurile Facultãtii de Filosofie, din cadrul Universitãtii „A.I.Cuza” din Iasi. Conform spuselor mamei sale, el a abandonat facultatea când era în anul IV, desi era un copil inteligent. Femeia acuzã anturajul în care a intrat fiul ei. N-a fost niciodatã profesor, n-a lucrat decât pãmântul bunicilor sãi de la Oltenesti. „Sunt vinovati cei din familia Romilã, cã ei mi-au stricat copilul, nu stiu ce sã mai spun. Eu ce am vãzut pe internet m-a îngrozit, bãnuiala mea este cã prietenii lui sunt în MISA si cã ceva s-a întâmplat cu el! Dupã ce a murit tatãl meu, mama mea, care locuia la Oltenesti, a rãmas singurã si bolnavã. Florin era în vacanta dintre anul III si IV de facultate si a decis sã îsi ajute bunica. Apoi n-a mai vrut sã plece. A abandonat facultatea. Noi ne-am luptat cu el sã-l convingem sã termine facultatea, n-a mai vrut si pace! La Bârlad nu venea la noi, se ducea la cei ai lui Romilã. Mã duceam îm fiecare sâmbãtã la mama la Oltenesti si îl luam cu binisorul ca sã plece de acolo, sã meargã sã-si termine facultatea, sã-si facã un rost. Nu stiu ce s-a întâmplat, nu stiu! Din câte am înteles, el ar fi fost la Primãrie sã cearã ajutor social, pentru cã mama mea a murit si acum o sãptãmânã i-am fãcut de 40 de zile. Noi toti i-am zis cã trebuie sã plece din casa de la tarã cã trebuie sã dezbatem mostenirea. Primarul i-ar fi spus cã nu are mutatie acolo si nu poate sã-i dea bani. Normal cã de la moartea mamei el nu mai avea niciun venit, cã numai mama avea pensie, el nimic. A avut grija mamei, dar dupã moartea ei … îl tot întrebam, Florin ce faci? Trebuie sã pleci, mamã, vino acasã, hai sã-ti termini facultatea! Mor de rusine, mã cunoaste lumea, lucrez de 34 de ani în aceastã unitate si nu stiu de ce mi-a fãcut asta. Îmi vine sã-mi pun capãt zilelor! “, plângea Doina Mocanu, mama agresorului. Si totusi, spre finalul discutiei cu jurnalistii, Doina Mocanu a revenit la sentimente mai bune fatã de copilul ei. „Oare pot ajunge la el? Cine are grija lui? Ce face el acolo? Cum a putut face asa ceva? Mã rog pentru sãnãtatea domnului primar, sã scape cu bine, noi nu avem nicio vinã, l-am crescut cum am putut mai bine, l-am educat….dar a luat alte cãi. Oricum, tatãl sãu nu vrea sã mai stie de el, dar eu oare as putea sã-l vãd?!”, a încheiat Doina Mocanu.

“Nu este un tip violent, ci mai degrabã ciudat!

“Suspectul îsi recunoaste fapta, dar explicatiile lui nu sunt plauzibile. Ele privesc o bunicã de-a lui care a murit, fãrã legãturã cu violenta atacului si consecintele acestuia, care pot fi tragice. Au fost informatii cã ar face parte dintr-o miscare yoghinã. Avem certitudinea cã suspectul avea o deosebitã apetentã pentru folosirea calculatorului. Acasã la el nu am gãsit asa ceva, dar este o salã de calculatoare în Oltenesti si acolo îsi fãcea veacul. La audieri, el a recunoscut cã, în urmã cu câteva zile, a cerut unei bãtrâne suma de 500 mii lei vechi, cu motivatia cã nu are ce mai mânca. În urma interogatoriului a recunoscut cã, dupã ce a lovit victima cu acea secure, i-a luat suma de 300 mii de lei vechi, bani pe care victima îi avea într-un buzunar la piept. Nu pare un tip periculos, dimpotrivã. E greu explicabil gestul lui de violentã extremã si faptul cã a fugit. Acum el este cooperant. Nu e perceput în comunitate ca un tip violent, ci ca un tip cu o conduitã ciudatã. Nu stiu care a fost imboldul care l-a impins cãtre o asemenea faptã gravã”, Ovidiu Berinde, procuror criminalist

OLTENESTIUL SOCAT DE GESTUL POETULUI CARE UMBLA PRIN PÃDURI

Vestea cã „veneticul” Florin Mocanu a sãrit miseleste cu toporul si cutitul la primarul Iorgu Sonea, a creat rumoare in Oltenesti. Arsita tãioasã însã a pustiit ieri, la orele amiezii, ulitele si lumea s-a ascuns la umbrã! Noroc cu crâsma din sat! Aici, vreo cinci sãteni dezbat „politica” locului si întorc pe toate fetele atacul sângeros asupra primarului, petrecut în urmã cu douã zile. Un bãtrân cu o halbã de bere în mânã stie tot: „Toatã crima s-a petrecut în masinã, la deal de calea feratã. Criminalul era în spate si avea în sacosã pregãtit toporul si cutitul. Când au trecut de calea feratã, el i-a dat în cap, poc! Înfundã puscãria, nemernicul. E bolnav la cap”, spune omul, sorbind cu sete din halba cu bere si stergându-se la gurã cu dosul palmei. „Ba e membru MISA! S-a stricat acolo, acesta e adevãrul”, spune, sigur pe sine, un alt sãtean.

