spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Crestinii sãrbãtoresc astãzi Boboteaza

- Advertisement -

Crestinii ortodocsi si catolici sãrbãtoresc astãzi Boboteaza, iar mâine Sfântul Ion, marcând astfel sfârsitul sãrbãtorilor de iarnã. Botezul Domnului sau Boboteaza, sãrbãtorit în fiecare an în ziua a sasea a lunii ianuarie, reaminteste momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost fãcut cunoscut lumii. Este si motivul pentru care Biserica mai numeste Boboteaza si “Arãtarea Domnului”, “Dumnezeiasca Arã­tare” sau “Epifania”, care provine din limba greacã si înseamnã “arãtare”, “descoperire”, “revelare”.

Mii de credinciosi se duc astãzi la bisericã pentru a lua agheazma, iar preotii sfintesc apele. În localitãtile de lângã o apã curgãtoare, se aruncã o cruce mare de lemn în apã, iar mai multi tineri încearcã sã o prindã. Cel care va lua crucea va fi ferit de rele tot anul, potrivit traditiilor. La Patriarhie, ca în fiecare an, va avea loc o slujbã specialã, oficiatã de PF Daniel, împreunã cu un sobor de preoti si diaconi. În traditia popularã, copiii mergeau cu Chiralesa de Boboteazã, iar în unele locuri se mai mergea cu uratul de Sfântul Ioan. Chiralesa provine din neo-greacã si înseamnã “Doamne, miluieste!”. Exista credinta cã, strigând Chiralesa, oamenii capãtã putere, toate relele fug si anul va fi curat pânã la Sfântul Andrei.

Obiceiuri de Boboteazã

Potrivit traditiei, de Boboteazã nu se spalã rufe, toate apele fiind sfintite. În aceastã zi, apa sfintitã are puteri miraculoase si nu se stricã niciodatã. În multe zone din tarã, se pãstreazã traditiile si obiceiurile populare. În traditia popularã româneascã, Boboteaza este si o sãrbãtoare dedicatã purificãrii naturii, si mai ales a apelor, de fortele râului. Acum se colindã, se prevesteste cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta. Se crede cã în aceste zile animalele vorbesc, cãpãtând puteri neobisnuite. Peste obiceiurile crestine ortodoxe de sfintire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus si multe practici pãgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor si a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însotite de tot felul de strigãturi si zgomote. Toate acestea au în general un rol de curãtire si de îndepãrtare a rãului. Traditia ortodoxã cere ca acum sã se mãnânce piftie si grâu fiert si sã se bea vin rosu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.