spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Legea care prevede asta a trecut de filtrul CCR

- Advertisement -

Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii, iar perioada în care un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii creşte la trei luni, potrivit unui proiect legislativ aprobat de Parlament și care a trecut, marți, prin filtrul Curții Constituționale, fără ca aceasta să fi identificat probleme de constituționalitate. Acest lucru înseamnă că e doar o chestiune de timp până ce consumatorii nu vor mai fi executați silit așa ușor pentru neplata ratelor, în baza unui contract de leasing.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing prevede scoaterea caracterului executoriu al contractelor de leasing atunci când locatarul/utilizatorul e consumator. Asta ar însemna, practic, o îngreunare a procedurilor de executare silită contra împrumutaților, pentru că societățile de leasing vor trebui să se treacă prin instanță, mai întâi.

Notă: atunci când un contract e titlu executoriu, executarea silită se face mult mai ușor. Despre importanța titlului executoriu și ce rol are acesta în procedura executării silite am scris mai multe aici.

Iar acum, după ce proiectul a trecut și de filtrul de constituționalitate, el mai trebuie doar să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica. Cu alte cuvinte, e doar o chestiune de timp până ce modificările în favoarea consumatorului se vor produce.

După ce scoate caracterul de titlu executoriu pentru consumatori, propunerea de lege definește, în detaliu, și cine beneficiază de această derogare. Acest lucru are loc în cazul persoanelor (sau grupului de persoane fizice) care sunt utilizatori/locatari într-un contract de leasing și care acționează în afara activității economice.

O precizare importantă e că noile prevederi vor prezuma calitatea de consumator care acționează în scopuri personale/de familie. În plus, activitatea generală a utilizatorului/locatarului nu va conta, ci doar calitatea în care figurează în contractul de leasing. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a avut relații cu o societate de leasing, în trecut, acționând exclusiv în cadrul sferei sale de activitate, acest lucru nu va conta. Va conta, cum spuneam, doar contractul de leasing, în sine.

O a doua modificare propusă pentru consumatori prin acest proiect este mărirea cu o lună a termenului după care operatorul de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului, din cauza neplății: trei luni de la scadență, în loc de două, cum scrie acum în OG nr. 51/1997.

Mai departe, pentru a stopa situațiile în care, deși returnează bunul, consumatorii sunt în continuare datori cu sume însemnate de bani din cauză că bunul a fost vândut mult sub prețul pieței, propunerea vine cu detalierea valorilor ce trebuie luate în calcul în aceste situații. Concret, când bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despăgubiri nu vor putea cuprinde decât diferența dintre totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obținută prin valorificare, exclusiv TVA, sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat. ….https://avocatnet.ro/articol_52375/Contractele-de-leasing-nu-vor-mai-fi-titluri-executorii-Legea-care-prevede-asta-a-trecut-de-filtrul-CCR.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.