spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Concursul pentru directori, dur cu candidații: 41,84% dintre ei au picat examenul. Iată cum s-au descurcat directorii celor mai mari licee din Vaslui

- Advertisement -

Candidații înscriși la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat au participat ieri la proba scrisă. Rezultatele publicate pe site-ul inspectoratului școlar arată că a fost un examen dificil: din cei 196 de candidați care au susținut proba scrisă, doar 114 au reușit să obțină note de trecere între 7 și 9. Majoritatea candidaților au optat pentru anonimizarea numelui. Potrivit unor surse, cel mai bun rezultat – nota 9 – aparține unui candidat din zona Bârladului. Contactat telefonic de reporterii Vremea Nouă, acesta a spus că nu dorește să îi fie dezvăluită identitatea și că așteaptă următoarea probă pentru a se bucura pe deplin, pentru că lucrurile se pot schimba după interviu. În Vaslui, aproape toți directorii de liceu, care s-au înscris la concurs, au obținut note de peste 7, astfel că au șanse mari să își continue activitatea de conducere a unităților de învățământ. Este vorba despre directorii Cătălin Ignat (cu una dintre cele mai mari note – 8,60) și Narcis Aprodu de la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, Ramona Pavel de la Liceul cu Program Sportiv, Alexandru Filip de la Colegiul Economic „Anghel Rugină”, Cezarina Mihaela Scutaru de la Liceul „Emil Racoviță”, Oana Caterina Hosofschi și Ovidiu Lisievici de la Liceul „Ion Mincu”, Mirela Anca Suhan și Ina-Clara Vlad de la Liceul „Ștefan Procopiu”.

Printre candidații declarați „admiși”, care nu au optat pentru anonimizarea numelui, se numără Mihaela Pleșu de la Grădinița cu P.N.Nr.17 Bârlad și Tiberiu Novac de la Școala Gimnazială Albești. Cei declarați „respinși”, care au acceptat să le apară numele pe lista rezultatelor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui sunt: Ovidiu Bibirig – fost director la Școala Gimnazială Gîrceni, Neculai Bordeianu – fost director la Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, Marian Darie – director la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Luigi Sorin Grădinaru – director la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Alina Elena Prodan – prof. la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Vasile Romilă – director la Școala Gimnazială Voinești și Andreea Georgiana – învățător la Școala Gimnazială Voinești.

82 de candidați au picat examenul. Contestațiile se depun azi și mâine la sediul inspectoratului sau pe adresa de e-mail a instituției

Potrivit datelor publicate pe site-ul inspectoratului școlar, la proba scrisă s-au înscris 203 candidați, din care 196 au fost prezenți, 6 absenți și un candidat a fost amânat pentru sesiunea următoare. „În urma evaluării scrise, s-au înregistrat următoarele rezultate statistice: procent de promovare – 58,16; un număr de 114 candidați au obținut note între 7,00 și 9,00; un număr de 82 de candidați au obținut note sub 7,00. Contestațiile la proba scrisă se pot depune în zilele de 16-17 octombrie 2021, după cum urmează: la sediul ISJ Vaslui în ziua de 16.10.2021 între orele 09,00- 16,00; la sediul ISJ Vaslui în ziua de 17.10.2021 între orele 09,00- 13,00; on-line, pe adresa ISJ Vaslui: isj_vs@rocnee.ro”, se arată într-un comunicat de presă al inspectoratului școlar. Ultima probă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat este interviul. Acesta va avea loc în perioada 15 noiembrie și 8 decembrie și va avea o durată de 60 de minute pentru fiecare candidat. Se vor evalua abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează și competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului.

Iată ce subiecte au avut de rezolvat directorii

În structura probei scrise, circa 60% dintre itemi au vizat capacitățile cognitive și de leadership, circa 20% – competențele de management, iar restul – reglementările legale din bibliografia de concurs. În prima parte a probei, candidații au avut de făcut analogii: prin ce se aseamănă cel mai bine, din varaintele date, învățătorul și profesorul, catalogul și carnetul de note, manualul și culegerea.

Exemplu:

Prin ce se aseamănă manualul și culegerea?

  1. amândouă conțin exerciții
  2. amândouă se pot răsfoi
  3. amândouă sunt structurate pe capitole
  4. amândouă reprezintă suport de studiu pentru elev

Răspunsul corect este „d”.

Alte subiecte primite de candidati:

La punctul Subtest Itemi Situaționali – Leadership, candidații trebuiau să rezolve probleme precum:

Dacă doi sau mai mulți dintre colegii dvs. din școală se ceartă, care e decizia cea mai adecvată?

  1. Nu vă este teamă să le spuneți că greșesc.
  2. Țineți partea persoanei a cărei opinie o împărtășiți.
  3. Încercați să evitați implicarea în acest conflict.
  4. Încercați să rezolvați problema care cauzează conflictul lor.

Răspunsul corect este „d”.

Ați fost angajat recent pe un post nou într-o școală nouă. Predecesorul dvs., Izabela, și-a dat demisia fără preaviz, lăsând dezordine în documente și un proiect mare nefinalizat. Noul dvs. director v-a solicitat să luați o decizie cu privire la continuarea sau abandonarea proiectului. Care e decizia cea mai adecvată?

