3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Consiliul Județean Vaslui, colac de salvare pentru muzeul județean: 381.000 lei pentru angajații nedreptățiți la salarii

GREȘELI… Ultimul raport al Curții de Conturi a stabilit că salariile angajaților de la muzeul județean au fost calculate greșit, fără acordarea coeficienților care se aplică pentru gradațiile 1-5.

SPRIJIN FINANCIAR… Consiliul Județean Vaslui a aprobat, zilele trecute, alocarea a 381.000 lei către Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”. Banii vor ajunge la angajații cărora li s-au calculat greșit salariile prin neaplicarea sporului de vechime. Directoarea muzeului, Ramona Mocanu, a lipsit de la ședința în care s-a supus votului proiectul care îi oferea sprijinul financiar, fapt ce a atras criticile consilierilor PNL și USR PLUS. “Am solicitat în comisie ca doamna director de la muzeu să fie prezentă. Mă uit în sală și nu o văd. Se observă interesul pe care doamna îl acordă acestei activități”, a spus consilierul Mitică Afteni, solicitând, apoi, demisia directoarei. Și de această dată, cel care i-a sărit în apărare a fost președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu: “Nu aveți decât să faceți treaba aceasta, dar nu intră în procedurile noastre. Dar eu v-aș ruga să țineți cont, totuși, de procedurile acestea de selectare și demitere a celor care au contract de mangement”. De asemenea, acesta a adăugat că evită să invite persoane din instituții subordonate pentru spectacol și că “doamna a solicitat să lipsească astăzi de la ședință și am acceptat pentru că motivul era evident că determină absența ei”.

Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi efectuat la muzeul județean, salariile angajaților au fost calculate greșit, fără acordarea coeficienților care se aplică pentru gradațiile 1-5. “Personalul a fost încadrat eronat la gradația 0, în baza referatelor anuale întocmite de Compartimentul financiar – contabilitate, personal administrativ și gospodăresc”, au constatat auditorii. Pentru gradația 1 este nevoie de o vechime de 3-5 ani, gradația 2 – vechime de 5-10 ani, gradația 3 – vechime de 10-15 ani, gradația 4 – vechime de 15-20 ani, iar gradația 5 – vechime de peste 20 ani. Astfel, a remedia situația angajaților nedreptățiți la salarii, președintele Consiliului Județean a propus, în cadrul rectificării a III-a a bugetului instituțiilor publice, suplimentarea cu suma de 381.000 lei a fondurilor muzeului pentru diferența de cheltuieli de personal pentru anul 2021.

Mitică Afteni: “solicităm încă o dată demisia acestei doamne din funcția pe care o ocupă”

Mitică Afteni

Noua alocare de fonduri a adus aminte consilierilor județeni de frauda de la muzeu, despre care s-a auzit abia în această vară, când Curtea de Conturi a făcut public raportul. Două foste angajate au scos bani la greu din conturile Trezoreriei, justificându-i “contabil” ca fiind plăți către două firme. Iar aceasta nu a fost singura ilegalitate, auditorii publici externi constatând multe alte deficiențe. “Am solicitat să ni se spună cine a greșit când s-au întocmit statele de plată și am înțeles că a greșit contabila. Bănuiesc că aceeași contabilă care a făcut și micile transferuri…”, a spus consilierul Afteni în ultima ședință de CJ. Acesta a întrebat, apoi, “cine a avizat acele state de plată? Am solicitat în comisie ca doamna director de la muzeu să fie prezentă. Mă uit în sală și nu o văd. Există totuși în sală o persoană delegată de la muzeu, care ne poate explica? Se observă interesul pe care doamna îl acordă acestei activități, susținem în continuare managementul defectuos la muzeu și solicităm încă o dată demisia acestei doamne din funcția pe care o ocupă”. Președintele CJ i-a răspuns, printre rânduri, că poate să ceară de oricâte ori vrea demisia directoarei, căci lucrul acesta nu se va întâmpla: “Nu aveți decât să faceți treaba aceasta, dar nu intră în procedurile noastre. Sigur, opinia dumneavoastră poate să rămână aceeași… Dar eu v-aș ruga să țineți cont, totuși, de procedurile acestea de selectare și demitere a celor care au contract de mangement. Nu sunteți obligat să țineți cont, dar dacă veți considera necesar… Dacă nu, puteți continua la nesfârșit, dar nu trebuie să vă așteptați la vreun răspuns din partea noastră”.

Dumitru Buzatu: “poate nu ați observat, dar cam de multă vreme joc un rol”

Dumitru Buzatu

De asemenea, Dumitru Buzatu a explicat că directoarea i-a cerut voie să lipsească de la ședință: “ne-a cerut permisiunea să o înțelegem că nu poate veni. Eu evit să invit aici persoane din instituții subordonate pentru spectacol. Dacă aveți niște motive serioase, care să determine această chestiune, oricând o putem invita în fața consilierilor, ori puteți cere detalii scrise în legătură cu problemele sesizate”. “Corect ar fi fost ca doamna să fi fost personal aici sau să delege pe cineva. Mă îndoiesc că toți angajații dumneaei astăzi, la ora aceasta, sunt ocupați”, a insistat consilierul Afteni, spre exasperarea președintelui CJ: “Nu poate veni orice angajat aici. Și, pe urmă, joc și eu un rol aici, poate nu ați observat, dar cam de multă vreme joc un rol. Doamna a solicitat să lipsească astăzi de la ședință și am acceptat pentru că motivul era evident că determină absența ei”. Ulterior, acesta a încercat să clarifice motivele noii alocări: “cei care se ocupau de calculul salariilor au procedat greșit, nu s-a știut că nu s-au stabilit corect salariile. Între timp, s-a angajat un contabil care cunoaște legea și, luând materia la puricat, a observat că, de fapt, salariile au fost calculate greșit și îi prejudiciem pe salariați. Existau două căi: să așteptăm să ne dea în judecată și să câștige, iar atunci cred că ar fi trebuit să le plătim și penalități, sau să acceptăm să le plătim conform legii de salarii cuvenite pentru munca prestată. Cred că de bun-simț este să acceptăm, dacă așa spune legea”, a explicat președintele CJ.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

2 COMENTARII

  1. 37 de zile a curs apa de la hidrant la Moara Grau ptr a nu se face praf la demolare si la carat molozul. Cine a contorizat apa folosita- cel putin 8 ore pe zi la debitul de de hidrant cu presiunea de pe reteaua principala a orasului- si ce suma s-a incasat la furnizor? Mai punem cate 4 m3 la fiecare angajat de la Aquavas si iata cum prostimea Vasluiului plateste aiurea. Ce zici Nea Prepelita? Presa de investigatie, se aude? Partidele, dormiti?

    • Sunt sigur ca au platit apa. ZI mersi ca nu te-au lasat in nori de praf, care sa-ti intre peste tot in casa, in nas si-n cur!

      Niciodata nu sunteti multumiti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here