STRÃDANIE… Curtea Catedralei Episcopale a Husilor se primeneste! Si primenirea aceasta vine parcã în întâmpinarea momentului de bucurie, în care credinciosii s-au putut reîntorce la bisericã, dupã douã luni de restrictii. Se schimbã pavelele cele vechi, se îngrijeste gazonul si florile, totul pentru ca locul sã fie o încântare pentru omul venit la bisericã, dupã mângâiere si liniste. Acum s-a fãcut o alee spre crucea sculptatã de pãrinteleMina Dobzeu, la care credinciosii se închinau pânã acum de la distantã. Vor ajunge astfel mai aproape de ea si vor putea lãsa o floare sau o candelã aprinsã, dacã vor simti sã facã asta. „Ne dorim sã fie curtea Catedralei Episcopale ca un rai”, a spus preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor.
Husenii, nãscuti si crescuti în „Orasul Bisericilor” si sunetul clopotelor de la Catedrala Episcopalã, au dus greu perioada aceasta în care nu au putut sã ajungã la slujbã. Prima zi fãrã restrictii a fost ca o sãrbãtoare a reîntregirii unei mari si frumoase familii, dupã cum a spus Preasfintitul Ignatie. Revenirea credinciosilor în lãcasele de cult s-a fãcut cu respectarea regulilor impuse de autoritãtile sanitare, însã, dincolo de seria de precautii, însãsi faptul cã au ajuns din nou la slujbã, în curtile bisericilor, a însemnat o izbândã si un motiv de fericire, pentru foarte multi credinciosi. Poate de aceea, primenirea curtii Catedralei Episcopale, înfrumusetarea ei, i-a încântat pe husenii care au mers la bisericã.
Cartea pãrintelui Mina, demersuri îngreunate de cei care nu vor sã se stie de jertfa monahului anti-comunist de la Husi
Una din modernizãri se referã la faptul cã s-a realizat o alee pânã la crucea sculptatã de pãrintele Mina Dobzeu, în asa fel încât credinciosii sã nu se mai închine de la distantã. S-au mai schimbat pavele, spatiile verzi si zonele cu flori sunt si ele regândite. „As vrea sã arate curtea Catedralei ca un rai. Când intrã omul în aceastã curte, sã simtã cã intrã, realmente, într-o altã lume”, a spus Peasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor . Si pentru cã, în curând, se vor împlini doi ani de când Pãrintele Mina Dobzeu a trecut la cele vesnice, Episcopul Ignatie a gândit si a început o serie amplã de demersuri, pentru publicarea unui volum cu documente din arhivele bisericesti si ale CNSAS-ului, care îl vizeazã pe monahul simbol al Episcopiei Husilor. Lucrurile sunt avansate, însã merg greu, cãci nu toatã lumea e dornicã sã iasã la ivealã ce jertfã, ce opresiuni si ce luptã crâncenã au dus fetele bisericesti, pentru apãrarea credintei ortodoxe.