Consilierii locali PSD Vaslui doreau să construiască o parcare supraterană pe un teren care nu este al primăriei (FOTO)

MINCINOS… Consilierul local Alexandru Barbu (PSD) flutură pe rețelele de socializare o investiție care la ora actuală nu poate fi realizată. Acesta ori nu știe, ori nu vrea să spună că terenul pe care propune ridicarea unei parcări supraterane nu aparține Primăriei Vaslui.

DEMAGOGIE… Înlăturați de la butoanele puterii în urma alegerilor de anul trecut, consilierii locali PSD Vaslui au întocmit, zilele trecute, o listă de investiții în municipiul Vaslui, pentru anul 2021, de unde doar un aeroport internațional și o magistrală de metrou de la Gară la Textila mai lipseau ca basmul să fie complet. Din opoziție, aceștia par să fi uitat că au avut la dispoziție 30 de ani să modernizeze orașul și brusc și-au amintit că sunt probleme cu locurile de parcare, cu traficul congestionat sau cu locurile de joacă pentru copii. Una dintre cele mai ambițioase investiții pe care social-democrații le-au propus spre aprobare a fost construirea unei parcări supraterane pe terenul unde se află actualul bazar. Propunerea nu a fost însă agreată de actuala majoritate din CL, motiv ca unii consilieri PSD să înceapă să plângă, virtual, cu lacrimi de crocodil, de grija vasluienilor care nu mai au unde își lăsa mașinile. Ceea ce consilierii locali ai Partidului Social Democrat nu știu sau nu vor să spună locuitorilor orașului este că terenul pe care este situat actualul bazar nu aparține Unității Administrativ Teritoriale a municipiului Vaslui, ci Clubului Sportiv “Viitorul” Vaslui, care a câștigat dreptul de a folosi acel teren atât la Judecătoria Vaslui, cât și la Tribunalul Vaslui. La cea mai recentă conferință de presă organizată la primărie, inclusiv edilul Vasile Pavăl a recunoscut că sunt probleme cu terenul respectiv. Mai mult, contactat telefonic, Alioșa Axinte, directorul CS “Viitorul” Vaslui, ne-a declarat că terenul care urmează să se elibereze după ce noul bazar va fi finalizat, a fost prins în Planul Național de Redresare și Reziliență, pe acea suprafață urmând a se construi mai multe terenuri de tenis de câmp, deci nici vorbă de parcare supraetajată. Problema locurilor de parcare este una acută în municipiul Vaslui pe care, din păcate, unii consilieri nu au văzut-o cât timp au fost la putere.

De departe, cel mai afectat de respingerea proiectului privind parcarea supraterană din zona bazarului a fost consilierul local Alexandru Barbu, care a postat, pe pagina sa de facebook, o poză cu o astfel de parcare supraetajată, urmată de un mesaj înduioșător: “Dragi vasluieni, imaginați-vă, pe amplasamentul actual al vechiului bazar, o astfel de parcare modernă, supraetajată, legată printr-un pasaj de parcarea de lângă esplanada Teatrului de Vară! O parcare care să deservească atât cetățenii care locuiesc în zonă, cât și pe cei care vin în Centrul civic al municipiului Vaslui pentru a-și rezolva diferite probleme administrative! O investiție care să rezolve o parte a problemei insuficienței locurilor de parcare din municipiu! Și noi ne-am imaginat-o! Și ne-am dorit-o! Și am propus-o ca și investiție în ședința de buget a Consiliului Local! Dar PNL și USR-PLUS au votat împotrivă! Un vot politic și dur, ca o palmă dată în față vasluienilor! Și asta după ce au făcut mare tam-tam pe acest subiect!… Rușine, PNL și USR-PLUS! Rușine!!!”, a fost mesajul consilierului Barbu. Prima întrebare pe care orice om de bun-simț din acest oraș ar trebui să și-o pună după ce citește postarea consilierului Alexandru Barbu este “ce v-a reținut până acum, domnule consilier, să construiți acea parcare supraterană, având în vedere că de la Revoluție și până anul trecut partidul din care faceți parte a avut și primar și majoritate în CL Vaslui?”

