spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Constructorul Șoselei de Centură strigă că e cinstit, că DNA blufează și că este șantajat de un funcționar public (DOCUMENT)

- Advertisement -
FACSIMIL… Iată cele două documente trimise de Tehnica Asist în dreptul la replică, prin care se atestă că în terasament s-a pus pământ 4B, conform standardelor în vigoare. Aceste buletine au fost solicitate de Parchetul European și vizează o anchetă la Varianta de Ocolire a Bârladului, o lucrare de aproape 46 milioane de euro, finanțată din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

DREPT LA REPLICĂ… Apariția în ziarul nostru a articolului “Șoseaua de Centură a Bârladului, investigată de Parchetul European al Codruței Kövesi” a stârnit o adevărată furtună în lumea constructorilor. În data de 14 septembrie, jurnaliștii Vremea Nouă au prezentat o adresă primită de Inspectoratul Județean de Construcții Vaslui de la Parchetul European și ștampilată cu însemnele DNA-ului prin care li se cerea acestora să facă verificări cu privire la calitatea materialelor folosite la terasamentul șoselei de centură a Bârladului și dacă acestea respectă standardele în vigoare. Constructorul, Tehnica Asist SRL din Botoșani, prin vocea avocatului său, a sărit ca ars, că în acel articol este scris că “procurorii europeni au indicii temeinice că firma de construcții care realizează Varianta de Ocolire a Bârladului (VO) ar lucra cu materiale de proastă calitate, cumpărate în condiții dubioase”. Prin urmare și-au rezervat dreptul de a ne face mincinoși, considerând că acest articol este tendențios și induce în eroare în mod deliberat cititorii. În apărarea lor, aceștia pun la dispoziție un Proces Verbal de Control emis de Inspectoratul Județean de Construcții Vaslui, prin care se verifică calitatea acestor materiale, datat, atenție, cu 16 septembrie 2021, adică la două zile după ce noi am publicat acest articol. Cu alte cuvinte, reporterii Vremea Nouă trebuiau să viseze și apoi să anticipeze că acest control se va desfășura în viitorul apropiat și ar mai fi trebuit să și știe rezultatul de dinainte. Iată cum sună dojana acestor specialiști în construcții de la Tehnica Asist: “Vă depunem înscrisuri care concretizează că la data de 16 septembrie 2021 (sic!) s-au făcut verificări atât de către Inspectoratul de Stat în Construcții Iași și de către Inspectoratul Județean de Construcții Vaslui, că absolut toate verificările au constatat că materialele sunt conforme, iar borderourile emise de Laboratorul de Drumuri și Poduri aferente celor două rapoarte de încercare pământ din data de 09 septembrie 2021 concluzionează că pământul este din categoria 4B, deci corespunzător standardelor”.

De ce Vremea Nouă a publicat această adresă de la DNA și de ce a considerat că cititorii trebuie să știe de acest control?

Majoritatea șoselelor din România cedează înainte de termenul de garanție. Este suficient să mergi spre Iași, pe drumul care trece prin localitatea Rebricea și să te convingi de acest lucru. Și exemplele sunt cu duiumul. Motivul pentru care am publicat acest înscris al DNA este acela de a arăta cititorilor că această instituție veghează și că se implică încă de la faza de temelie a acestei lucrări mari, cum este VO a Bârladului. De ce se sperie acest constructpr dacă este în regulă ? Noi am mers mai departe și am început să verificăm de unde vine acest material și am constatat că nimeni nu cunoaște în mod oficial proveniența sa, fiindcă în județul Vaslui există o singură groapă autorizată de unde se poate scoate un astfel de material, cu avizul de la Mediu și de la Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) și anume cea de la Fabrica de Cărămizi Vaslui. De aceea am scris în text fraza că materiale “sunt cumpărate în condiții dubioase”. Tot în dreptul la replică, scrie că nu am solicitat vreun punct de vedere societății Tehnica Asist. Nu este adevărat! Noi am încercat în mai multe rânduri să luăm legătura cu directorul companiei și de abia după cinci zile ne-a răspuns la telefon. De exemplu, la redactarea acestui text, am dorit să mai solicităm un punct de vedere acestora, dar directorul general Mirel Constantin Vlas nu ne-a răspuns. am fi dorit să-l întrebăm, de exemplu, câte probe s-au luat de la groapa Perieni 1 și de la terasamente. Fiindcă nouă, prin acest drept la replică, ne-a fost pus la dispoziție un singur buletin de la Perieni și unul de la terasament, care într-adevăr certifică că acolo s-au folosit materiale conforme, adică pământ 4B.

