spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

Contract important de infrastructură în rețelele de apă și canalizare: județul Vaslui a reușit să atragă aproape 230 milioane de euro!

- Advertisement -
ANUNȚ… Președintele Consiliului Județean Vaslui și conducerea Aquavas au făcut public, ieri, proiectul care va conecta la apă 47 de Unități Administrativ Teritoriale, noile rețele de apă și canalizare urmând să deservească aproximativ 100.000 de cetățeni.

MODERNIZARE… Aproape 230 milioane de euro vor fi investiți, în anii următori, în județul Vaslui, pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare. Contractul de finanțare a fost semnat de Aquavas S.A. cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și asigură finanțarea pentru etapa I a unui proiect unitar care are ca obiectiv îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în localitățile din județul Vaslui în vederea conformării la cerințele Directivelor Europene. Proiectul va aduce îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare pentru aproximativ 100.000 de cetățeni din 47 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Vaslui. “Odată cu semnarea contractului vom beneficia de această finanțare, astfel încât o mare problemă a noastră, care devine și mai mare în condiții de secetă și climatice, va fi rezolvată prin această aplicație a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Sunt multe lucruri de făcut. Nu o să rezolvăm totul cu această investiție de amploare, dar este pentru prima dată când o sumă așa de mare este atrasă printr-un program de finanțare la care Aquavas Vaslui are o contribuție importantă, alături de autoritățile locale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și Consiliul Județean Vaslui”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, în cadrul unei conferințe de presă susținută ieri.

Potrivit lui Cătălin Mușat, managerul acestui proiect de anvergură, stabilirea lucrărilor aferente fiecărei etape a fost făcută pe baza unei analize multicriteriale care a ținut cont, printre altele, de timpul rămas până la finalizarea perioadei de implementare a Programului Operațional Infrastructură Mare (31.12.2023), cât și de capacitatea financiară și instituțională a Operatorului Regional. Astfel, au fost identificate două etape cu obiective diferite, dar complementare, Etapa I și Etapa II. Deși inițial Etapa I urma să fie integral finanțata prin Programul Operațional Infrastructură Mare, durata de implementare a lucrărilor permite ca numai o parte din aceasta să facă obiectul acestui contract de finanțare, ca urmare este denumita Etapa I POIM, urmând ca prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) să se finanțeze restul investițiilor propuse în etapa I și cele prevăzute integral în Etapa II. “O parte din aceste investiții sunt implementate și finanțate în perioada alocată POIM în 29 UAT-uri și Consiliul Județean Vaslui, diferența urmând a fi continuată în etapa următoare în baza unui nou contract de finanțare. Investițiile în colectarea și tratarea apei uzate se propun în 21 de UAT-uri și Consiliul Județean Vaslui și sunt acoperite de 15 aglomerări, grupate in 4 clustere”, a precizat Cătălin Mușat, manager de proiect. Potrivit acestuia, din totalul populației din aria de proiect de 236.745 (înainte de proiect), prin POIM (etapa I POIM) se asigură creșterea gradului de conectare de la apa de calitate de la 31,4% la 77,1% iar prin PODD (etapa I PODD și etapa II PODD) se asigura în continuare creșterea gradului de conectare până la 99,7%. La apa uzată, prin POIM (etapa I POIM) se asigură creșterea gradului de colectare și tratare a apei de la 80.99% la 93,6%, iar PODD (etapa I PODD și etapa II) va continua conectarea până la atingerea unui procent de 99,8%.

Investițiile propuse în sistemele de alimentare cu apă

Etapa I (POIM) vizează sistemele de alimentare cu apă Vaslui (parțial), Huși, Negrești și Miclești, ale căror componente sunt : fronturi de captare subterană extindere – 4 foraje; conducte de aducțiune-extindere – 159,09 km; stații de tratare/clorinare – extindere – 24; stații de tratare/clorinare – reabilitare – 1; rezervor de înmagazinare – extindere -13 unități; rezervor de înmagazinare – reabilitare – 5 unități; stație de pompare apa potabilă- extindere – 79 unități; stație de pompare apa potabilă- reabilitare – 3 unități; rețea de distribuție – extindere – 460,2 km; rețea de distribuție – reabilitare – 3,4 km. Etapa I (PODD) și Etapa II (PODD) vizează sistemele de apă Vaslui, Huși, Codăesti, Rebricea, Bârlad, Murgeni, Bogdănești, Dinga Rădești, Berezeni, Dodești, Alexandru Vlahuță, Iana, Bogdana, Perieni, ale căror componente sunt: fronturi de captare subterană extindere – 31 foraje; conducte de aducțiune-extindere – 519,98 km; conducte de aducțiune-reabilitare – 2,7 km; stație de tratare/clorinare – extindere – 39; rezervor de înmagazinare – extindere – 28 unități; rezervor de înmagazinare – reabilitare – 7 unități; stație de pompare apa potabilă- extindere – 45 unități; stație de pompare apa potabilă- reabilitare – 3 unități; rețea de distribuție – extindere – 161,4 km; rețea de distribuție – reabilitare – 42,7 km.