Judecătoria și Tribunalul au decis: terenul unde este situat actualul bazar aparține CS “Viitorul” Vaslui

Trecând de întrebările elementare și de bun-simț la care consilierii locali PSD ar trebui să răspundă, și intrând în miezul problemei, vom constata că, de fapt, terenul pe care consilierii PSD au vrut să construiască parcarea supraetajată nici măcar nu aparține Primăriei Vaslui. Edilul Vasile Pavăl a recunoscut, săptămâna trecută, că în privința acelui teren situația nu este lămurită. “Acolo e o problemă, trebuia să-și desfășoare activitatea secția de aero-modele a Clubului “Viitorul”. Noi avem un litigiu cu Clubul “Viitorul” pe zona respectivă pentru că ei au obținut acel teren printr-o decizie, de demult, a Consiliului Popular. Niciodată ei nu au avut în cadrul clubului o asemenea secție. Pe motiv că terenul a fost dat în folosință ca utilitate publică și aflându-se și în inventarul UAT-ului, noi am zis că e al nostru, ei au spus că este al lor, și ne judecăm”, a declarat Vasile Pavăl. Ceea ce a omis edilul municipiului Vaslui să spună în conferința de presă este faptul că instituția pe care o conduce a pierdut procesul cu Clubul Sportiv “Viitorul” atât la Judecătoria Vaslui, cât și la Tribunalul Vaslui. Prima instanță a obligat pârâta (n.r. UAT Vaslui) să lase reclamantei (n.r. CS Viitorul Vaslui) în deplină folosință terenul în suprafață de 2.145 mp, situat în mun. Vaslui, strada Decebal. Totodată, Judecătoria a dispus ca Primăria Vaslui să plătească Clubului Sportiv “Viitorul” Vaslui “suma de 1.077.822 lei, cu titlu de contravaloare lipsă de folosință a terenului, aferentă unei perioade de trei ani anterioară introducerii acțiunii.” Nemulțumită de decizia primei instanțe, conducerea Primăriei Vaslui a făcut apel, dosarul ajungând la Tribunalul Vaslui. În data de 4 februarie a acestui an, instanța superioară a decis respingerea cererii “formulată de reclamanta CS Viitorul Vaslui privind obligarea pârâtei să-i plătească suma de 1.077.822 lei”, în același timp stabilind ca terenul să rămână în proprietatea Clubului Sportiv “Viitorul” Vaslui. Și după această hotărâre Primăria Vaslui a făcut recurs, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași.

Parcarea nu putea fi construită nici dacă primea votul majorității

Contactat telefonic, Axinte Alioșa, directorul Clubului Sportiv “Viitorul” Vaslui, ne-a declarat că terenul unde este actualul bazar figurează în documente ca parte din baza sportivă, iar legea interzice schimbarea destinației lui. Prin urmare, exclus ca în acel loc să se ridice o parcare supraetajată. Iată ce ne-a declarat directorul CS “Viitorul” Vaslui: “Terenul nu este al UAT Vaslui, iar motivele pe care cei din primărie le invocă pentru a intra în posesia lui nu stau în picioare. Într-adevăr, clubul nu a avut secție de aero-modele, dar baza a fost, cum nici secție de popicărie nu a avut, dar bază am avut și am în continuare, cum nici secție de tenis de masă nu a avut, dar eu desfășor astfel de activitate, pentru a asigura accesul la sportul de masă tuturor celor dornici să îl practice. Noi ne judecăm și cu terenul de fotbal, așa numitul teren de antrenament. Sunt neînțelegeri care trenează de pe timpul fostului primar, Victor Cristea. Actualul primar, domnul Vasile Pavăl, lucra în cadrul primăriei și la acea vreme, cunoaște foarte bine datele problemei. În ceea ce privește acea parcare supraterană, investiția niciodată nu va putea fi realizată pe terenul respectiv pentru că, așa cum v-am mai spus, nu e proprietatea UAT Vaslui. Ei au mai făcut o investiție în afara cadrului legal, pe terenul II, de antrenament. Nu ai voie să faci investiții cu bani publici pe un teren despre care nu știi sigur că e al tău. Voi cere despăgubiri atât pentru terenul unde este situat actualul bazar cât și pentru terenul de antrenament deoarece mie, când mi se întocmește bugetul, mi se ia în calcul toată baza sportivă, care include și cele două terenuri. Mă întreabă de la centru de ce nu valorific toată baza sportivă, pentru că una dintre sarcinile mele este să realizez venituri în așa fel încât să diminuez sarcina de pe bugetul statului. Ori eu, la ora actuală, nu mă pot folosi de cele două terenuri, prin urmare este și firesc să cer despăgubiri. Nu este vina mea că s-a ajuns aici. Nu vă ascund faptul că pe Programul Național de Redresare și Reziliență eu am dat baza sportivă ca disponibilă pentru a face alte investiții majore. În acel program este prins inclusiv terenul unde este situat actualul bazar, pentru a face un balon cu terenuri de tenis de câmp, pe zgură. Lumea trebuie să știe că dintr-o bază sportivă în altă bază sportivă legea îți permite să faci investiții. În schimb, nu ai voie să modifici destinația, să faci dintr-o bază sportivă alt tip de construcții. Acest tip de investiții sunt în afara cadrului legal”, ne-a declarat Axinte Alioșa, directorul Clubului Sportiv “Viitorul” Vaslui.