Ce înseamnă pământ 4B și de ce este acesta folosit la terasamente?

Categoria de pământ 4B înseamnă în viziunea specialiștilor o categorie de sol care nu este sensibil la umezire, adică permite scurgerea apelor și nu stagnarea lor. Este folosit la terasamentele drumurilor de asfalt și are rolul de susținere a structurii acestuia. Mai pe românește, acest pământ are foarte multă argilă înglobată în compoziția sa și de aceea mai este denumit și argilă prăfoasă/nisipoasă. Acest material se extrage din anumite soluri unde sunt improvizate gropi de extracție, doar cu aviz de la Mediu, dar și cu permis de extracție de la Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM). Avizul de la mediu este necesar, fiindcă terenul de unde se exploatează acest pământ 4B trebuie readus la stadiul inițial și redat agriculturii. Pentru aceasta, constructorii care exploatează astfel de gropi trebuie să îndepărteze primul strat de pământ, care conține și restul vegetale, până se ajunge la zonele compacte de argilă. După ce se scoate acest material, constructorii au obligația să pună înapoi acel pământ pentru a reda terenul agriculturii. Pentru fiecare metru cub de argilă scos, proprietarul de teren trebuie să plătească Agenției Națională de Resurse Minerale o redevență de 0,5 euro. Și cum la aceasta lucrare vorbim de aproape 600.000 de metri cubi de pământ 4B, proprietarul care permite exploatarea acestui tip de material trebuie să achite o sumă destul de mare statului, adică în jur de 300.000 de euro.

Directorul general de la Tehnica Asist spune că este șantajat de un funcționar de la stat

ACUZE… Când, în sfârșit, am reușit să vorbim cu directorul general de la Tehnica Asist, Mirel Constantin Vlas, acesta ne-a vorbit despre o conspirație a unui funcționar de la Inspectoratul Județean de Construcții Vaslui, care a încercat să-i bage pe gât o groapă de unde să extragă acest material denumit pământ 4B și că ar fi cerut o sumă astronomică, de 600.000 de euro. La o primă vedere, această sumă pare mare, dar având în vedere redevența pe care trebuie să o primească Agenția Națională de Resurse Minerale, iată că prețul scade din prima la jumătate. Acesta spune că l-a refuzat pe funcționar și de aici au început șicanele. Acesta vorbea și de un soi de șantaj, fiindcă funcționarul cu pricina a încercat blocarea lucrărilor. Vlas spune că între timp a contractat un alt furnizor de pământ 4B, dar recunoaște că, în afară de un certificat de urbanism de la CJ Vaslui, pentru exploatarea gropii, nu are nicio autorizație de construcție și nici aviz de la Mediu, ori permis de exploatare de la ANRM. Prin urmare, deși au fost cărați mulți metri cubi de pământ 4B la terasament, nu există niciun document care să ateste că de la groapa Perieni 1 se exploatează conform legii acest material. “Noi am depus încă din aprilie dosarul la Mediu, dar nu a venit aprobarea. A stat blocat pe la Apele Române vreo patru luni și am informații că de abia acum a ajuns acest dosar la Mediu. Noi avem voie să cărăm materialul din groapă, însă până nu avem toate avizele, nu putem factura beneficiarul. Dar este riscul nostru, fiindcă vrem să dăm cu lucrarea înainte și nu vrem să blocăm activitatea pe șantier. Cât despre acel om care a cerut o sumă exorbitantă pe pământul 4B, noi am sesizat instituția de care aparține și, pe data de 27 septembrie, suntem chemați la Comisia de Disciplină pentru a ne susține plângerea pe care i-am făcut-o. Pentru că acesta s-a folosit de instituția unde lucrează, pe de o parte să ne blocheze activitatea și tot acesta este, în opinia noastră, cel care a stat la baza reclamației de la Parchetul European”, a spus Mirel Constantin Vlas.

