spot_img
spot_img
17 C
Vaslui
20-iul.-2025

Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea monumentului istoric Podul Doamnei. Lucrările vor dura trei ani

- Advertisement -

INVESTIȚIE… Consiliul Județean a cîștigat proiectul „Reabilitarea monumentului istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui”. Instituția a semnat contractul de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), astfel că lucrările vor putea începe în viitorul apropiat. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, mai exact până la data de 31.12.2027, iar valoarea totală a investiției este de 16.502.298,40 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile acordată de Institutul Național al Patrimoniului este în cuantum de 9.999.999 lei și contribuția Județului Vaslui în suma de 6.502.298,81 lei.

Scopul proiectului „Reabilitarea monumentului istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui” este realizarea lucrărilor de conservare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric. Principala activitate la nivel de proiect este reabilitarea și restaurarea monumentului istoric „Podul Doamnei”. Toate intervențiile vor ține cont de statutul de monument al construcției, de materialele originale și tehnicile utilizate în epocă. Se vor folosi doar materiale compatibile, care să nu afecteze materia originală. Intervențiile, ca etapizare, vor începe de la interior către exterior.

Podul Doamnei, construit în 1841, la ordinul domnitorului Mihail Sturdza

Podul Doamnei se află pe drumul ce leagă localitatea Roșiești de șoseaua Vaslui-Bârlad (DN 24) și reprezintă o pagină din istoria județului Vaslui. Scos din circulație în 1981, podul a fost transferat în 2019 din domeniul public al Consiliului Local Costești în cel al Consiliul Județean (CJ) Vaslui, pentru a fi reabilitat. A fost construit în 1841, la ordinul domnitorului Mihail Sturdza, „din blocuri masive de piatră fețuită, legate cu mortar de var și are cinci deschideri în arc în plin cintru. Pe partea interioară a celor două parapete de la mijlocul podului se află două inscripții partial lizibile, una în limba latină și alta în limba română, încadrate în panouri rectangulare (165/135 cm), decorate la partea superioară, în altorelief, cu însemne heraldice (70/50 cm) erodate (istoricii presupunând că este vorba de blazonul domnitorului). Cele două medalioane sunt mărginite lateral de doi pilastri canelați, pe care se sprijină acolada balustradei. Inscripția în limba română se află pe parapetul nordic și este scrisă cu un amestec de litere latine și chirilice. Ea are următorul cuprins: «Acest pod este construit din poronca pre înăltu Domn MIHAIL GRIGORIU STURZA V.V. domn terei Moldovei în al VIII an al domniei însale și săvărșinduse supt ministeria d. log. Const. Sturza sau deschis pentru călători în 8 Noem. 1841»“, scrie Maria Popa în vol. „Monumentul”, cap. „Podul Doamnei de la Chițcani, comuna Costești, județul Vaslui”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.