Transformarea părculețelor în parcări, invenția fostei majorități din CL Vaslui, care acum plânge de grija locurilor de joacă pentru copii

BREVETUL TRANSFORMĂRILOR, LA PSD…În urmă cu trei ani, pe locul unde acum este amenajată această parcare, erau mai multe tobogane, balansoare și învârtitori, părculețul deservind sute de copii din zonele Donici și Călugăreni. Cei care au distrus locul de joacă urlă azi, ca din gură de șarpe, că noii majorități din CL nu-i pasă de micuți.

IPOCRIȚI… O altă problemă pe care consilierii locali PSD o mențin în atenția locuitorilor municipiului Vaslui o reprezintă lipsa locurilor de joacă pentru copii, problemă descoperită tot de curând, de când au fost nevoiți să cedeze puterea în CL. Cu Alexandru Barbu, vârf de lance, și beneficiind și de ajutorul unor site-uri de știri apropiate PSD, aceștia au sărit la gâtul viceprimarului Lucian Braniște, care în urmă cu câteva săptămâni propusese să transforme părculețul de lângă IPJ Vaslui într-o parcare care să deservească mai multor instituții din zonă. Toate vuvuzelele de partid au sărit în sus ca arse, că liberalii distrug parcurile în detrimentul parcărilor, deși varianta lui Lucian Braniște a rămas, deocamdată, la stadiul de propunere. O astfel de transformare a fost pusă în practică însă în urmă cu aproximativ trei ani, lângă GazEst, aproape de blocul nr. 4 , unde un părculeț a fost distrus pur și simplu, în locul lui fiind amenajată o parcare de aproximativ 10 locuri. La acea vreme, cei patru consilieri liberali erau nesemnificativi în Consiliul Local Vaslui, toate hotărârile fiind luate de consilierii PSD.
16 COMENTARII

 1. Va rog nu mai faceti reclama la acesti mascarici din psd. Ei nu stiu decat sa fure banul public. Sunt niste impostori, hoti, betivi si semianalfabeti………..

 2. Pentru a rezolva problema parcarilor, una din solutii ar fi cresterea cu 400% a impozitului pe a doua masina detinuta de o familie si de 800% pentru masinile mai vechi de 10 ani aduse din strainatate. Vasluienii au patit ca in proverbul,,calicul e si fudul”, nu au casa, nu au un servici stabil dar au cumparate doua rable care stau parcate din lipsa de bani.

 3. Pe terenul fostei unitati militare sa propus constructia mai multor spatii pentru activitati diverse. De ce nu se actioneaza ACUM pentru constructia unei parcari sub/supraterane ,pentru descongestiona aglomerarea autoturismelor din zona de nord a municipiului si nu numai?

 4. Bravo Flavius !!! Un articol excelent si la punct. Acest articol este adevarat 100% va spun deoarece lucrez in interiorul primariei si toata sufkarea PSD-ista merge pe varfuri si nu mai stiu ce sa faca sa nu piarda ce au agonisit atatia ani. Paval a incercat sa-l bage le Neacsu ca si city manager dar dezamagire mare 😂 Va spun cu mana pe inima ca cei 2 viceprimari sunt ca doua titireze in primarie , sunt peste tot si incearca din rasputeri sa faca lucruri bune pentru vasluieni dar nu sunt lasa-ti de Paval.

 5. Drept la replică: Dr. Andrei Alexandru, consilier PSD
  Nu este în apanajul Consiliului Local să analizeze situația juridică a unui teren. Consiliul Local nu este instanță de judecată. Nu există o sentință definitivă prin care acel teren să fie scos din administrarea UAT Vaslui. Așa cum acolo este în prezent construit un bazar (care evident nu aparține clubului Viitorul), la fel de bine se putea constui o parcare. Consilierii Locali nu judecă spețe de drepturi litigioase, care sunt de competența autorității judecătorești. Proiectul trebuia aprobat și inițiatorii erau cei care și-ar fi asumant responsabilitatea în cazul în care, prin absurd, era vreo problemă cu terenul. La acest moment terenul pe care se află vechiul bazar este în administrarea UAT și pe el se putea construi. Votul dat de consilierii PNL și USR a fost unul politic, de a bloca toate proiectele PSD și de a bloca funcționarea UAT Vaslui. PNL și USR nu au vrut probabil să se vadă că PSD rezolvă problema locurilor de parcare în Vaslui. Acest proiect nu putea fi promovat în anii precedenți (am fost acuzați și de asta) fiindcă noul bazar nu era construit. Deci pe respectivul teren funcționa vechiul bazar care nu putea fi dărmat ținând cont că de acolo își câștigă sute de oameni pâinea. Acum că noul bazar este aproape gata, pe terenul vechiului bazar se poate gândi o parcare. Cât despre ce s-a votat în CL săptămâna trecută, vă atașez și postarea mea:

