Contre si la ultima sedintã de CJ: “eu am obligatia sã întreb, iar dvs, sã rãspundeti! Pentru asta sunteti plãtit”

FINAL DE MANDAT… Consilierii judeteni s-au întrunit pe 8 octombrie, pentru ultima oarã în formula veche. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, a intrat în sala de sedintã cu masca de protectie pe fatã, surprinzându-si, astfel, colegii cu care s-a certat pentru cã, de-a lungul mai multor sedinte, a refuzat sã facã acest lucru. Fire polivalentã, Buzatu a trecut de la o atitudine împãciuitoare si filosoficã la una zeflemitoare si intransigentã. Întrebat de consilierul Gheorghe Viziteu care este motivul pentru care a solicitat transformarea a douã posturi de consilier cu studii superioare în referent cu studii medii si de ce referatul de aprobare a proiectului nu include motivatia solicitãrii, Dumitru Buzatu a rãspuns: “sunteti presedinte, domnule Veziteu? Aveti o problemã cu aceastã solicitare? Eu am fãcut-o. Din câte stiu, rezultatul alegerilor consemnate aratã cã eu voi fi presedintele Consiliului Judetean si viitorul presedinte al Consiliului Judetean doreste sã facã aceastã modificare. Nimeni nu poate sã se opunã acestor chestiuni, dincolo de majoritate (n.r. a Consiliului Judetean), si sã prescrie ceva, pentru cã acolo este cabinetul presedintelui”. Cu alte cuvinte, Dumitru Buzatu, presedintele pe care l-au votat 38,73% dintre vasluienii care au iesit la vot, nu doreste ca acestia sã cunoascã motivele pentru care vrea sã angajeze douã persoane, chiar dacã acestea vor fi plãtite din banii lor.

Pe ordinea de zi a sedintei s-au aflat 12 proiecte de hotãrâre. Cel care a încins cel mai mult spiritele este Proiectul de hotãrâre privind aprobarea Raportului referitor la stadiul realizãrii mãsurilor din Planul de mentinere a calitãtii aerului în judetul Vaslui, 2018-2022. Consilierul Liviu Iacob a remarcat cã în document se precizeazã cã în perioada mentionatã se amenajeazã în municipiul Vaslui o retea de piste de bicicletã cu facilitãti de parcare. “Unde sunt pistele? Spuneti-mi unde s-au fãcut, cã vreau sã-mi iau si eu bicicleta si sã mã plimb…”, a spus consilierul. “Pe trotuar, marcate în mod distinct”, i s-a rãspuns. “Unde? Spuneti-mi strada! <Pe lângã Postã?>. HaidetI, sã fim seriosi, cã nici în Piata Civicã nu ai voie cu bicicleta. În plus, pistele de bicicletã nu se fac pe trotuare, ci pe carosabil. Dacã votãm, sã votãm în cunostintã de cauzã”, a replicat consilierul Iacob. “Fiind ultima sedintã, fac apel la sentimente mai bune. Sunt piste, eu am vãzut o parte din ele. Putem face o plimbare în oras…”, a rãspuns Dumitru Buzatu. “Haideti!”, a zis Iacob. “Dar nu acum, dupã terminarea sedintei”, a replicat presedintele CJ. “Eu am obligatia sã întreb, iar dvs. aveti obligatia sã rãspundeti: unde sunt pistele? Sunteti plãtit sã rãspundeti. Ce? Ne grãbim sã plecãm acasã? Putem sã plecãm si la ora 22:00”, a mai spus consilierul Iacob.

Buzatu, mai filosof ca niciodatã: “niciunul dintre noi nu poate defini într-un mod stiintific ce este si unde se amplaseazã pista de biciclete”

Pistele de biciclete la care au fãcut referire social-democratii nu sunt altceva decât niste dungi rosii, trasate pe trotuare, care, în unele zone, abia se mai vãd. “Sunt o grãmadã, sunt cele marcate de-a lungul soselei Stefan cel Mare, pe trotuare, sunt cele cu dale colorate… Nu am fost sã le mãsurãm noi pas cu pas, dar, bine, aici sunt douã opinii diferite. Dvs considerati cã nu sunt piste, iar noi considerãm cã sunt. Ghiciti cine are dreptate! Haideti sã trecem peste acest subiect, pentru cã, dupã cum stiti, eu mai am de convocat sedinte în viitor, ceea ce vã doresc si dvs, si nu as vrea sã ne înfierbântãm acum degeaba”, a rãspuns Dumitru Buzatu, încercând, mai apoi, sã explice chintesenta discutiei: “ceea ce numim piste si sunt consemnate în acest plan sunt lucruri aprobate într-un proiect, realizate, pentru cã nu se putea finanta proiectul, dacã nu erau realizate. Fie cã ele corespund viziunii noastre despre ceea ce înseamnã o pistã, fie cã nu corespund, care bineînteles cã este o viziune subiectivã. Niciunul dintre noi neputând defini într-un mod stiintific ce este si unde se amplaseazã pista de biciclete, înseamnã cã, fie vrem sã aflãm anumite lucruri, fie sã facem o dezbatere al cãrei sens sigur cã urmeazã sã-l aflãm în viitor”.

Buzatu angajeazã 2 referenti cu studii medii, dar nu vrea sã le explice vasluienilor de ce face acest lucru

Un alt proiect de hotãrâre la care s-au iscat discutii a fost cel prin care Dumitru Buzatu a solicitat transformarea a douã functii din cadrul cabinetului presedintelui CJ: douã posturi de consilier cu studii medii au devenit referent cu studii medii. Pentru cã referatul de aprobare a proiectului nu explica aceastã transformare, consilierul Veziteu l-a întrebat pe presedintele CJ care este motivatia. Vizibil deranjat de curiozitatea acestuia, Buzatu a rãspuns: “sunteti presedinte, domnule Viziteu? Aveti o problemã cu aceastã solicitare? Eu am fãcut-o. Din câte stiu, rezultatul alegerilor consemnate aratã cã eu voi fi presedintele Consiliului Judetean si viitorul presedinte al Consiliului Judetean doreste sã facã aceastã modificare. Dvs. puteti sã o acceptati sau sã nu o acceptati. Dacã doriti mai multe explicatii, cã doar lucrurile acestea nu sunt secrete, sunt transparente, eu vã pot oferi si mai multe explicatii. Am vãzut cã si ziarele (n.r. Vremea Nouã) sunt nemultumite de aceste modificãri, dar eu nu sunt dispus sã iau în seamã. Eu nu mã conduc dupã ziare, asa cum se conduc alte partide. Prin urmare, a fost solicitarea mea si evident cã puteti sã-i dati curs sau nu. Nu sunt rãutãcios, sunt exact… Nimeni nu poate sã se opunã acestor chestiuni, dincolo de majoritate (n.r. a Consiliului Judetean), si sã prescrie ceva, pentru cã acolo este cabinetul presedintelui. Presedintele îsi organizeazã cum crede de cuviintã cabinetul ca sã fie mai eficient”.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