În lipsa cererii pe piața internă, de ani buni, marii crescători de ovine au bătut palma pentru export în țările arabe. Anul trecut, numai din județul Iași au plecat aproape 30.000 de capete, în țări precum Iran, Kuweit, Siria sau Iordania. Se caută rase de carne, precum Karakul, dar unii fermierii știu deja asta și au investit în astfel de exploatații. Una dintre acestea se găsește în comuna Țigănași și numără peste 600 de capete. De această fermă se ocupă Dan Lascarache, unul dintre cei mai mari crescători de oi din județul Iași.
Vânzarea mieilor de Paște nu mai este de mult o afacere profitabilă pentru ciobanii din România. Cu atât mai puțin, pentru marii crescători. În lipsa cererii pe piața internă, în multe ferme se cresc doar miei pentru export, calea sigură pentru a se valorifica munca și amortiza cheltuielile după un an de zile. Puterea de cumpărare a scăzut foarte mult odată cu valul de scumpiri, iar românii oricum nu erau mari consumatori de carne de miel, ci doar clienți ocazionali, majoritatea în perioada sărbătorile pascale. Cum pe piața internă limitările sunt mari, crescătorii au bătut palma, pentru export, cu țările arabe. Astfel, tirurile vin direct la poarta fermei. Numai din Iași, anul trecut, au plecat 28.000 de capete de ovine spre centrele de carantină, unde sunt triate și, de aici iau calea străinătății, în majoritatea cazurilor….https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/crescatorii-de-oi-din-iasi-vand-masiv-in-tarile-arabe-anul-trecut-au-plecat-la-export-aproape-30-000-de-capete–1626855.html