  Majoritatea PNL – USR din Consiliul Local Vaslui pare că a uitat că a fost votată de cetățenii municipiului Vaslui pentru a le aduce bunăstare și nu pentru a își satisface anumite frustrări personale blocând activitățile Primăriei Vaslui.

  Votul acestor consilieri în ședință de ieri de Consiliu Local, probabil dat la comanda unui anumit deputat de Vaslui, nu face decât să blocheze toate proiectele bune pentru vasluieni. Supoziția mea este alimentată de faptul că respectivii consilieri au avizat favorabil, aproape în unanimitate, în comisii anumite proiecte pe care ulterior le-au respins în plen.

  Spre exemplu, majoritatea PNL – USR a RESPINS un proiect al PSD prin care se dorea construirea unei PARCĂRI supraetajate pe spațiul vechiului bazar, cu SUTE DE LOCURI și ieșire direct pe platoul din zona centrală, parcare care ar fi rezolvat problema aglomerației din centrul orașului nostru. Doar pentru că a fost propus de PSD, acest amendament a fost respins. În schimb, cei de la PNL au adus un amendament prin care se propune alocarea sumei de circa 100.000 lei pentru transformarea unei parcari de minim 20 locuri într-una de 16 locuri, în spatele Complexului Meșteșugarilor.

  De asemenea, tot majoritatea PNL – USR a votat acordarea unei superficii (concesiuni de teren) către un operator economic, deși același proiect a fost respins acum circa două luni de Consiliul Local. În noua versiune a proiectului, prețul încasat de Primărie pe metrul pătrat de teren a crescut cu circa 8 euro, lucru care “brusc” i-a mulțumit pe consilierii PNL și USR. Este de menționat că grupul PSD a susținut din prima acest proiect, fiindcă noi suntem alături de antreprenorii vasluieni care doresc să își extindă afacerile. În paralel, grupul PNL – USR a refuzat concesionarea unei suprafețe de circa 20 de ori mai mică, la un preț stabilit conform grilelor naționale, către un alt operator economic care dorea să își extindă un magazin din care își hrănește familia. Probabil motivul respingerii propunerii acestui operator economic este că el face parte din minoritatea RROMĂ. Nu aduc o acuzație de rasism, neavând probe în acest sens, ci doar fac o remarcă personală prin care încerc să înțeleg cum ar putea fi explicată această dublă măsură în tratarea a doua chestiuni aproape identice. Votul în Consiliul Local se dă cumva doar în baza unor interese sau simpatii personale? Sau cumva în baza unor “negocieri” în sediul de la Gară???? Nu este o acuzație, ci o întrebare! Dacă ești un rrom cinstit, nu ai voie să faci o afacere în Vaslui fiindcă așa vor PNL și USR? Din nou e doar o întrebare…

  Probabil acționând la ordinele unor companii care dețin monopolul pe piața de taxi și care tranzacționează licențe de mii de euro, majoritatea PNL – USR s-a opus aducerii unui număr de 8 taxiuri NEPOLUANTE și limitării numărului de licențe care pot fi atribuite unei singure persoane. PSD și ALDE au încercat să sprijine taximetriștii prin eliminarea speculei, și, în paralel, să contribuie la oferirea unor servicii mai bune și nepoluante de taximetrie și să ajute 8 persoane să înceapă o afacere cinstită din care să își întrețină familiile fără a fi nevoiţi să achite mii de euro unor samsari de licențe. Cu toate astea, PNL și USR s-au opus.

  Până și organigrama Primăriei Vaslui a fost respinsă, ceea ce înseamnă că în curând activitatea Primăriei ar putea fi blocată iar calitatea serviciilor oferite cetățenilor va scădea.

  Primarului municipiului Vaslui îi va fi aproape imposibil să continue lucrurile bune pe care le-a făcut pentru vasluieni, în condițiilor permanentelor blocaje pe care le întâmpină din partea consilierilor locali PNL și USR.

