spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
9.1 C
Vaslui
13-mai-2025

Constanţa: Aproape 3.000 de bolnavi de cancer beneficiază de tratament gratuit

- Advertisement -

Un număr de 2.700 de constănţeni bolnavi de cancer beneficiază de tratament medical gratuit în cadrul Programului Naţional de Oncologie iar singurele secţii de specialitate din judeţ funcţionează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa şi la două centre private.

Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că farmacia proprie a unităţii spitaliceşti asigură în prezent necesarul de medicamente pentru bolnavii de cancer aflaţi în evidenţele spitalului şi au fost demarate procedurile necesare achiziţionării prin licitaţie a stocului de astfel de medicamente şi pentru următoarele luni.

Referitor la ordinul Ministerului Sănătăţii prin care pacienţii bolnavi de cancer îşi vor putea procura tratamentele injectabile numai din farmaciile cu circuit închis ale spitalelor care le-au eliberat reţetele, începând cu 1 aprilie, reprezentantul SCJU a menţionat că termenul a fost modificat, măsura respectivă aplicându-se de la 1 iunie, şi că nu vor fi probleme cu privire la distribuirea acestora de către farmacia spitalului.

”Aici lucrurile sunt destul de bine organizate, pentru că terapiile parenterale care se fac şi acum, se fac la o anumită oră, sunt programate, omul ştie când vine, i se scot medicamentele din farmacie. (…) Tratamentul se eliberează din farmacie către secţie şi i se face terapia. (…) Pentru oncologie este spitalizarea de o zi, nimeni nu-şi face acasă tratament parenteral”, a spus Dan Căpăţână.

Potrivit acestuia, măsura luată de Ministerul Sănătăţii va duce la o mai bună controlare a cheltuielilor pentru medicamentele bolnavilor de cancer.

”Dacă vorbim din punct de vedere strict contabil, Casa Naţională de Sănătate va putea monitoriza mai bine consumul, mai uşor şi mai exact. În loc să fie o sută de actori, farmacii care eliberează medicamente oncologice parenterale, vor fi unul sau doi. (…) Şi aceste medicamente sunt foarte scumpe şi se acordă gratis. (…) Va fi un control mai uşor la intrări, la modul de distribuire”, a afirmat managerul SCJU.

Conform noilor prevederi legale, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice incluşi în Programul Naţional de Oncologie se eliberează fie prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare orală, fie prin farmaciile cu circuit închis din structura unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare parenterală.

Anul acesta, bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Oncologie este de 751.996 mii de lei. Programul naţional se desfăşoară prin 90 unităţi sanitare aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate şi, în cadrul acestuia, aproximativ 98.000 de bolnavi cu afecţiuni oncologice primesc tratament gratuit.

AGERPRES.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.