CJSU Vaslui s-a întrunit pentru a dispune o foarte bună conlucrare între toți cei implicați în gestionarea situației dificile care urmează. În perioada următoare, întreaga regiune se va afla sub o cupolă de foc, cu temperaturi situate între 39 și 41 de grade Celsius, în timpul zilei și nopți tropicale, în care minimele vor fi cuprinse între 22 și 24 de grade Celsius. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. În contextul avertizărilor meteorologice cod galben, portocaliu și roșu ce vizează fenomene de căldură persistentă, caniculă și disconfort termic ridicat care vor afecta întreg teritoriul județului în perioada 11-14 iulie, fiind preconizată prelungirea valabilității acestora și la începutul săptămânii viitoare, în concordanță cu prevederile Planului de măsuri pentru sezonul cald 2024, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui întrunit ieri, au fost trecute în revistă și adoptate măsurile și responsabilitățile aflate în sarcina fiecăreia dintre instituțiile prezente. În acest sens, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 3/11.07.2024, un accent deosebit urmând a fi acordat următoarelor aspecte:
– conlucrarea permanentă, acțiunea proactivă și schimbul permanent de informații între toți factorii care concură la gestionarea problematicii generate de valul de caniculă;
– monitorizarea asigurării condițiilor sanitare și de siguranță mai ales în cazul unităților spitalicești, persoanelor vârstnice, a celor cu dizabilități, comunităților de copii instituționalizați și/sau a unităților de agrement;
– asigurarea asistenței medicale de prim ajutor, precum și a distribuirii apei potabile;
– monitorizarea permanentă a condițiilor de utilizare a căilor rutiere;
– notificarea tuturor angajatorilor cu privire la necesitatea modificării, la nevoie a programului de lucru și obligativitatea asigurării apei potabile pentru salariați.
Totodată, în cadrul ședinței CJSU, s-a decis intensificarea activităților de prevenire a incendiilor de vegetație uscată prin acțiuni de conștientizare a populației cu privire la respectarea prevederilor legale și pericolul utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau arderea resturilor vegetale și menajere.
Pentru a trece cu bine peste această perioadă de caniculă extremă, vă recomandăm următoarele:
– Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 – 18:00;
– Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depașește 32 grade Celsius;
– Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;
– Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– Nu consumați alcool, din cauză că acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), din cauza că acestea sunt diuretice.
– Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
– O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă;
– Evitați activitațile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
– Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
– Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau care au dizabilități, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe, respectați următoarele recomandări:
– Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
– Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
– Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
– Stingeți sau scadeți intensitatea luminii artificiale;
– Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.
Pentru sugari și copii mici:
– Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă și curenți de aer;
– Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
– Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
– Copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale din fibre naturale comode;
– Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab indulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate;
– Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool;
– La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
– Copilul va fi ținut cu hainuțe sau scutece curate și uscate;
– Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:
– Creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– Hidratarea corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți;
– Alimentația va fi formată predominant din legume și fructe proaspete;
– Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile;
– Este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;
– Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbracaminte ușoară din din fibre naturale, precum și pălării de protecție pe cap;
– Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
– Menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei – patru dușuri într-o zi.
Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit:
– Aceștia vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei, încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă temperaturile sunt foarte mari, se va proceda, pe cât posibil, la stoparea activității;
– Se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, fără adaos de conservanți;
– Este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă;
– Utilizarea unui echipament corespunzător, din din fibre naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Recomandări pentru angajatori:
– Reducerea intensității/ritmului activităților fizice;
– Asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– Alternarea efortului dinamic cu cel static;
– Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
-Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
– Asigurarea echipamentului individual de protecție;
– Asigurarea de dușuri.