spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Colegiul Senat Vaslui, ceata totala!

- Advertisement -

Bãtãlie între Silistru si Arcãlianu. Cine câstigã?

MISTERE USL sau Alianta România Dreaptã (ARD)? Asta, în conditiile în care Partidul Poporului al otevistului Diaconescu nici nu intrã în calcule. Dar, mai stii… Cam asa sunã întrebarea care îi macinã pe liderii celor douã mari aliante care se bat pe Colegiul Vaslui Senat, un colegiu foarte important, cel mai mare si mai „vizibil” dintre cele trei colegii senatoriale din judet. Colegiul Senat Vaslui se întinde pe aproape jumãtate din judet, având foarte multe probleme sociale, cu resedinta de judet în centrul colegiului. Tocmai de aceea, se poate spune cã lupta pentru Senat Vaslui este prioritatea cea mare pentru toate partidele din judet, care au concentrat în zonã mari resurse umane si financiare. Lupta, asa cum se vede în acest moment, se duce între Doina Silistru (USL), senatorul în functie pe acest colegiu, si Iancu Arcãlianu (ARD), un om care se aflã la prima sa campanie electoralã, desi nu pare prea afectat de acest lucru. Sunt si unele semne de întrebare: va închide colegiul senatorul Silistru, asa cum doreste USL, sau va rãmâne la mâna rezultatelor si, printr-un joc al cifrelor, va pierde în fata lui Arcãlianu? Nimeni nu stie în acest moment ce va fi, desi este mai mult decât clar cã masinãria de vot a USL functioneazã cu motoarele turate la maxim în acest colegiu.

Doina Silistru a câstigat lupta la Colegiul Senat Vaslui în 2008, prima datã când s-au organizat alegeri parlamentare uninominale. Atunci, desi PSD era la „modã” în judet, a reusit sã ia doar 43 de procente din voturile alegãtorilor pe Colegiu. De altfel, alegerile parlamentare de acum patru ani arãtau o situatie foarte ciudatã: Partidul National Liberal lua doi deputati si un senator, PD-L alti doi deputati si un senator, iar PSD câstiga doar trei mandate de deputat si unul de senator. Marele perdant al acestor alegeri, în ciuda rezultatelor obtinute pe fiecare colegiu uninominal, era tocmai PSD, care avea o armatã de primari, viceprimari si consilieri locali. Pe judet, cele trei mari formatiuni politice de la nivel national, PNL, PD-L si PSD, îsi împãrteau cele trei posturi din senatori. Vasluiul a revenit senatorului Doina Silistru, care a prins al doilea mandat în cel mai important for al Parlamentului. Silistru a primit si cele mai multe voturi din judet, fiind votatã de 21.275 de alegãtori din Colegiul Senat Vaslui. Cum, dupã stabilirea procentelor electorale, PSD urma sã desemneze la Senat acel candidat care a avut cele mai multe voturi, numirea Doinei Silistru a fost o simplã formalitate.

A plâns în 2005. În 2012, electoratul i-a fãcut dreptate si l-a înlãturat pe Flutur!

Asa a fost în 2008. Astãzi, când alãturi de PSD este si PNL, s-ar putea crede cã Doina Silistru va câstiga detasat acest colegiu de Senat si va închide din prima colegiul, cu 50% plus unu din totalul voturilor. Anul trecut, conform unui raport al Institutului de Politici Publice, senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, se situa pe primul loc în topul senatoarelor cu cele mai multe propuneri legislative în actuala sesiune legislativã, care au devenit ulterior legi. Silistru avea în acel moment 35 de initiative depuse, din care sase au devenit legi, fiind extrem de eficientã sub acest raport. Doina Silistru conducea si la capitolul „luãri de cuvânt în plen”, cu 79 de interventii, dar si la sectiunea „declaratii politice”, unde avea 41 de astfel de declaratii. Senatorul vasluian a intrat în atentia opiniei publice în 2005, atunci când, într-o confruntare cu fostul presedinte al CJ Suceava, pe atunci ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, era umilitã pentru faptul cã se exprima cu accent moldovenesc! Aproape o orã a plâns Doina Silistru în Senat, desi au încercat s-o consoleze senatoare atât de la putere, cât si din Opozitie. S-ar putea spune, la sapte ani de la acele evenimente care au marcat-o pe doamna Silistru, cã înfrângerea lui Flutur de la Suceava i-a adus o razã de bucurie. Totusi, în ultimii patru ani senatorul Silistru a trecut prin momente grele, fiind acuzat de presa centralã pentru o serie de initiative legislative în care era direct interesatã. Conform ziarului Cotidianul, în 2011, „senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, si-a vãzut visul cu ochii împlinindu-se. A scos cuvântul geodez din nomenclatorul de meserii. Si asta din cauza faptului cã geodezii nu au vrut sã-i primeascã fratele în bransa lor.

Doina Silistru, senator de Vaslui, dupã patru ani de luptã Parlament cu Ordinul Geodezilor Români (OGR) a scos cuvântul geodez din nomenclatorul de meserii. Asa a apãrut inginer topograf, specialist în cadastru, în fotogrametrie, teledectie, GIS. Toate acestea reprezintã în fapt materii pe care un viitor geodez le studiazã la Facultatea de geodezie. Curios este faptul cã ministerul Învãtãmântului nu a fost de acord cu aceste modificãri”. Scandalul a afectat-o pe Doina Silistru, care a iesit public si a sustinut cã totul a fost doar un sir de minciuni.

