spot_imgspot_img
25.6 C
Vaslui
16-apr.-2024

Cristea, adio pãrculet!

- Advertisement -

ÎN SFÂRSIT… Douã “inventii” ale fostului primar Victor Cristea, care au iritat majoritatea locuitorilor Vasluiului si pentru care s-au cheltuit sute de milioane de lei vechi din banii contribuabililor – pãrculetul din fata statuii lui Stefan cel Mare si spatiul din fata Prefecturii, în care troneazã un pin plantat artificial – vor dispãrea în maxim doi ani de zile. Municipalitatea intentioneazã sã refacã din temelii Centrul Civic al orasului, desi acolo sunt si o serie de dale care au mai mult de 100 de ani vechime. Investitiile vor fi fãcute pe baza finantãrii Planului Integrat de Dezvoltare Urbanã a municipiului Vaslui, pentru care UE a dat peste 20 de milioane de euro. Anul viitor, când Piata Civicã va împlini 40 de ani de existentã, ar putea recãpãta renumele de centru civic al orasului.

Primãria Vaslui a propus, prin Planul Dezvoltat de Integrare Urbanã a municipiului Vaslui, refacerea din temelii a Centrului Civic si a pietei din fata Palatului Administrativ. O zonã pe care, în megalomania sa, primarul Cristea a urâtit-o peste mãsurã, câtã vreme în Vaslui nu a existat niciun arhitect care sã defineascã profilul si personalitatea orasului. Asa au apãrut, în ultimii ani de mandat ai actualului deputat de Vaslui, un parc total inutil, cu bãnci si tot felul de decoratiuni florale, în care se investesc sume mari, anual, pentru întretinere, si un spatiu împrejmuit cu un gãrdulet, în care troneazã un pin. Povestea Pietei Civice a Vasluiului este impresionantã. Cu 40 de ani în urmã, la Vaslui, începea constructia Pietei Civice, proiect de arhitecturã unic în tarã. Proiectul a primit si un mare premiu, la nivel national, pentru originalitate. Având ca punct de plecare Bãtãlia de la Podul Înalt si personalitatea lui Stefan cel Mare, Piata Civicã a orasului resedintã s-a fãcut cu greutãti uriase, chiar si pentru vremea respectivã.

Povestea pleacã de la înfiintarea judetului Vaslui

În 1968, autoritãtile de la Bucuresti au decis înfiintarea judetului Vaslui, cu resedinta în orasul Vaslui. Înfiintarea judetului Vaslui a prins noul municipiu resedintã total nepregãtit. Nu existau destule clãdiri pentru sediile administrativ teritoriale ale noilor directii judetene, nu exista nici mãcar o clãdire mai importantã, care sã cumuleze sediile noilor organisme judetene de conducere, în timp ce Comitetul Raional de Partid functiona în actualul sediu al Inspectoratului Judetean de Politie. La doi ani de la înfiintarea judetului, autoritãtile comuniste decid sã se construiascã un sediu pentru Consiliul Popular Judetean, Primãrie si alte institutii judetene. Asa ia fiintã Palatul Administrativ, pe cinci nivele, cea mai înaltã clãdire din oras, la timpul ei. Clãdirea a fost terminatã în 1972, dupã care, în acelasi an, s-a decis constructia Casei de Culturã si a sediului Telefoanelor, actuala clãdire apartinând Romtelecom. La un moment dat, s-a pus întrebarea, de cãtre arhitecti, ce se poate face în spatiul liber creat de aceste constructii. S-a decis constructia unei piete civice, ceva modern si de bun gust, care sã completeze clãdirile impozante din jur. S-a creat un proiect pe bazã de marmurã si travertin, cu care urma sã fie pavat. Cum nu au fost bani pentru acest proiect, Consiliul Popular Judetean a dispus cãutarea unei alte solutii. Asa a apãrut solutia aplicãrii mozaicului, în întreaga Piatã Civicã. A mai apãrut o problemã. În aceeasi perioadã, se construia actuala stradã Stefan cel Mare, care strãbate orasul dintr-o parte în alta. Trebuia ca operatiunea de mozaicare sã se desfãsoare în paralel cu asfaltãrile de pe Stefan cel Mare, pentru a nu strica aceste lucrãri. În tot perimetrul din fata Palatului Administrativ, s-au fãcut escavãri, iar terenul a fost pregãtit pentru mozaicare. Toatã operatiunea de mozaicare a centrului civic s-a fãcut în maxim o sãptãmânã, în toamna anului 1972. În cei 40 de ani scursi de la constructia pietii, mozaicul s-a subtiat foarte tare, fiind nevoie de mai multe reparatii. Mai mult, în momentul în care au turnat mozaicul, constructorii nu au mai finisat acest material, spunând cã se va realiza o frecare pietonalã. Mai trebuie remarcat un fapt: în 1972, nu erau atâtea utilaje performante, ca în acest moment, care sã conducã la o formã superioarã în aplicarea mozaicului.

Mofturile fostului primar au stricat centrul Vasluiului

În 2005, Primãria Vaslui a decis ca, în zona din fata ansamblului arhitectonic dedicat memoriei lui Stefan cel Mare, sã se realizeze un parc, pentru sutele de vasluieni care se adunã vara în centrul orasului. Desi inventia urâtea centrul civic si locuitorii au protestat, Cristea a fãcut ce a stiut mai bine. A fãcut un pãrculet cu câteva bãnci, stricând o piatã civicã unicat în România. Nu a fost singura tâmpenie a lui Cristea. În 2000, din initiativa sa, a fost montat în Piata Civicã un pin, de 8-10 metri înãltime, care a stricat farmecul acestui spatiu. Prin aparitia parcului de odihnã, s-a ajuns în situatia în care în centrul orasului nu s-au mai putut organiza actiuni de amploare, fie cã a fost vorba de concerte sau de manifestãri expozitionale.

Piata Civicã poate primi 20.000 de persoane

La momentul în care a fost construitã, Piata Civicã putea primi 20.000 de persoane, adicã o pãtrime din populatia orasului. Cu toate acestea, capacitatea nu a fost atinsã decât de trei ori, cu ocazia vizitelor fostului presedinte comunist, Nicolae Ceausescu. Prima datã a fost în 1976, a doua oarã în 1982, iar a treia oarã în 1987. În rest, aici s-au desfãsurat tot felul de concerte si actiuni cultural-sportive, însã niciodatã nu s-a mai atins capacitatea maximã. Interesant este cã, în Piata Civicã a orasului, sunt montate plãci de granit vechi de peste 100 de ani!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.