Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că autorităţile şi producătorii români ar trebui să fie mai activi pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale cu protecţie la nivel european, în condiţiile în care România are doar un singur produs protejat în acest moment, respectiv Magiunul de Topoloveni.
‘Am dorit să am o discuţie foarte practică şi aplicată cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cu cei ai producătorilor de produse tradiţionale, să vedem ce perspective concrete există în următoarele luni şi următorii ani să pregătim dosare pentru protecţia unor produse cu indicaţie geografică sau cu denumire de origine la nivel european. România are în acest moment doar un singur produs cu indicaţie geografică protejat la nivel european. Consider că este momentul să accelerăm puţin lucrurile şi să ne pregătim în următoarele luni să ajutăm fiecare de unde suntem, să oferim tot sprijinul nostru pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale”, a declarat, vineri, Dacian Cioloş, după întâlnirea cu producătorii de produse tradiţionale de la Ministerul Agriculturii.
Acesta consideră că lipsa informării a fost una dintre cauzele înregistrării unui singur produs tradiţional cu protecţie la nivel european.
‘Cred că a fost o problemă de informare şi de o parte şi de alta. Eu am propus Ministerului Agriculturii să pregătească o echipă în acest domeniu, noi de la Bruxelles să dăm o mână de ajutor cu o altă echipă care cunoaşte foarte bine legislaţia europeană, iar la nivelul producătorilor să-şi pregătească dosarele pentru că normele de acreditare nu sunt complicate. Reprezentanţii Magiunului de Topoloveni au precizat că dosarul este simplu de pregătit, dar trebuie consecvenţă, trebuie respectată procedura. Consider că nu este atât de grea pregătirea dosarului, ci mai mult să se înţeleagă oamenii pe un anumit teritoriu. Fiecare are impresia că protecţia va fi numai a lui, dar caracteristica unei indicaţii geografice sau de origine este o proprietate publică, pentru toţi cei dintr-o regiune sau din zona respectivă care respectă o reţetă în realizarea produselor. Dacă fiecare încearcă să lupte împotriva celuilalt, în loc să acţioneze împreună ca să protejeze produsul respectiv, se pierde timp şi energie şi rezultatul este acelaşi”, a adăugat comisarul european.
Dacian Cioloş a precizat că sistemul de înregistrare a produselor tradiţionale din România este prea flexibil şi fără o procedură de control riguroasă, ceea ce a permis înregistrarea la nivel naţional a unui număr de peste 2.500 de produse tradiţionale, deşi numai unul singur a obţinut şi protecţia europeană.
‘Există doar un produs protejat şi cunoscut în UE pentru că sistemul de înregistrare produse tradiţionale din România este foarte flexibil. Nu există o procedură de control riguroasă şi când se intră într-un sistem european mai riguros, dar care oferă şi o protecţie, apar blocaje. Am avut discuţii cu ministrul Tabără, care a precizat că pregăteşte o legislaţie pentru a clarifica mai bine ceea ce înseamnă produse tradiţionale şi ce caracteristici trebuie să îndeplinească”, a menţionat comisarul european pentru agricultură.
Dacian Cioloş intenţionează ca după anul 2014 sumele alocate la nivelul UE pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe pieţele internaţionale să fie de câteva sute de milioane de euro faţă de suma actuală, de 53 de milioane de euro.
‘Vreau să creştem din 2014 bugetul actual de 53 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe pieţele internaţionale la câteva sute de milioane de euro ca să putem promova inclusiv produsele tradiţioanale. În prezent, România are o parte din acest buget pentru producătorii de vinuri care au programe de promovare a vinurilor româneşti”, a mai spus oficialul european.
Dacian Cioloş a efectuat joi şi vineri o vizită în România, în care s-a întâlnit cu autorităţile române din domeniul agricol şi cu reprezentanţi ai producătorilor de produse tradiţionale româneşti. Cioloş a participat, joi, la recepţia de Ziua Naţională organizată de Preşedinţia României, dar s-a întâlnit şi cu ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Funeriu.
AGERPRES.ro