Cinematograful “Dacia” din Huși intră în “service”! Hușenii din zonă stau cu frică din cauza tencuielii “suflate” de vânt

PERICOL… Clădirea Cinematografului “Dacia” va fi modernizată, dar între timp, tencuiala de pe pereții degradați cade în bucăți mari.

VESTE… Hușenii care au văzut scris pe peretele din fața fostului cinematograf “Dacia” faptul că obiectivul s-a transformat în “șantier în lucru” s-au bucurat. În sfârșit, după niște ani de ruină, clădirea va avea parte de o modernizare completă. După cum scrie în anunțul public, lucrările se vor finaliza în 2023. Nu contează, spun hușenii, căci la câți ani a stat în paragină, încă doi ani de așteptare ar fi o nimica toată. Între timp, localnicii atrag atenția asupra altui aspect: în partea din spate a clădirii, tencuiala de pe pereții degradați cade în bucăți mari. Pe lângă faptul că acolo sunt parcate mașinile locatarilor din zonă, circulă și oamenii care, unii, mai trag câte o sperietură, când le cade în cale câte o bucată de ciment.

După ce cinematograful “Dacia” a fost ani la rând o temă de discuții încinse în plenul Consiliul Local Huși, în care taberele politice au tot preluat succesiv preocupările pentru clădirea atât de necesară culturii și activităților recreative ale orașului, iată că, în sfârșit, sunt semne concrete că se trece la modernizarea promisă. Primăria Huși, în calitate de beneficiar, pornește investiția numită “Reabilitare, modernizare și dotare cinematograf Dacia”. Firma care a realizat proiectarea este SC Neohabitat – Office SRL Vaslui, iar cea care va executa proiectul este Audiotech Multimedia Group SRL București. Suma avansată ca fiind necesară investiției ar fi de peste un million de euro. Noua clădire, susțin autoritățile, ar urma să aibă cele mai moderne dotări, utilitățile necesare. Va deține sisteme mecanice de montare și demontare a scenei, instalații de lumini, posibilități de efecte speciale și aparatură peformanță, proiectoare, microfoane de ultimă generație, etc. În 2023 ar urma să fie inagurarea și, evident, toți localnicii s-ar bucura ca acest obiectiv să fie redat hușenilor. Pentru viața culturală a orașului ar fi un lucru excelent, la fel și pentru sentimentalii care încă sunt legați de acest loc deosebit de îndrăgit al urbei. Vechiul cinematograf a fost dat în folosință în 1983, fiind atunci unul dintre cele mai mdoerne din zona Moldovei. După Revoluție, clădirea neîntreținută s-a degradat într-un mod accentuat.

Hușenii din vecinătatea cinematografului stau cu grijă, din cauza pereților extrem de degradați

Până când cinematograful va fi modernizat, hușenii din proximitatea vechii clădiri reclamă că de pe pereții acesteia cad bucăți mari de tencuială. Trecătorii trebuie să fie cu mare grijă, iar proprietarii mașinilor parcate în zonă… o fac pe riscul lor. “Ne bucurăm că se repară cinematograful, foarte bine. Ne săturasem de gunoiul adunat în săli, de murdărie, șoareci, miros urât. Dacă se repară și se face frumos, noi nu putem decât să ne bucurăm. Dar până când e gata, ne temem să nu se întâmple ceva, căci uitați-vă cum cad bucățile de tencuială. Poate constructorul va da jos plăcile acestea vechi, care se rup la vânt, la ploaie și riscă să cadă peste oameni, peste mașini. Poate se găsește o soluție. Am mașina parcată aici, după cum se vede și mereu stau cu grijă. Prea în mijloc nu pot să o parchez, că e domeniul public, nu e curtea mea, iar mai lângă perete dacă o dau, stau cu grijă toată noaptea, în caz că bate vântul mai tare. Zic, să nu găsesc mașina făcută praf dimineață”, reclamă unul dintre hușenii care stau în spatele cinematografului “Dacia”.
2 COMENTARII

  1. Ia uite, frate, ce Range Rover-uri și BMW-uri sunt prin Huși! 🤔 Si daca proprietarii le lasă chiar sub peretele care pica, probabil ca nu le prea pasa de ele; au bani sa-si ia altele… Se vede ca e vama aproape… 😁

    • Perfect adevărat, un orășel așa mic plin de oameni bogați și săraci, cei de mijloc nu există. La ce salarii mizerabile sunt in acel oraș mă mir că acei oameni supraviețuiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