Umbla singur prin pãdure, ca sã compunã poezii si…portrete!

Pe drum, trece pãdurarul. Si el îsi aminteste câteva ocazii bizare, când l-a întâlnit pe acest Florin si spune cã s-a convins cã acesta nu era sãnãtos la cap. „Domnule, eu m-am convins mai demult cã bãiatul ãsta nu era sãnãtos. De vreo douã ori l-am gãsit prin pãdure. Umbla singur, asa. L-am vãzut, l-am strigat, ca sã-l întreb ce face. Dar, fãrã sã spunã nimic, când a zbughit-o la fugã, de nu-i vedeai cãlcâiele! Apoi m-am dus la bunic-su, om gospodar, si i-am spus „Nea Costicã, dar nepotul matale ce are? Era prin pãdure, se uita aiurea, singur, mergea fãrã noimã pe acolo si a fugit ca apucatul, ce e cu el?”. Si mosneagul, ca sã îl apere, cã îi era nepot, mi-a spus cã el e student si mai vine prin pãdure ca sã mai scrie poezii, sã mai compunã cântece si…portrete. Dar eu l-am mai gãsit aiurea prin pãdure si mi-am dat seama cã e dereglat la cap. Dacã tu compui portrete, nu poti vorbi cu oamenii sau cum?!”, spune Florin Mihulcã, pãdurar în comuna Oltenesti.

„În seara în care o înmormântat-o pe bunicã-sa, el s-a întors acasã si a aprins luminile în toatã casa si a dat drumul la muzicã tare de tot”

„Mi-e vecin. Îl vedeam întotdeauna singur, iar asta ne-a dat nouã de gândit de multe ori. Nu vorbea nici cu fete, nici cu bãieti. Nu avea prieteni, nimic. Se hrãnea, ducându-se cu ziua. Chiar acum câteva zile a fost si a fãcut o terasã la o persoanã, aici. Bunica lui a fost o femeie de treabã, dar ce ne-a dat nouã de gândit cã bãiatul acesta nu e întreg la cap, a fost urmãtoarea treabã: în seara în care a înmormântat-o pe bunicã-sa, el s-a întors acasã si a aprins luminile în toatã casa si a dat drumul la muzicã tare de tot, de se uita lumea ca la urs. Când l-am întrebat ce face, el a spus cã dã discotecã! Nu aveai ce sã îi spui, chiar dacã se crucea tot satul. Era casa lui acum”, spune Mihai Brasoveanu, 68 ani.

„El era într-o sectã, MISA se cheamã!”

Bãietii din sat spun si ei cã Florin Mocanu era un tip ciudat si singuratic si de câteva ori l-au auzit vorbind despre… MISA. „Nu venea si el cu noi, umbla aiurea, singur. Nu îi plãceau fetele din sat. Nu a vorbit cu niciuna de pe aici. Stim cã a început douã facultãti, dar nu a terminat niciuna. Povestea el, odatã, mai demult, cã mama lui îi dãdea bani de scoalã si el stãtea prin parcuri, prin Iasi. De asta a ajuns sã stea la tarã si sã se ducã cu ziua. Ce mai stiu eu este cã el era într-o sectã religioasã. Cu Bivolaru, parcã, MISA. Odatã, când l-am întâlnit, el avea o revistã cam… deocheatã si spunea cã MISA îl învatã cã iubirea e calea spre Dumnezeu. Adicã, vorbea aiurea! Din cauza asta nu discuta cu fete si cu oameni, în general. Citea niste cãrti de sectanti. Avea convingeri din aceasta de fanatic, nu te întelegeai cu el. Nu fãcea rãu la nimeni, dar nici nu te lãsa sã te imprietenesti cu el”, a spus Marius, 19 ani.

Primarul i-a refuzat dosarul pentru ajutor social, deoarece nu avea domiciliul la Oltenești!

Chiar dacã procurorii spun cã n-au reusit sã afle exact care ar fi motivul pentru care Florin Mocanu l-ar fi atacat pe primar, satul pare cã are explicatia. „Uitati, cam acolo s-a petrecut atacul”, spune Maria, arãtând cu mâna spre calea feratã. „Motivul este faptul cã primarul a spus cã nu îi va da ajutor social, cã nu are acte pe Oltenesti. El s-a dus de mai multe ori la primar si i-a cerut ajutor social. Primarul l-a refuzat. Cicã a vrut sã se uite la calculator si nu i s-a dat cheia în ziua aceea. Si, dat dintr-o parte în alta, el, bolnav la cap, a decis sã se rãzbune. L-a asteptat pe primar când a plecat spre casã de la Primãrie si l-a rugat sã îl ia pânã la vie. Apoi a sãrit cu toporul. E un criminal cu sânge rece. Primarul Sonea i-a dat mereu câte o bucatã de pâine. Si în dimineata aceea, spune lumea, i-a dat pânã si bani de tigãri. Iar el, pe la amiazã, a vrut sã îl omoare”, spune Maria, 47 de ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.