  1. Decideți evident să mergeți înainte și să finalizați proiectul astfel încât să lăsați o primă impresie bună.
  2. Îi spuneți că nu dispuneți de informațiile necesare pentru a lua o astfel de decizie.
  3. Abandonați proiectul deoarece Izabela, fiind în căutarea unui loc de muncă, sigur nu a făcut o treabă de calitate.
  4. Solicitați acces la fișierele Izabelei pentru a afla mai multe despre proiect înainte să luați o decizie.

Răspunsul corect este „d”.

Vă petreceți pauzele în fiecare zi în cancelarie cu colegii din școală. Într-una din zile începeți să discutați cu o colegă, Ioana, despre politică, iar conversația generează o dispută serioasă din cauza opiniilor divergente. Următoarea zi aveți cu Ioana o dispută similară. Care e decizia cea mai adecvată?

  1. Nu mai discutați deloc cu Ioana ca să evitați disputele ulterioare.
  2. Transformați evitarea temelor sensibile cu colegii într-o abordare personală și în general nu mai discutați cu nimeni la școală astfel de teme.
  3. Evitați să petreceți timp în cancelarie în timpul pauzei.
  4. Continuați să vă angajați în discuții cu Ioana, dar pe alte teme.

Răspunsul corect este „d”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Să fim serioși, cei aterizati în funcție pe linie de partid care trebuiau să iasă, au avut măcar o parte din subiecte, se practică asta și mai jos, darămite pentru directori.

  2. Felicitari vasluienilor pentru ca nu au schimbat directorii in septembrie asa cum s-a facut la Barlad. Si rezultatul s-a vazut la concurs. Din pacate, la Barlad, perechea de „geambasi de directori” Onofrei-Vulpe a cam dat-o in bara . „Competentii” pusi de ei, pe baza carnetului de partid, au cazut pe capete. Oamenii lor pusi la Scolile 1, 3(Petru Rares), 8,9,10, Clubul Elevilor, Scoala de muzică nu au fost in stare sa ia nota de trecere. Dar nu-i nimic. Nu degeaba s-a inventat contestatia la un test-grila. Stia Campeanu ca nu au oameni de calitate. Nu va faceti iluzii in privinta corectitudinii acestui concurs. Dupa contestatii, toti „cazuții” vor fi din nou acolo unde i-a pus partidul in septembrie. Nu degeaba Onofrei face carare batuta in aceste zile la ISJ ( iar presedinta comisiei de concurs trebuie sa execute toate ordinele-doar si ea a fost pusa acolo tot de partid si tot pentru merite deosebite). Nu degeaba omul lor a facut un adevarat tur de forta prin scolile Barladului toata saptamana pentru a strange „malaiul” de la directorii „cazuti” dar care trebuie promovati cu orice pret. Acum cat se mai poate. Peste cateva luni PNL va fi istorie!

    • Alo nenea, mergi si iti ia medicamentele ca ti se ard neuronii! In primul rand te contrazici cu testul grila (tezele au fost corectate in sala, deci …). In al doilea rand directorul de la scoala1 a promovat examenul, la fel si la Scoala 8, si la 9 pe cand cel de la Petru Rares nu s-a inscris la concurs. Asa manipulare rar se mai vede!!
      Si spre deosebire de luna decembrie 2020 cand directorilor li s-a transmis ca trebuie sa fie recunoscatori cuplului de aur al PNL Barlad de data asta NIMENI nu a cerut NIMIC directorilor, in afara de a-si face treaba.

      • Alo, nenea
        1. Pai daca testele au fost corectate in sala de fata cu toti candidatii, a comisiei si a candidatului, ce mai poate fi contestat? Eu m-am intrebat de ce a mai fost introdusa contestatia la un test-grila unde raspunsul e clar si de necontestat. Cine se contrazice si unde e contradictia?
        2. Sunt partial in eroare. E adevarat, din cei mentionati de mine doar directorul de la 1 a luat concursul. Directorii de la 8,9,10, Scoala de muzica si Clubul elevilor nu au luat concursul. Si acest lucru il stie toata lumea, in afara de tine.Tu esti in eroare aproape total.
        3. Dar directorul de la Petru Rares de ce nu s-a inscris? Pentru ca nu e in stare sa fie director decat pus de partid. Pentru el, atat functia de director cat si concursul sunt palarii prea mari. Si in plus, s-a facut de ras in fata intregii tari in luna septembrie.
        4. Mie mi se pare ca mirosul de neuroni arsi si de partid in putrefactie vine dinspre sediul PNL Barlad.
        Deci la cine e manipulare?

  3. S-a mai practicat la 2 candidati urmatoarea strategie: a bifat 2 sau 3 raspunsuri, daca unul era corect, atunci se puncta.
    Pt elevi este important de stiut: daca nu sunteti siguri, bifati toate variantele si ajungeti directori.

  4. Important a fost cel care a mânuit șablonul.
    Citirea și numărarea răspunsurilor corecte și greșite a fost exact ca-n Caragiale. ( număratul steagurilor)
    Unde candidatul era GALBEN ( de emoție😳) numărătoarea era luată de la capăt, pana când ieșeau doar 15 sau 14 greșite, astfel încât, galbejitul, sa poată fi declarat admis)
    Așa ca, noi sa fim sănătoși!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.