  Atât timp cât consilierii locali PNL si USR RESPING proiecte precum CONSTRUIREA DE PARCĂRI, TRANSPORT VERDE, ORGANIGRAMA DE FUNCȚIONARE A PRIMĂRIEI, acționând probabil în baza unor frustrări personale sau la ordinele șefului de partid (nu acuz, e doar o posibilitate), aceștia vor fi responsabili pentru toate problemele care vor apărea în funcționarea Primăriei. Este inadmisibil să fie sabotată o instituție publică și să fie distruse visele zecilor de mii de vasluieni de a trăi într-un oraș frumos, doar fiindcă există ranchiună politică peste care PNL și USR nu pot trece.

  P.S. Dovedind maturitate politică, grupul PSD a votat toate propunerile pe buget ale PNL și USR fiindcă interesul cetățenilor este mai presus decât interesele politice! Nu trebuie să uite domnii consilieri PNL și USR că cetățenii le-au dat un mandat pentru a le face viața mai bună, NU pentru a face circ prin blocarea proiectelor de interes pentru oraș.

  • Oamenii micI își pun titlurile în frunte. N-ai să vezi niciodată un profesionist care să-și fluture titlurile academice. Sau, ba da, îl mai vedem și pe tovarasul doctor Marin pe care tot voi ați vrut să-l faceti cetățean de onoare, după ce s-a autopropus. De fapt, domnul primar, nu voi. Scuze.
   E nasol ca in viata sa nu ai simtul ridicolului, oricate titluri de glorie, au ba, ai avea…

  • Monseur consilier, de ce nu ati initiat dumnevoastra acest proiect cat ati fost la putere? Motivati de ce vreti acum? Sa nu spuneti ca pentru binele cetateanului, ca nu va cred. Cum nu v-am crezut in ultimii 30 de ani. Sanatate

 6. Felicitari pentru prezentarea reala a situatiei. Barbu, alaturi de Negruti, Mancas si, mai nou, A. Andrei, au devenit de un penibil absolut. Niste circari care cred ca pot prosti vasluienii invartind fraze ieftine pe Facebook. Uita ca au avut acest oras pe maini atatia ani de zile. Verificati in instante si o sa aflati mai multe, inclusiv cum municipalitatea a fost sanctionata de Ministerul Dezvoltarii in cazul mult trambitatelor investitii .
  A sarit Barbu ca ars cand a venit vorba de Transurb. Cati bani au fost pompati in acea societate, ce proiecte esuate a avut, a se vedea situatia troleelor…. si Barbu ne-o prezinta ca pe o societate de succes, ce nu are nevoie de ”supracontrol”. Cum isi bate joc un jurist pesedist, cu o pregatire indoielnica, de oamenii de acolo, nu il intereseaza. Nu il intereseaza ca angajatii de la Transurb sunt umiliti, sunt tratati ca niste scalvi de juristul sustinut de pesedisti. Cine plateste toate prostiile facute la Transurb, toate abuzurile dovedite de instanta? Toate procesele pierdute de aceasta societate? Oare primarul chiar doarme in bocanci? Cum e posibil ca niste angajati sanctionati in repetate randuri, concediati, sa demonstreze abuzurile de la Transurb, sa le fie anulate sanctiunile de judecatori, iar nimeni din cadrul societatii sa nu plateasca pentru aceste abuzuri? Este strigator la cer cum a ajuns o societate al carei actionar majoritar este primaria sa-si hartuiasca oamenii in asemenea hal, iar cei de la Primarie sa stea cu mainile in san in fata acestor abuzuri.
  Domnule primar, chiar nu vedeti toate procesele pierdute de Transurb in care judecatorii demonstreaza abuzurile de acolo? Poate nu aveti cunostinte juridice, dar totusi nu este batator la ochi cand vedeti cate procese pierde juristul arogant si plin de sine de la Transurb? Poate de nu va pasa de oamenii hartuiti si tarati in instanta in ultimii ani, dar nici de banii pe care platiti pentru prostiile celor de la Transurb nu va pasa?
  Rugati un angajat sa va faca o situatie cu toate procesele pierdute de Transurb si sumele la care a fost obligata de instanta sa le achite. Poate asa o sa intelegeti ce jurist meserias ati angajat la Transurb si ce director meserias ati detasat acolo.

 7. suburbiile nu au apa și canalizare, dar se face bazin olimpic și bazar că în Insambul….primar criminal direct că administrator care a ucis copii in ștrand…votat…oraș de handicapați…

LĂSAȚI UN MESAJ