spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

„Crima din Easttown”: mai puţin despre o crimă şi ceva mai mult despre noi, oamenii

- Advertisement -

Ce mai poţi spune în plus într-un nou serial despre „crime” când deja s-au spus atât de multe, în atât de multe feluri, în toate filmele şi serialele posibile? Răspunsul e unul banal şi, în acelaşi timp, greu de procurat: poţi să spui, pur şi simplu, adevărul. Adevărul că nu există poliţişti imaculaţi, care pleznesc de sănătate fizică (sau chiar mentală) şi că nu există crime perfecte aşa cum nu există soluţionări perfecte de dosare. Lumea e plină de NUP-uri, persoane dispărute şi tragedii ascunse, unde oamenii aparent buni sunt cumva forţaţi să trăiască alături de semenii lor aparent răi, într-un melanj întortocheat de relaţii şi traume personale ori colective. Un astfel de răspuns onest ni-l oferă, de pildă, mini-seria „Crima din Easttown”, disponibilă în România pe HBO GO, cu Kate Winslet în rolul principal.

O femeie detectiv (Mare), dintr-un orăşel din Pennsylvania (Easttown), investighează o crimă în timp ce viaţa ei pare să se destrame.

Cele mai multe filme şi seriale despre crime păcătuiesc din start prin faptul că distribuie centrul de greutate al naraţiunii pe munca detectivului şi pe eforturile sale de a descifra misterul. Victima este redusă la un obiect de recuzită, un prop plantat în mijlocul decorului cu unicul rol de motor al acţiunii.

În astfel de cazuri, atenţia camerei se îndreaptă spre dezlegarea misterului: ceea ce contează nu mai e victima – redusă la o colecţie de fotografii înghesuite pe un colţ de bibliotecă –  sau trauma familiei şi a apropiaţilor săi. Iureşul poveştii se învârte doar în jurul eroului şi a drumului său spre aflarea adevărului. O astfel de abordare riscă să ducă povestea spre fundătura plină de clişee cinematografice, în care telespectatorului i se serveşte popcorn cu poliţişti care beau înfriguraţi cafele în maşini şi cărora, de dragul păstrării suspansului, le pică fisa în ultimele minute de peliculă.

Titlul din engleză al serialului („Mare of Easttown”), deşi pare destul de opac („Mare din Easttown” ar suna, mot-a-mot, traducerea neadaptată), este, poate, mai fidel în ceea ce priveşte dezvăluirea adevăratului fir narativ al poveştii. De fapt, serialul este despre povestea de viaţă a lui Mare şi despre felul în care familia ei haotică (adevărul: toate familiile din lume sunt haotice, nu există familie perfectă) şi dramele trecutului se împletesc nefericit cu o dramă din prezent (crima). …https://www.digi24.ro/povestile-schimba-totul/crima-din-easttown-mai-putin-despre-o-crima-si-ceva-mai-mult-despre-noi-oamenii-1516695

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.