spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Coplata stârneste nemultumiri în rândul vasluienilor

- Advertisement -

TAXÃ Toate persoanele care plãtesc asigurare medicalã vor plãti pe lângã contributia lunarã pentru fondul de asigurãri si o coplatã în caz cã au nevoie de o consultatie, o analizã de laborator sau o internare de o zi sau de lungã duratã. Aceastã mãsurã nu este pe placul vasluienilor, care sunt revoltati si considerã cã, desi vor fi obligati sã contribuie la fondul de sãnãtate, nu vor avea acces la servicii.

În orase sãrace precum Vasluiul, sistemul de coplatã nu poate decât sã provoace nemultumiri în rândul cetãtenilor, multi vasluieni mergând si în momentul de fatã la medic în ultimã instantã, din lipsa banilor. Scopul coplãtii este, potrivit Ministrului Sãnãtãtii, de a descuraja cererea nejustificatã de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportãrilor de servicii medicale efectuate de cãtre furnizori. Totodatã coplata va fi si un instrument de stimulare a exigentei pacientilor fatã de calitatea serviciilor furnizate. Coplata pentru analizele medicale complexe variazã între 80 si 250 lei, pentru o consultatie este de aproximativ 5 lei, iar pentru internare coplata variazã între 20 si 80 lei, în functie de rangul spitalului. Este important de stiut cã nu se plãteste coplatã pentru serviciile medicale de urgentã. „Se vorbeste de sistemul de coplatã de câtiva ani. Sunt scepticã în legãturã cu faptul cã se va aplica de la 1 octombrie. Având în vedere cã sunt excluse urgentele, persoanele care primesc ajutor social, pensionarii cu venituri mici, gravidele si copiii, beneficiile pentru spital nu vor fi atât de mari, întrucât cei mentionati reprezintã 75% din populatie, doar 25% fãcând obiectul coplãtii. Cu sigurantã aceastã mãsurã va avea un impact atât asupra populatiei cât si asupra personalului medical”, a declarat Lelia Croitoru, director medical SJU Vaslui.

În judetul Vaslui spitalele au categoriile III, IV si V

Pentru serviciile medicale spitalicesti acordate în regim de spitalizare de zi, coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M, 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile. În unitãtile care sunt autorizate de Ministerul Sãnãtãtii sã acorde servicii medicale spitalicesti în regim de spitalizare de zi si care nu acordã servicii medicale în spitalizare continuã, coplata este de 20 de lei, conform proiectului. Pentru spitalizarea continuã, nivelul coplãtii este de 80 de lei la categoriile I si I M, 70 de lei la categoriile II si II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV si 40 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile. Potrivit clasificãrii spitalelor din întreaga tarã fãcute de MSP anul trecut în functie de competente, de dotare, specialitãti, dar si de activitatea medicalã, universitarã sau de cercetare a acestora, spitalele din judetul Vaslui au fost clasificate în categoriile III, IV si V. Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a fost încadrat de Ministerul Sãnãtãtii în categoria III, Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad tot în categoria III, Spitalul de Psihiatrie Murgeni în categoria V, Spitalul Municipal Husi în categoria IV iar Spitalul de Copii „Sf. Nicolae” Bârlad nu a primit o clasificare.

Coplata este prevãzutã si în cazul analizelor de laborator

Coplata pentru analizele medicale de laborator va fi diferentiatã, în functie de câte analize va face pacientul o datã. Astfel, în situatia în care sunt efectuate 1 pânã la 5 analize de laborator, nivelul coplãtii este 5 lei. Dacã este vorba despre 6 pânã la 10 analize, coplata este 10 lei. În situatia în care sunt efectuate peste 10 analize de laborator, nivelul coplãtii este 20 lei.

Cea mai scumpã analizã, RMN-ul

Analizele mai complexe costã cel mai mult, coplata variind între 80 si 250 lei, plus 5 lei pentru biletul de trimitere. De exemplu, dacã avem nevoie de un RMN cu substantã de constrast, mai întâi vom plãti 5 lei pentru biletul de trimitere si apoi 250 lei pentru analiza respectivã. Conform Hotãrârii de Guvern, un RMN fãrã substantã de contrast costã 150 lei, o tomografie computerizatã (CT) cu substantã de contrast costã 150 lei, iar fãrã substantã, 100 lei. Pentru o angiografie vom plãti 80 lei, iar pentru o scintigrafie, 100 lei.

Care sunt categoriile de persoane scutite de la coplatã

Anumite categorii de persoane vor fi scutite de la plata coplãtii: pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lunã, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la 26 de ani fãrã venituri, dacã sunt elevi, absolventi de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii dacã nu realizeazã venituri din muncã. Sunt scutiti de coplatã si bolnavii cu afectiuni incluse în programele nationale de sãnãtate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bazã respectivei afectiuni, dacã nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau alte surse si femeile însãrcinate si lãuzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.