Investițiile propuse în sistemul de colectare și tratare a apei uzate

Investițiile în colectarea și tratarea apei uzate se propun în 21 de UAT-uri și Consiliul Județean Vaslui și sunt acoperite de 15 aglomerări, grupate in 4 clustere. Investițiile se vor realiza în doua etape astfel: Etapa I (POIM) cuprinde: Cluster Vaslui (aglomerările Vaslui și Văleni), Cluster Huși (aglomerările Lunca Banului și Huși) și aglomerarea Negrești. Componentele de investiții aferente, sunt: rețea de canalizare gravitațională – extindere – 137,8 km; rețea de canalizare gravitaționala – reabilitare -0,9 km; conducte de refulare – extindere – 33,1 km; conducte de refulare – reabilitare – 0,25 km; stații de pompare ape uzate – extindere – 68 unități; stații de pompare ape uzate – reabilitare – 3 unități; Stații de epurare reabilitare – 2 unități care deservesc aglomerări cu peste 10.000 l.e. Etapa I (PODD) și Etapa II (PODD) cuprinde: Clusterul Vaslui (aglomerarea Vaslui), aglomerarea Dumești, Clusterul Bârlad (aglomerările Bârlad, Zorleni și Popeni), cluster Berezeni (aglomerările Berezeni, Fălciu și Vetrișoaia), aglomerarea Iana și aglomerarea Perieni. Componentele de investiții aferente sunt: rețea de canalizare – extindere – 188,75 km; rețea de canalizare – reabilitare – 26,6 km; conducte de refulare – extindere – 43,5 km; conducte de refulare – reabilitare – 1,9 km; stații de pompare ape uzate – extindere – 88 unități; stații de pompare ape uzate – reabilitare – 2 unități; stații de epurare – extindere – 5 unități din care: stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 l.e. noi sau extinderi- 5 unități; Stații de epurare – reabilitare – 1 unități din care: stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări cu peste 10.000 l.e. reabilitare – 1 unitate.

Un laborator de monitorizare a calității apei și o instalație de valorificare a nămolului, printre celelalte investiții incluse în proiect

De asemenea, în cadrul proiectului regional sunt prevăzute și o serie de investiții în valoare de 30.417.866 euro cu TVA care vor deservi Operatorul Regional. Vorbim de echipamente și utilaje pentru îmbunătățirea condițiilor de operare si întreținere ale sistemelor de alimentare cu apă și canalizare la nivelul Operatorului Regional, în valoare totală de 13.743.745 euro cu TVA, un laborator central de monitorizare a calității apei și Dispecerat Regional SCADA complet dotate și utilate, în valoare totală de 7.761.711 euro cu TVA, precum și o instalație de valorificare a nămolului, în valoare totală de 8.912.410 euro cu TVA. Părțile implicate speră ca lucrările efective la proiect să fie demarate în luna martie a anului viitor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Formidabil! Vom mai avea un nou succes de renume national marca pizdisto- buzisto-aquavas, asemănător succesului răsunător curent de implementare pe proiectele de la fazare.
    Întreb și eu, mai are aroma de asfalt apa prin brodoc? PP că dir de sănătate publică tot sub patronaj roșiatic este?
    PS: de urmărit firul sifonarilor, că de: alegeri locale, parlamentare, prezidențiale
    PSS: acesta este un pamflet, tratați -l că atare…sau nu…sau cum vreți.

  2. Pot spune cei de la Aquavas de ce retelele deja instalate in mediul rural nu functioneaza, iar acolo unde functioneaza apa nu este potabila? Vrem si noi sa stim cine sunt adevaratii beneficiari ai acestor proiecte, ca populatia judetului sigur nu este din moment ce nu poate consuma apa de la robinet!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.