spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Comunele mici din județul Vaslui, pe cale de dispariție! Senatul a adoptat legea, mai este nevoie doar de semnătura președintelui Iohannis!

- Advertisement -
Foto: Valeriu Tanasoef

MODIFICARE… Despre reorganizarea teritorială a României s-a tot vorbit în ultimii ani, însă ea nu a mai fost pusă în practică din cauza fricii de reformă a decidenților politici. A fost nevoie să apelăm la sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană l-a acordat tuturor țărilor lovite de criza generată de COVID-19, ajutor bănesc pe care pompos l-am denumit Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii vor fi însă acordați în funcție de jaloanele pe care România le bifează, iar una dintre aceste ținte prevede înființarea de consorții administrative, în care localitățile se vor uni pentru îmbunătățirea serviciilor publice, eficientizarea resurselor umane, dar și pentru a se putea bucura de alocările bugetare prevăzute pentru această perioadă de criză. În județul Vaslui, aceste consorții au început să funcționeze cu mult înainte de adoptarea legii,  în mai multe zone, cum ar fi de exemplu pe Valea Racovei, acolo unde, de aproape trei ani, comunele Pușcași, Laza, Poienești și Ivănești și-au dat mâna și au întocmit un proiect comun pentru alimentarea cu gaz metan. Modificarea făcută de senatori, la începutul acestei săptămâni, Codului Administrativ, duce însă aceast parteneriat dintre  localități la un nivel mult mai complex, care au putea determina inclusiv dispariția acelor UAT-uri mici, care nici specialiști nu au și nici singure nu se pot susține. Deocamdată, PSD și PNL se opun comasării UAT-urilor pentru că acest lucru ar duce la dispariția unor primării controlate de aceste partide.      

 În teorie, România este împărțită în județe, orașe, comune și sate, însă în urma votului de luni, din Senat, în țara noastră vor apărea și consorțiile administrative. Potrivit proiectului de hotărâre, votat la începutul acestei săptămâni, consorțiile administrative reprezintă asocierea voluntară între două sau mai multe localități învecinate. Practic, de acum înainte, localitățile care vor dori acest lucru, se pot asocia și pot coopera pentru a oferi o serie de servicii publice la comun. Principala modificare a Codului Administrativ, făcută de către Senat, în calitate de cameră decizională, este următoarea: două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale. Important de menționat că noile consorții administrativ nu vor avea personalitate juridică.

Legea prevede și fonduri bugetare pentru localitățile care se asociază

Conform proiectului adoptat de Senal, “pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”. În ultimii ani, atât societatea civilă, dar și o parte a clasei politice, au cerut o amplă reformă administrativă care să ducă atât la scăderea numărului de comune, cât și la micșorarea numărului de județe, tocmai pentru o mai bună eficiență a cheltuirii resurselor. Această propunere este și acum respinsă cu vehemență de PSD și PNL, mai ales la nivel local, acolo unde o astfel de modificare ar duce la dispariția unor puternici baroni locali, dar și a sute de consilieri locali și județeni. Legea adoptată, la începutul acestei săptămâni, în Parlament urmează acum să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial, înainte să-și facă resimțite efectele în țară.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.