Covidul a «sporit» veniturile angajaților de la Prefectura Vaslui: 30% în plus la salariu pe motiv de pandemie!

SĂ TOT MUNCEȘTI LA STAT… Cum în ultima perioadă a început să plouă cu sporuri peste tot, conducerile unor prefecturi din țară s-au gândit să nu rămână pe lângă, așa că au început să dea bani propriilor angajați, pe motiv că și ei se află în linia întâi în lupta cu coronavirusul. La Botoșani, de exemplu, toți salariații Instituției Prefectului, cu excepția prefectului și subprefecților, vor beneficia de un spor suplimentar pentru implicarea în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. La Vaslui situația e și mai roz pentru angajații Prefecturii, care de trei luni primesc acest spor. Din luna octombrie aceștia iau salarii cu 30% mai mari, excepție făcând prefectul și cei doi subprefecți. Aceste sporuri se acordă pe toată durata stării de alertă, iar cum situația nu pare să revină la normal prea curând, huzurul pe bani publici va continua mult și bine. În acest timp, în mediul privat, tot mai multe afaceri se închid și tot mai mulți oameni rămân fără locuri de muncă.

O știre publicată marți pe site-ul stiripesurse.ro ne-a atras atenția. Potrivit acesteia, la Botoșani, toți angajații Prefecturii beneficiază de un spor la salariu pentru ‘implicarea în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19’. Informația a fost confirmată de însuși prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, căruia i s-a părut cât se poate de firesc ca subalternii săi să fie remunerați suplimentar. “Fără să îmi aduc aminte de cele două tururi de alegeri unde colegii mei din Instituția Prefectului au fost în prima linie, pot să îmi aduc aminte de toate celelalte activități în care colegii mei au fost implicați în combaterea pandemiei și trebuie să luați în calcul că 25% dintre colegii mei au trecut prin boală”, a afirmat Nechifor. 

La Vaslui, sporul se acordă de trei luni 

Am vrut să aflăm dacă și la Prefectura Vaslui se acordă aceste sporuri și nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că da! Ba mai mult, am aflat că toți angajații Prefecturii Vaslui, cu excepția prefectului Mircea Gologan și a celor doi subprefecți, iau acest spor de trei luni, adică din octombrie. Cum salariul mediu în cadrul Prefecturii Vaslui este undeva la 3.500 de lei, rezultă un spor de 1.050 de lei în fiecare lună. În condițiile astea, să tot muncești la stat! Ce riscă acești bugetari care stau toată ziua la birouri, care nu intră în contact cu persoane confirmate pozitiv? Dacă și angajații prefecturilor mai sunt în linia întâi și merită remunerați pentru asta, atunci ce să mai vorbim de personalul de pe ambulanțe sau din spitale? O bătaie de joc la adresa cetățeanului de rând, mai ales la adresa celui care lucrează în privat și care în fiecare zi se trezește cu gândul că azi ar putea rămâne fără serviciu. Sfidarea acestor bugetari este însă cât se poate de legală, deoarece acest spor se acordă în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 131/2020, care prevede că “personalul din instituțiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabilește prin ordin al prefectului la propunerea motivată a șefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea și modul de implicare în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și care au presupus un risc suplimentar și/sau un volum mai mare de muncă”. Singura activitate de prevenire și combatere a efectelor pandemieie de COVID-19 în care au fost implicați angajații Prefecturii a fost atunci când au împărțit dezinfectanții pentru secțiile de votare, la alegerile locale și parlamentare. Iar pentru asta vor primi în plus aproape un salariu minim pe ecomonie pe o perioadă nedeterminată de timp!
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