Cine nu a fost într-o delegație și nu a stat cazat la “4 stele”, să încerce meniul zilei de la hotelul Racova, cu 35 de lei
LUAȚI MASA ÎN ORAȘ… Meniul zilei revine la restaurantul hotelului Racova într-o locație, în care pe vremea lui Ceaușescu era celebrul bistro, numit “împinge tavă”. Era locul în care aveau acces oamenii de rând. Se mânca foarte bine la prânz și pe săturate. Era la acea vreme tot un fel de meniu al zilei, dar în varianta comunistă. Lucrările de renovare capitală a hotelul Racova sunt aproape gata, resortul a devenit în scurt timp unul de 4 stele, cu piscină, sală de fitnes, săli de conferință și un restaurant, modern, aerisit, cochet și complet funcțional. Mai sunt de așezat câteva piese de mobilier și totul va fi precum la un hotel dintr-o stațiune exotică. Noul proprietar al hotelului, compania Nomis 2003, una din cele mai mari firme de construcții din județ, și-a dorit ca în restaurantul modern să rămână în intervalul orar, 12.00 – 15.00, de luni, până vineri, tradiția de pe vremea comunismului, când se mânca la “impinge tava”. Astfel s-a instituit și la hotel Racova, Meniul Zilei, servit de ospătari la masă. Prețul acestui “produs” este rezonabil, având în vedere locația de lux și bucătarii care lucrează aici. Chef Daniel Trifan a spus că prețul unui astfel de prânz este de numai 35 de lei, porțiile sunt mari, compuse dintr-o ciorbă, felul doi și chifle făcute în bucăria proprie. “Nu contează că gătesc pentru meniul zilei sau pentru cel mai important client al restaurantului nostru. Pentru mine gătitul e o bucurie. Sincer, îmi place provocarea de la Meniul zilei. Omul care vine aici, vrea să mânănce ceva deosebit, să se sature și cel mai important să plece fericit. Și aici intervine simfonia de gusturi pe care noi le combinăm în bucătărie pentru a ieși un prânz perfect”, a spus Daniel Trifan.
Am mers incognito în restaurantul lui chef Bănel, fiindcă așa este cunoscut în Vaslui, Daniel Trifan. Acesta a gătit în ziua respectivă o ciorbă rădăuțeană și felul doi cartofi țărănești, cu o ceafă de porc gratinată și un sos de muștar dulce acrișor. Deasupra cartofilor țărănești, în care se simțea gustul de mărar proaspăt, era pusă peste o bucată de telemea. Chef Bănel ne-a explicat că a vrut ca cei care au mâncat prânzul în ziua realizării reportajului să-și aducă aminte de mâncărurile gătite de bunicile noastre. Pe ceafa gratinată, crustă era făcută din ou și suncă presată, dând farfuriei un aer mediteranian. Bineînțeles că felul doi a venit însoțit și de o salată de varză specifică sezonului. Totul a costat 35 de lei și pe bune chiar a fost suficient. Și o spune un reporter care are cea mai mare greutate din presa vasluiană.
Restaurantul e unul cochet, cu mese mari cu blaturi de marmură neagră, fără fețe de masă și scaune solide, dar cu o linie de bun gust
Locația este una de vis. Restaurantul este văruit cu o vopsea lavabilă specială numită de meseriași, stucco. Pe jos bucăți mari de gresie adusă din Spanie se îmbină perfect cu pereții lucrați într-un stil pretențios. Restaurantul astfel decorat este luminos, iar mesele sunt cu blaturi din piatră și scaune unicat, solide, comode și moderne. Unii clienți care au trecut pragul spun că restaurantul este prea fițos și rece, însă mobilierul din restaurant dă căldura necesară pentru a savura un prânz pe cinste. Te simți un mic rege în excursie la Vaslui. Mâncând aici, ai senzația că ești un antreprenor venit cu afaceri în aceast oraș. Din acest motiv, dacă nu ai stat nicodată la un hotel, merită să mănânci meniul zile aici și te simți răsfățat.
La hotelul Racova sunt binevenite cuplurile care împart meniul zilei
Patronii care au introdus în restaurantele lor Meniul zilei sunt deranjați de faptul că o comandă este împărțită de două persoane, de obicei, soț și soție. Pe cei de la hotel Racova nu-i interesează acest lucru, din contra. “Noi avem porțile mari și nu ne deranjează dacă vin două persoane și mănâncă doar un singur meniu. Chiar ne bucură! Înseamnă că porțiile noastre sunt mari și ajung și pentru două persoane. Bucuria bucătarului este dată de farfuriile goale care se reîntorc în bucătărie. Chiar lansez o provocare: îi așteptăm pe toți cei care împart meniul zilei și le vom arată că îi respectăm, fiindcă cine mănâncă din aceiași farfurie se iubesc mult”, a mai spus chef Bănel.
Noul proprietar e Nomis sau Ionut Sava , sageata lui Buzatu ?
Îți dau resturile de pe mese, porc borhăit?
Nu mănânc de la tigani
nu, dar iti place sa mananci la colivie
Nu fi rasist, gatesc mai bine ca romanii.