spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Ciocoiu’ de la ANIF

- Advertisement -

ILEGAL Un functionar public a ajuns sã confunde bunurile statului cu propria sa mosie. Vorbim de inginerul Adrian Ciocoiu, fostul director al Agentiei Nationale de Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) Vaslui, care a crezut cã poate încãlca legea la nesfârsit, în timp ce averea statului este un bun aflat la discretia familiei sale. Ani de-a rândul, prin de interpusi, Ciocoiu a controlat iazurile de acumulare din mai multe colturi ale judetului, iazuri care apartineau de ANIF. Unul dintre acestea este cel din satul Corodesti, comuna Gherghesti, pe care fostul director ANIF l-a avut în proprietate, cu acte în regulã, în perioada 2002-2005, desi era functionar al statului român si angajat la aceastã unitate. Dupã 2005, ajuns director, a trebuit sã paseze afacerea unei alte persoane. Scriptic, pentru cã în realitate totul era controlat de Ciocoiu, de la persoanele care aveau voie sã vinã la baltã si pânã la actiunile de pescuit industrial. Acum douã zile, crezându-se stâpânul iazului, a poruncit barajistului sã scoatã douã vanete de lemn, astfel cã apa a nãvãlit spre satele din jur. De ce a fãcut asta? Simplu, desi nu recunoaste decât partial. A vrut sã scoatã pestele din iaz. Pentru fapta sa, riscã sã se aleagã cu dosar penal si sã rãmânã fãrã loc de muncã.

Fapte incredibile la un iaz din sudul judetului, în satul Corodesti, comuna Gherghesti, în urmã cu douã zile. Din ordinul lui Adrian Ciocoiu, fost director ANIF, ajuns inspector de zonã, barajistul de la Corodesti a scos douã bucãti masive de lemn, care tineau tonele de apã în acumulare, astfel cã mii de metri cubi au început sã se scurgã spre satele din aval, punând în pericol locuitorii si gospodãriile. Fãrã niciun act care sã dovedeascã necesitatea golirii barajului, Ciocoiu i-a cerut barajistului sã goleascã iazul de acumulare, în mod controlat. Crezând cã nu se va afla la Vaslui, fostul director de la Îmbunãtãtiri Funciare a controlat personal deversarea apei din baraj, desi stia cã fapta sa este penalã, iar golirea barajelor se face doar cu acordul conducerii ANIF si înstiintarea celor de la Apele Române. Un martor ocular la toatã aceastã afacere penalã ne-a povestit care a fost rolul lui Ciocoiu în afacere. “A venit domnul Ciocoiu, care a fost director la Vaslui, si i-a spus barajistului sã scoatã douã vanete, destul de grele, ca sã iasã apa din baraj. Barajistul nu a putut lucra singur, asa cã a mai chemat un ajutor, cu care au ridicat vanetele… De ce a fãcut asta? Nu stiu, cred cã voia sã scoatã pestele de aici, e al lui, a lui dom’ Ciocoiu… Omul de la baraj e corect, nu scoatea vanetele fãrã ordin de la fostul lui director”, spune persoana care a fost martor la întreaga operatiune.

Ex-directorul Ciocoiu, un smecher al tranzitiei

De ani de zile, ANIF Vaslui este la mâna acestui inginer din Bârlad, care face tot posibilul sã punã mâna pe bunurile statului român. În 2009, conducerea Sucursalei Teritoriale Moldova Sud, de la Galati, a fost sesizatã despre faptul cã Adrian Ciocoiu, pe atunci director al Unitãtii de Administrare Vaslui, intentiona sã preia douã baraje, la Tãcuta si Rediu Galian, unde sã punã la punct o societate piscicolã, al cãrei profit sã ajungã la familia sa si tot felul de interpusi. În plus, asa cum au constatat directorii de la Galati, din vina lui Ciocoiu, judetul Vaslui a pierdut aproape un milion de euro, întrucât nu au fost realizate douã proiecte SAPARD. Toate acestea, dar si multe altele, au umplut paharul nemultumirilor. Ciocoiu a fost schimbat acum un an de zile, fiind trecut pe un post de inspector de zonã, în Bârlad, acolo unde locuieste. Supãrat pe schimbare, fostul director si-a spus cã va rezolva treburile în stilul sãu personal, asa cum s-a si întâmplat. Omul a continuat sã controleze în mod discretionar bunurile statului, în folosul sãu personal. Un martor din Corodesti povesteste: “Acum douã sãptãmâni, dl. director Ciocoiu a venit la iaz si a pus sã se arunce plase în apã, sã vadã ce peste este. A scos cam 10-15 pesti de douã sau trei kilograme, albiturã din asta (fitofag, n.r.) si l-a pus în masinã. Acum, a venit sã scoatã si restul de peste, probabil, se aude cã este al lui si vrea sã-l scoatã pe tot”. Marea gresealã a lui Ciocoiu a fost faptul cã, desi aflase cã se organizase licitatie, iar iazul de la Corodesti fusese închiriat de o firmã privatã, a fortat nota. A ordonat sã se goleascã barajul, pentru a scoate pestele adus de el, dupã cum sustine peste tot.