Replica funcționarului public

RĂSPUNS… L-am contactat și pe acel funcționar de care vorbește Vlas și răspunsul acestuia este la polul opus: “Eu m-am abținut de la orice control care implică prezența mea pe acest șantier de la VO a Bârladului, fiindcă aveam o înțelegere cu constructorul privind cumpărarea acestui pământ 4B. Am vorbit cu șefii mei și m-au înțeles. Acest teren de unde urma să se extragă acea argilă este al familiei mele, moștenire de la socri. Avem făcut un contract pe o sumă modică, cred că 200 de lei, ceva de genul acesta, pentru a lua mostră de sol, dar și pentru a începe procedurile de decapare, însă i-am cerut să facă documentația pentru exploatare, adică aviz de la Mediu și permis de la ANRM. Cât despre contract și sume, n-am discutat, că nici nu puteam. Eu, în primul rând, trebuia să trec acel contract în Declarația de Interese, fiindcă sunt funcționar public, dar ce să trec dacă nu am încheiat nicio înțelegere ? Nici astăzi constructorul nu are documente de exploatare a argilei, deși a dus pământ 4B în terasament, nici de la mine, nici de la cealaltă groapă. Eu nu i-am făcut nicio reclamație la Parchet. Mi-am văzut de treabă. Am dat o notă explicativă șefilor mei și vom vedea. Văd pe youtube, din ce se filmează pe șantier, că după toată această vânzoleală se îmbunătățește acest material (pământ 4B) turnat în terasament, cu var. Eu un lucru bun, fiindcă astfel crește calitatea lucrării. E bine că mai apare câte o sesizare. La noi, constructorii nu știu decât de frică”, a spus funcționarul de la Inspectoratul Județean în Construcții Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Domnilor ziariști cum să fie constructorul cinstit când el e penal! Art. 57 alineatul (2) din Legea minelor spune că Executarea de activități miniere fără permis sau licență, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 29, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă. Tehnic asist are o înțelegere cu procuratura si politie sa exploatez ilegal. Nu are dreptate când spune ca are voie sa transporte pământul, ce face el este infracțiune si nu se face flagrant !Aici e un grup bine organizat!

  2. Eu nu inteleg un lucru: cum este posibil ca tu sa ceri licenta de exploatare de la Agentia Nationala de Resurse Minerale la un an de la data la care ai inceput sa escavezi pamantul si sa lucrezi la terasamentul soselei? Acest lucru inseamna o incalcare grava a legii pentru ca statul roman pierde sume importante de bani din neincasarea redeventelor. Cine i-a consiliat pe constructori nu le-a pus in vedere ca trebuie sa respecte legea? Tot personajul care le-a spus sa taie digul de protectie impotriva inundatiilor de pe raul Barlad? Va plangeti ca sunteti intarziati de Apele Romane dar nu spuneti ca vina este a voastra! In dulcele stil romanesc o sa avem centura Barladului cand o zbura porcul, daca se mai continua asa!

    • Agentia Nationala de Resurse Minerale a sesizat deja Parchetul, dar ei au ordine politice să nu se bage! Daca e vorba de Dulute și Boros, normal ca nu se bagă nimeni!Cine a defilat masinile SC Tehnicului și a câștigat alegerile de primar?

      • Eu nu cred ca DNA ar putea sa nu trimita in judecta pe cei care au incalcat legea, indiferent din ce partid ar fi! Singurul semn de intrebare ar fi legat de prezenta unui primar si a unui senator la o investitie a CNAIR, care nu are legatura nici cu Primaria si nici cu Senatul! Dar poate o sa faca lumina EPPO!

    • Stiu sigur ca SC Tehnic a luat de pe terenul funcționarului pământ. Eram acolo când a venit si a pus mașina lui în fata autoutilitarelor și îi intreba pe soferi cine le-a dat voie să-i ia pamantul ca nu au contract.Probabil patronul a vrut sa-i ia pământul si sa nu-i dea nimic, noi am ascultat doar ce ne-a spus seful de santier!Sa răspunda patronu.

  3. Nimeni Nu spune că întârzierile de pe șantierele noastre se datorează lipsa forței de muncă, dar de ce buna e vb clar de ce este aceasta lipsă??? Oamenii sunt plecați din țară acolo unde sunt respectați și plătiți foarte bine, pe când aici in tara ești plătit cu minim pe economie pe cartea de muncă și mai primești ceva firmituri printre degete de la patron iar in schimb esti tratat ca pe sclav, dormi în condiții insalubre inumane fără masă caldă muncești din greu zi lumină și de aia le pleacă oamenii. Iar patronii avari care sunt puși numai pe furat când îi calcă cineva încep să plângă de mama focului dar el își ia ultimul model de Suv își face concediile extravagante, vile luxoase .

  4. mare tampit acest Gaman de la ISC. In primul rand primul care trebuia pus pe Procesul verbal de control era DIRIGINTELE DE SANTIER care este specialistul beneficiarului pe teren si cel care verifica si urmareste activitatea de zi cu zi. Imi amintesc ce aberatii inafara legii facea acest panglicar cand venea in controale pe santier si acum observ ca habar nu are obligatiile si responsabilii din teren cf legii pt a ii chema la control si la semnarea PVului de control. Mare om mare caracter vai mama lui. Trebuie aruncati la cosul de gunoi al istoriei acesti securisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.