19.8 C
Vaslui
28-iun.-2022

Criza din Ucraina redeschide liniile de cale ferată “moarte”! (FOTO)

PROPUNERI… Afluxul de refugiați ucraneni a dus la redeschiderea liniilor feroviare pe unele rute închise. Astfel, se lucrează la redeschiderea liniei ferate Bârlad – Zorleni – Șuletea – Murgeni – Fălciu!

INTERESANT… Dr. Adrian Covâsneanu, bârlăderan la origine, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anuță că infrastructura feroviară interoperabilă din regiunea Moldova este extrem de utilizată în această perioadă! Și ne referim la perioada de la începerea războiului Rusia – Ucraina, care, din cauza sutelor de mii de refugiați din Ucraina, de frica războiului, a pus la grea încercare infrastructura din toată zona Moldovei, de altfel cea mai săracă și neperformantă infrastructură din toată România! Moldova, cea mai săracă zonă din țară, lăsată de izbeliște la capitolul infrastructură, acum este la capătul … puterilor și a drumurilor dezastruoase. Dr. Adrian Covâsneanu vine cu precizăi clare: se lucrează la redeschiderea liniei ferate Bârlad – Zorleni – Șuletea – Murgeni – Fălciu!

Săptămâna aceasta, în țară, prin punctele vamale feroviare din Moldova (Vicșani-județul Suceava și Ungheni-județul Iași), au intrat încă 3.854 de refugiați din Ucraina!

“În cele nouă zile de monitorizare a afluxului de refugiați pe sectorul feroviar, au intrat în țară peste7.400 de cetățeni din Ucraina! Din discuțiile pe care le-am purtat cu CFR Călători, SRCF Iași și cu primarul de la Fălciu, aflăm că pe 15 martie 2022 se va redeschide linia neinteroperabilă M603 (Bârlad) Zorleni – Fălciu, de 62,4 km lungime! Deja se lucrează la igienizarea liniei, se fac pregătiri pentru funcționarea sistemului feroviar în zonă pentru a primi afluxurile suplimentare de refugiați din 15 martie 2022. Sper că vedem cu toții cât de important este sectorul feroviar în situații de siguranță, de securitate națională și de criză umanitară în ciuda faptului ca acest mod de transport nu s-a bucurat de o susținere a Statului Român! M-am luptat în perioada ianuarie-septembrie 2021 în calitate de Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor pentru a atrage fonduri în vederea modernizării căilor ferate din regiunea noastră chiar dacă nu am avut cea mai bună maturitate pe aceste proiecte! Astfel, am inclus în PNRR pentru regiunea noastră investiții de peste 130 milioane de euro pentru eliminarea restricțiilor de viteză (Quick Wins) și modernizarea sistemului de transport (Centralizări Electronice și Electro-Dinamice). Fac un apel la Guvernul României și Ministerul Transporturilor să promoveze și să accelereze cu prioritate investițiile din regiunea Moldova pentru a pregăti infrastructura în vederea gestionării fluxurilor de refugiați! Soluțiile pentru implementarea rapidă a investițiilor din PNRR sunt următoarele: Cadru legislativ flexibil și pro-activ: asumarea PNRR prin HG/Lege în Parlament (consens național; Cadru strategic: declararea investițiilor din PNRR proiecte strategice, de interes național și de siguranță națională; Cadrul de implementare, gestionarea investițiilor la nivel de UIP (Unitate de Implementare a Proiectelor) regionale având ca rezultat o monitorizare și o avizare mai eficiente, mai rapide; Cadru operațional: realizarea de ședințe de progres săptămânale pentru a monitoriza progresul/stagnarea/regresul investițiilor”, a precizat Adrian Covâsneanu.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Da’ o autostrada nu stiu sa faca? Ca daca ne uitam la harta autostrazilor din Romania, in zona Moldovei nu vedem nik! Ori, in viziunea politrucilor „dă la Bucale”, Moldova nu face parte din Romania?! Moldova nu merita investitii?! Daca e asa, eu as propune ca Moldova sa-si ceara independenta! Cred ca ne-am descurca mai bine fara guvernul de la Bucuresti!

  2. Cel mai important lucru – nu putea circula trenul pe ruta Bîrlad – Fălciu , că nu era șina curățată de bălădăi . Ce oameni deștepți avem în această zonă și noi nu știam !

  3. Ce treba are neica nimeni din Barlad cu redeschiderea liniei de cale ferata? Este un trantor care de crede specialist. Mergi prietene si castiga o paine muncind.

    • Si care e problema? Crezi ca nu o sa-i primeasca pe civili? Hai in bucuresti sa vezi cati civili intra in spital militar. De ce suntei asa de cainosi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here