O floare si trei grãdinari. Adicã, trei candidati…

Astãzi, Doina Silistru este mai puternicã politic decât a fost vreodatã. Pe Colegiul Senat Vaslui, care însumeazã trei colegii de deputati – Vaslui, Vaslui rural si Negresti – cele mai importante primãrii sunt conduse de edili de la USL (de fapt, PSD conduce detasat în colegiu, dacã luãm în calcul cã primãriile Vaslui si Negresti sunt social-democrate, ca si alte primãrii importante din zonã, precum Stefan cel Mare, Miclesti, Solesti, Dumesti). Nu ar trebui sã aibã probleme în a închide colegiul si a-si primi mandatul de senator încã de pe 10 decembrie, fãrã prea multe emotii. Însã, senatorul Silistru are o mare problemã: ultimii patru ani de mandat a fost în opozitie si, dupã cum singurã recunoaste, nu a fãcut prea multe pentru comunitãtile din colegiul sãu. A recunoscut acest fapt la mai multe întâlniri cu electoratul. La Rebricea, Doina Silistru a cerut voturile electoratului aducând un argument forte: „Am fost parlamentar de Opozitie în ultimii patru ani si a fost foarte greu sã gãsesc întelegere la guvernanti pentru proiectele comunelor noastre, din judetul Vaslui. Dacã ne veti vota si veti fi de partea USL, dupã 9 decembrie vom avea un guvern care o sã vã poatã sprijini în proiectele de infrastructurã si tot ceea ce tine de viata dvs. de zi cu zi. Eu mi-am fãcut treaba, dar acum este momentul sã ne votati, pentru ca odatã ajunsi la guvernare sã facem lucruri bune pentru tarã”. Pentru a-si maximiza interesul electoral, Doina Silistru face echipã foarte bunã cu cei trei candidati ai USL pentru colegiile de deputati, Florin Ciurariu, Dan Bordeianu si Victor Cristea.

Iancu Arcãlianu vine puternic din spate

În timp ce Doina Silistru are referinte pro si contra pentru un nou mandat, având si douã mandate de senator la activ, candidatul ARD, Iancu Arcãlianu, este genul care „tace si face”. Absolvent al Facultãtii de Hidrotehnicã, un om care a avut tot felul de functii, atât în sistemul de stat, cât si în cel privat, Arcãlianu a stat pânã acum relativ departe de politicã si a fãcut ceea ce stie mai bine. A pus la punct Sistemul de Gospodãrire a Apelor, dupã ce mai bine de 12 ani a lucrat în sistemul de îmbunãtãtiri funciare al judetului. Sansa lui Arcãlianu este simplã: dacã Doina Silistru nu închide colegiul, printr-un joc al cifrelor actualei legi electorale, Arcãlianu ar putea prinde postul de senator de Vaslui, ceea ce i-ar produce un infarct lui Buzatu, seful pesedistilor. Spre deosebire de senatorul Silistru, care s-a nãscut într-o comunã din judetul Iasi, Arcãlianu provine din zona Vasluiului, deci stie foarte bine problemele localitãtilor din acest colegiu. Din 2008 si pânã în vara acestui an, Iancu Arcãlianu a fost consilier local PDL, pozitie din care s-a achitat de sarcini foarte bine. A demonstrat cã este un profesionist si un coleg de partid care se achitã bine de sarcini, în timp ce alti consilieri din PDL erau bãnuiti cã trãdau interesele de partid, pentru a face jocurile PSD. Nu i se poate imputa nimic acestui inginer calculat, care este un real câstig pentru ARD. „Zona Vasluiului, în ultimii 22 de ani, nu a fost reprezentatã în Parlamentul României de oameni de-ai locului, oameni get-beget vasluieni. Drept urmare, vedem cu ochiul liber cã sunt putine realizãri în municipiul si judetul Vaslui, senatorii care au reprezentat acest colegiu nu au fãcut nimic pentru vasluieni. Am ajuns la coada Europei din cauza aceasta”, explicã Arcãlianu, cu aluzie la prestatiile slabe ale actualului senator USL, principalul sãu contracandidat. „Ar trebui ca tinerilor sã li se dea o sansã, iar cei mai talentati ar trebui sã rãmânã aici, sã fie promovati în posturi cheie în sectorul public sau cel privat. Multi, mult prea multi tineri terminã liceul aici sau o facultate în Iasi, dupã care pleacã în lumea largã pentru cã aici nu au nicio sansã sã se afirme. Sunt vasluian get-beget, mã mândresc cu faptul cã m-am nãscut si format în aceastã zonã si vreau ca si tinerii din acest colegiu sã primeascã o sansã, de aceea dacã voi ajunge în Senat voi cãuta sã pornesc initiative legislative care sã vinã în ajutorul tinerilor”, spune Arcãlianu. Cei 150 de mii de vasluieni din acest colegiu îsi vor spune cuvântul pe 9 decembrie, când vom afla dacã disciplina de partid a USL a fost mai puternicã decât vorba calmã si calculatã a unui inginer hidrotehnist.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.