Ciocoiu, replicã din Cascadorii Râsului: “Am venit sã iau pestele care este al meu”

Miercuri dupã-amiazã, sesizati de localnici despre golirea iazului de la Corodesti, inspectorii ANIF Vaslui au ajuns la acest baraj. “Au fost scoase vanetele, este clar, nu stim de ce s-a fãcut asta, dar vom afla”, au spus inspectorii veniti de la Vaslui. Din informatiile obtinute la fata locului, golirea barajului a început în dimineata zilei de marti. Asta înseamnã cã, timp de 24 de ore, mii de tone de apã s-au scurs cãtre râurile si pârâurile din zonã, desi astfel de activitãti necesitã un regim special. Chemat, barajistul a venit ceva mai târziu, adus cu masina tocmai de… Ciocoiu! Pe drum, fostul director i-a fãcut “instructajul”, spunându-i cã trebuie sã-i sustinã punctul de vedere, în fata inspectorilor de la Unitatea de Administrare. Speriat, barajistul a încercat sã spunã ceva, însã a fost oprit de cãtre Ciocoiu, care stia “poezia” pe dinafarã. “A fost viiturã, iar apa a trecut de vanete. Cunoasteti ce înseamnã viiturã si cum se formeazã?”, a încercat sã braveze în fata noastrã fostul director, crezându-ne prea prosti pentru vasta sa pregãtire inginereascã. Pe acelasi ton, Ciocoiu ne-a explicat de ce este atât de interesat de barajul de la Corodesti: “Eu am populat barajul aceasta, când am avut aici contract, între 2002 si 2005. E normal sã vin sã-mi iau pestele care este al meu. Dupã 2005, nu l-am mai avut eu, a fost un cetãtean aici, Chiriac. Ce, am pescuit pestele cuiva?”. Proba de tupeu a fostului director a ajuns la maxim atunci când, enervat, si-a dat pe fatã arama în privinta interesului sãu pur financiar în chestiunea de la Corodesti. “Pestele este al lui Chiriac! A bãgat 500 de milioane de lei si este normal sã-si scoatã pestele!”, a tunat Ciocoiu. Atitudinea acestuia ne-a fãcut sã întelegem cã, de fapt, Chiriac era doar de fatadã în toatã povestea, în timp ce directorasul trãgea toate sforile.

Barajistul a fost obligat sã punã vanetele la loc

În vara acestui an, barajul de la Corodesti a fost închiriat unei firme private. Auzind de asta, Ciocoiu s-a fãcut foc si parã si a spus cã vrea sã scoatã tot pestele din iaz, cã, deh, era investitia sa… Asa s-a ajuns la evenimentele de miercuri, când mii de metri cubi de apã au fost deversati spre comuna Gherghesti, din lãcomia unui slujbas al statului român. Nervos, Ciocoiu ne-a dezvãluit supãrarea sa. “Da, voiam sã-l iau eu, ce nu aveam voie? Fostul proprietar a fost pãcãlit. Atribuirea acestui iaz unei alte firme s-a fãcut în mod ilegal, de cãtre conducerea de la Galati, ei sunt vinovati. Da, au dat ilegal, s-a fãcut un fals, dar Chiriac, fostul proprietar, va cere în instantã daune. Nu stiu cine e corupt de la conducerea noastrã, nu am dat niciun nume, dar a fost atribuire ilegalã”, a spus fostul director. Dupã ore întregi de discutii si lamentãri – “domnule, a fost viiturã, au venit crengi la cãlugãr si trebuia sã deblochez situatia”, spunea Ciocoiu – din ordinul directorului de la Vaslui au fost puse la loc cele douã vanete. Ieri, atât barajistul, cât si seful sãu direct, inspectorul Ciocoiu, au fost chemati la audieri. Barajistul a executat doar ordinele primite de la inspector, deci vina îi apartine în totalitate fostului sef de la ANIF. Cum se va termina povestea, vom afla în curând.

“Dacã vom constata cã faptele sunt grave, vom desface contractul de muncã”

“Nu este permis si legal sã faci ceea ce s-a petrecut la Corodesti, pentru cã astfel de manevre se fac cu aprobarea conducerii noastre si cu informarea celor de la Apele Române. La nivelul sucursalei noastre de la Galati s-a înfiintat o comisie, care va analiza toate evenimentele de la Corodesti. Mã abtin sã comentez despre vina vreuneia din persoanele implicate acolo, ceea ce pot sã vã asigur este cã dacã aceastã comisie va constata cã s-au petrecut fapte grave vom merge pânã la desfacerea contractului de muncã” – Sorin Dumitriu, director ANIF Vaslui

Iatã ce articole din lege a încãlcat Ciocoiu!

“ART. 50, alin 1 – “Lucrãrile prevãzute la art. 48 (printre altele, “lucrãri, constructii si instalatii care asigurã gospodãrirea complexã a apelor, inclusiv atenuarea apelor mari, prin modificarea regimului natural de curgere, cum sunt: baraje, acumulãri permanente sau nepermanente, derivatii de debite”, n.r.) pot fi executate numai în baza avizului de gospodãrire a apelor emis de unitãtile teritoriale ale Ministerului Apelor, Pãdurilor si Protectiei Mediului asupra documentatiei de investitii. Punerea în functiune sau în exploatare a acestor lucrãri se face numai în baza autorizatiei de gospodãrire a apelor”.

Art. 92 – “(1) Executarea, modificarea sau extinderea lucrãrilor, constructiilor sau instalatiilor pe ape sau care au legãtura cu apele, fãrã avizul de gospodãrire a apelor sau fãrã notificarea unor astfel de lucrãri, si darea în exploatare de unitãti fãrã punerea în functiune concomitentã a retelelor de canalizare si a statiilor si instalatiilor de epurare a apelor uzate, potrivit prevederilor autorizatiei de gospodãrire a apelor, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã. (2) Sãvârsirea din culpã a faptei se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendã” – Extrase din legea apelor, 107/1996, republicatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.