Consiliul Judetean Vaslui si Directia de Sãnãtate Publicã, bântuite de COVID-19

ALERTÃ ÎN INSTITUTII

ALARMÃ… Coronavirusul bate din ce în ce mai puternic la usile institutiilor publice din judetul Vaslui. Sãptãmãna aceasta a venit rândul Consiliului Judetean Vaslui sã se confrunte cu primul caz de COVID-19 în rândul angajatilor. Persoana confirmatã pozitiv este chiar unul dintre consilierii personali ai lui Dumitru Buzatu. Bãrbatul, cunoscut cu probleme cardiace, a fost deja internat la o clinicã din Iasi, unde primeste tratament de specialitate. Asa cum era de asteptat, în mediul online, vasluienii s-au întrebat de ce angajatul Consiliului Judetean nu a urmat traseul pe care fiecare bolnav de COVID-19 din judetul Vaslui este obligat sã îl facã, adicã o primã internare la unitatea sanitarã din Bârlad. Virusul a lovit zilele acestea si la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, acolo unde chiar unul dintre medicii care se ocupau cu anchetele epidemiologice a fost depistat cu coronavirus. La fel ca angajatul Consiliului Judetean si acesta a fost internat în spital. Declararea cadrului medical pozitiv la testul pentru COVID-19 a cãzut ca un trãsnet la DSP Vaslui, care si asa se confrunta cu o crizã acutã de personal. Noi cazuri de infectãri au fost confirmate si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, atât în rândul cadrelor medicale de la Neonatologie cât si în rândul personalului care se ocupã cu aprovizionarea bucãtãriei. Alarma a fost datã si la Politia Localã Vaslui, unde un politist a fost plasat în izolare la domiciliu, dupã ce sotia acestuia, angajatã a Spitalului Judetean, a fost confirmatã cu coronavirus. Valul urias de noi cazuri confirmate zilnic fac ca mãsurile de protectie sã devinã din ce în ce mai necesare, mai ales în spatiile aglomerate. Purtarea unei mãsti si respectarea unei distante minime de un metru fatã de celãlalte persoane pot salva vieti.

Problemele vin atunci când persoanele cu notorietate în judetul Vaslui instigã la nerespecarea acestor minime mãsuri de protectie. Dumitru Buzatu, de exemplu, declara, în urmã cu douã sãptãmâni, cã purtarea mãstii si respectarea distantei fizice sunt mãsuri «simpliste si absurde». Redãm în rândurile urmãtoare declaratia presedintelui CJ. «Dacã cineva vrea sã propovãduiascã coronavirusul, e treaba lui, nu sunt eu client. Colegii mei trebuie sã audã bine, dar poate cã unii nu aud bine, în orice caz media nationalã aude foarte prost. Am spus, dar era vorba de altceva, era într-un anumit context în care se marsa pe mãsurile acestea foarte simple care, din pãcate, au condus la situatia în care avem de-a face cu o incidentã din ce în ce mai mare a virusului fatã de cetãtenii români. Ori, eu cred cã trebuie gândite mãsuri mai complicate. Tot o dãm cu “purtati mascã, “stati în casã”, iatã cã infectarea este în expansiune. Mergeti mai departe cu aceste mãsuri foarte simple. Eu nu port mascã, am explicat, nu îndemn pe nimeni, pe toti i-am îndemnat sã respecte legea. Dar eu, în semn de protest pentru simplitatea si absurditatea unor asemenea mãsuri, nu port mascã!”

Consecintele nu au întârziat sã aparã

Asa cum îi stã bine oricãrui lider, Dumitru Buzatu a fost urmat, în atitudinea aceasta sfidãtoare, de mai multi colegi de partid, care în ultimele sedinte ale Consiliului Judetean nu s-au mai ostenit nici ei sã-si punã masca de protectie pe fatã. Ce este si mai interesant este cã institutia condusã de Dumitru Buzatu a adoptat un plan de mãsuri pentru prevenirea si gestionarea infectiilor cu noul coronavirus încã de la începutul crizei, iar una dintre obligatiile angajatilor a fost purtarea mãstilor de protectie. Aproape nimeni nu l-a respectat,desi planul fusese semnat chiar de presedintele Consiliului Judetean. Urmãrile nu s-au lãsat prea mult asteptate, iar în aceastã sãptãmânã, Consiliul Judetean Vaslui s-a confruntat cu primul caz de COVID-19 în rândul angajatilor. Cel care s-a infectat cu virusul este chiar unul dintre consilierii personali ai lui Dumitru Buzatu, cel care tinea si locul secretarei Ana Maria Obreja atunci când aceasta pleca în teritoriu cu seful ei. Consilierul a fost deja internat la o clinicã din Iasi, în stare gravã, acesta având probleme si cu inima.

Coronavirusul atacã si medicii epidemiologi de la DSP Vaslui

Tot zilele trecute, un medic epidemiolog de la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a fost confirmat cu virusul Sars-Cov-2. Acesta a fost deja internat în spital, iar toti colegii de serviciu au fost nevoiti sã se testeze. Emotii sunt si în birourile administrative ale Directiei, dupã ce mai mult angajati au intrat în contact cu medicul. Potrivit reprezentantilor institutiei, acesta s-ar fi infectat în perioada în care a fost plecat în concediu. Infectarea medicului frâneazã si mai mult activitatea celor de la DSP în aceastã perioadã, în care volumul de muncã este foarte mare din cauza anchetelor epidemiologice care trebuie efectuate în tot judetul. Din cauza crizei de personal, institutia a apelat la medici epidemiologi din Iasi. Astfel, la Vaslui au ajuns doi medici rezidenti si un medic primar.

Cazuri noi la IPJ Vaslui, dar si la Spitalul Judetean! La Politia Localã, un politist a fost plasat în izolare la domiciliu

Numãrul cazurilor de îmbolnãvire cu COVID-19, la nivelul judetului Vaslui este în continuã crestere. Astfel, dacã miercuri au fost raportate 30 de noi cazuri, joi, Grupul de Comunicare Strategicã a raportat pentru judetul Vaslui un numãr de 41 de cazuri noi, bilantul de la începutul pandemiei si pânã în prezent ajungând la un total de 617 vasluieni infectati cu coronavirus. Printre cazurile noi depistate s-a aflat si un politist din cadrul IPJ Vaslui, dar si trei cadre medicale de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. La o fabricã de confectii din municipiul Vaslui, peste 150 de angajati au fost plasati în izolare la domiciliu, dupã ce mai multi colegi de-ai lor au fost confirmati cu coronavirus. În izolare la domiciliu stã si un agent de la Politia Localã, dupã ce sotia acestuia, angajatã a Spitalului Judetean Vaslui, a fost infectatã cu virusul SARS-CoV-2. Din nefericire, specialistii se asteaptã ca numãrul persoanelor depistate pozitiv sã creascã în urmãtoarele sãptãmâni. De noi si de cum întelegem sã ne protejãm va depinde, însã, cu cât va creste!
NICIUN COMENTARIU