spot_img
spot_img
13.5 C
Vaslui
28-mai-2025

Conducerea ISU Vaslui a identificat principalele riscuri de pe raza județului și a făcut un apel către primari: doar 14% din servicii sunt avizate

- Advertisement -
RISCURI… În ceea ce privește riscurile naturale, județul nostru este expus inundațiilor și incendiilor la fondul forestier. De asemenea, ne putem confrunta și cu riscul de a se produce un seism de mare magnitudine!

PROBLEME… Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui a prezentat ieri, consilierilor județeni, Planul de Analiză și acoperire a riscurilor pe teritoriul județului Vaslui, document din care aflăm că județul Vaslui este supus doar riscurilor naturale, cum ar fi cutremurele și inundațiile. În ceea ce privește riscurile tehnologice, acestea nu prea există pentru că la fel de inexistentă este și industria. În timpul prezentării planului, colonelul Ioan Cătălin Oloeriu, inspectorul-șef al ISU Vaslui, a atras atenția asupra unei vulnerabilități întâlnită în aproape toate UAT-urile din județ, și anume neavizarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. În prezent, doar 14% dintre aceste SVSU-uri sunt avizate de ISU, ceea ce ne plasează la coada clasamentului la nivel național.

Prin întocmirea acestui Plan de analiză și acoperire a riscurilor, specialiștii în domeniu doresc să asigure un răspuns optim în caz de urgență, dar să se și asigure că toți factorii implicați își cunosc sarcinile și atribuțiile ce le revin premergător, pe timpul și după apariția unei situații de urgență. Potrivit inspectorului-șef a lSU Vaslui, Ioan-Cătălin Oloeriu, populația din județul nostru este expusă mai mult riscurilor naturale, cum ar fi incendiile și inundațiile. “Scopul acestui plan este, în primul rând, de a constata care sunt riscurile la care sunt expuși cetățenii județului Vaslui și în al doilea rând de a stabili anumite modalități prin care trebuie să acționăm pentru a reduce aceste riscuri, dar și pentru a interveni în caz că se manifestă. Aceste riscuri sunt tratate separat și sunt clasificate în riscuri naturale și riscuri tehnologice. În ceea ce privește riscurile naturale, județul nostru este expus inundațiilor și incendiilor la fondul forestier. De asemenea, ne putem confrunta și cu riscul de a se produce un seism de mare magnitudine, iar aici sunt multe lucruri de îmbunătățit, în sensul că fiecare instituție publică trebuie să gestioneze și să-și stabilească anumite acțiuni pe care trebuie să le intreprindă în cazul în care se manifestă acest risc seismic”.

Scenarii privind seismele  

Între anii 1977 – 1990, în județul Vaslui au avut loc patru cutremure: – 4 martie 1977 – magnitudine 7,2; – 31 august 1986 – magnitudine 6,5; 30 mai 1990 – magnitudine 5,8; 31 mai 1990 – magnitudine 5,6. În prezent, pentru județul Vaslui se lucrează cu cinci scenarii. În primul scenariu, cel al unui cutremur cu magnitudine foarte mare (între 7.4 și 8.1 MW), cu epicentrul în județul Vrancea, numărul minim al clădirilor rezidențiale grav afectate ar fi de 1391, iar numărul maxim, de 17.682. În cazul unui cutremur foarte mare, cu magnitudine între 7.3 și 7.5 MW, cu epicentrul în județul Buzău, ne-am confrunta cu cel puțin 219 clădiri rezidențiale grav afectate, numărul lor putând crește până la 1610. În luna iunie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va derula un exercițiu de amploare națională, în care va fi simulată manifestarea unui seism și în care toate județele țării vor fi implicate. 

Localitățile cu cele mai multe incendii în 2024 

Statistic, numărul de incendii produse anul trecut pe raza județului Vaslui, arată faptul că riscul de incendiu se manifestă în mod echilibrat la gospodăriile populației și arderi de vegetație uscată. În 2024, potrivit statisticii ISU Vaslui, cele mai multe incendii au fost înregistrate pe raza UAT-urilor Murgeni (37), Huși (24), Bârlad (22), Zorleni (13) și Vaslui (13). Ștefan cel Mare, Zorleni, Rebricea și Drânceni sunt alte UAT-uri unde pompierii au avut misiuni de stingere a incendiilor, anul trecut. Tot în 2024, nu mai puțin de 9 persoane și-au pierdut viața în incendii, două în comuna Laza și câte una în comunele Costești, Ivănești, Pungești, Coroiești, Ibănești, dar și în municipiile Bârlad și Vaslui. Din totalul incendiilor produse în anul 2024 în zona de competență a ISU Vaslui, 48,00% (243 incendii) s-au produs la gospodăriile cetățenilor. În ceea ce privește numărul victimelor înregistrate în urma producerii incendiilor, în anul 2024 au fost înregistrate 27 victime, din care 12 decedați (din care 3 victime au fost într-un accident rutier, urmat de un incendiu) și 15 răniți, existând o creștere cu 500% pentru cele decedate și o scădere cu 55% pentru cele rănite față în anul 2023 (35 victime, din care 2 decedați și 33 răniți). În anul 2024, în urma intervențiilor pompierilor militari, s-au protejat/salvat bunuri în valoare de aproximativ 396.659.500 lei, valoarea bunurilor distruse de incendii și alte situații de urgență fiind de aproximativ 39.193.000 lei. Timpul mediu de răspuns la intervențiile pentru stingere a crescut cu un minut și 18 secunde, de la 13 minute și 17 secunde în 2023, la 14 minute și 35 secunde în 2024. În mediul urban, timpul mediu de răspuns a fost de 04 minute și 35 secunde, iar în mediul rural, de 22 minute și 50 secunde.

Apel către primari: să acorde o mai mare atenție Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență 

La finalul prezentării Planului, inspectorul-șef al ISU Vaslui a făcut un apel către primarii din județul Vaslui să acorde o mai mare importanță Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. “O vulnerabilitate sesizată în județul nostru, care ne poziționează în subsolul clasamentului la nivel național, este faptul că la nivelul UAT-urilor nu sunt atât de bine organizate acele Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență. Conform normativului în vigoare, aceste Servicii trebuie constituite la propunerea primarului și aprobate de Consiliile Locale, iar ele trebuie avizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În prezent, după multe insistențe din partea instituției pe care o reprezint, județul Vaslui se află la un grad de avizare de doar 14%. Asta este o vulnerabilitate, motiv pentru care noi vom încerca, în continuare, să-i determinăm pe primari să acorde o atenție mai mare acestui aspect, al intervențiilor în situații de urgență, deoarece acest tip de intervenție trebuie făcut, în primul rând, din partea UAT-ului”, a mai precizat Ioan -Cătălin Oloeriu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.